Zangeres Floor Jansen van Nightwish (FIN-UK-NL) wint Buma ROCKS! Export Award 2018

04-06-2018 @ 13:40

De Nederlandse zangeres Floor Jansen heeft afgelopen zaterdag 2 juni de Buma ROCKS! Export Award gewonnen, die dit jaar voor de vijfde keer op rij werd uitgereikt door Buma Cultuur.

Floor Jansen ontving deze prestigieuze prijs als beloning voor behaalde successen in het buitenland met de internationaal gevierde band Nightwish (FIN-UK-NL), waarvan ze sinds 2012 de vaste zangeres is. De Award werd uitgereikt in het Nijmeegse Goffertpark tijdens het FortaRock-festival, waar Nightwish de hoofdact was.

Buma Cultuur-directeur Frank Helmink: “Het is een goed bewaard geheim dat niet Anouk, Ilse DeLange of Caro Emerald de meest succesvolle Nederlandse zangeressen in het buitenland zijn. Die eer komt namelijk Floor Jansen toe. Zij is sinds 2012 het boegbeeld van Nightwish waarmee ze de wereld rond toert en jaarlijks voor vele honderdduizenden fans optreedt. In het buitenland zijn de bandleden van Nightwish echte rocksterren, al gedragen de nuchtere Finnen zich nooit navenant. Voorbeeldje: in augustus 2013 gaf Nightwish (met Floor) een headlineshow op het Duitse festival Wacken Open Air voor maar liefst 85.000 toeschouwers en trad op in o.a. een uitverkochte Wembley Arena voor 12.000 bezoekers. Eind 2016 verkocht de band twee dagen achter elkaar de HMH in Amsterdam uit. Nightwish staat dit najaar - op maandag 26 november - in de Amsterdamse Ziggo Dome. Do I need to say more?

Buma ROCKS! Export Award
De Buma ROCKS! Export Award is een initiatief van (en wordt uitgereikt door) Stichting Buma Cultuur, die de prijs in 2014 in het leven riep als erkenning en waardering voor een Nederlandse artiest of band die in het buitenland veel succes oogst. De voorgaande jaren ontvingen Textures (2017), Within Temptation (2016), EPICA (2015) en Ad Vandenberg (2014) deze Award.

Buma Cultuur
Buma ROCKS! is een initiatief van Stichting Buma Cultuur. Deze organisatie ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in Nederland en in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek. Het doel is enerzijds het aandeel op de Nederlandse markt te vergroten en anderzijds een hogere inkomstenstroom door het gebruik van Nederlands muziekauteursrecht op buitenlandse markten te stimuleren.

Floor Jansen - korte historie
Floor Jansen wordt in 1981 in Goirle, Noord-Brabant geboren en weet al op vroege leeftijd dat muziek (variërend van klassiek tot stevige rock en metal) haar grote passie is. Van 1997 tot 2009 is zij de zangeres van After Forever. Deze Nederlandse metalband krijgt wereldwijd erkenning met een mix van deathmetal, symfonische elementen en de krachtige sopraan van Jansen. In 1999 gaat Floor Jansen studeren aan de dan net geopende RockAcademie in Tilburg. Later zet ze haar zangopleiding voort aan het conservatorium van Tilburg. In 2009 richt Jansen haar eigen band ReVamp op, waarvan een eerste album verschijnt. Als ze in 2012 wordt benaderd door Nightwish treedt ze toe tot deze band, aanvankelijk als invaller maar al snel als vast bandlid.

Nightwish - korte historie
Nightwish wordt in 1996 opgericht en groeit uit tot Finlands populairste en meest succesvolle band met meer dan zestig gouden en platina awards; vijf nummer-1 albums en 13 nummer-1 singles. Op Facebook heeft de band inmiddels meer dan 4,5 miljoen fans. De groep behoort tot de wereldwijde top van de rock- en metal eredivisie; bracht inmiddels zeven studioalbums uit en toerde in Australië, Zuid-, Midden- en Noord-Amerika en Canada, maar ook in landen als Japan, China, Israël, Rusland, Libanon en Oekraïne. Nightwish verkocht wereldwijd ruim acht miljoen albums, mede dankzij zijn unieke en volstrekt eigen originele geluid: orkestrale rock-metal met veel elementen uit de klassieke muziek en uit de Finse muziektraditie, en een prominente rol voor hoge dameszang.