Metalband Textures wint Buma ROCKS! Export Award 2017

02-05-2017 @ 12:21

De Nederlandse progressieve metalband Textures wint dit jaar de Buma ROCKS! Export Award. De zeskoppige band uit Brabant ontvangt deze prestigieuze prijs als beloning voor haar behaalde successen in het buitenland. De Award wordt officieel uitgereikt tijdens een speciale, eenmalige radioshow van Buma ROCKS! op Pinguin Radio op zondag 21 mei tussen 22.00 en 00.00 uur, gepresenteerd door Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, en Peter van der Laan. De voorgaande drie jaar ontvingen Within Temptation (2016), Epica (2015) en Adje Vandenberg (2014) de Award.

Frank Helmink: "A priori is de Buma ROCKS! Export Award een prijs die wordt uitgereikt aan een Nederlandse band of artiest die succes heeft in het buitenland. Daarnaast is de award officieus natuurlijk een eerbetoon aan de winnaar. In het geval van Textures volkomen terecht want de unieke, direct herkenbare muzikale stijl van de band - technische, knap gespeelde progressieve deathmetal met een vleugje hardcore die live als een groovende pletwals fungeert - is sinds jaar en dag ook internationaal erkend. Textures heeft sinds de oprichting in 2001 talloze bands beïnvloed en het belang van Nederland als (hard)rock- en metal-land dik onderstreept." Dat Helmink zelf sinds dag één groot fan van Textures is, staat los van de toekenning van de Award. "Ik bepaal zelf niet wie de Award wint. Daar heb ik een team van muzikale experts voor met verstand van zaken. Die voeren daar heel wat verhitte discussies over", lacht Helmink.

De band laat weten zeer verheugd te zijn met de erkenning in de vorm van de Award: "Van 50 naar 50.000 man publiek. Van krakkemikkig busje tot Boeing 747. Van Etten-Leur tot New-Delhi. Van trendsetters tot inspirators en van dorpsbewoners tot wereldburgers: we hebben een aardige promotie gemaakt de afgelopen 16 jaar. Flink afgezien, maar daardoor een groot verhaal te vertellen. Dank voor de credits voor al onze gigs - meer dan 75 procent - die we in het buitenland speelden."

Textures
In 2001 opgericht, groeide Textures de afgelopen zestien jaar uit tot een internationaal gevierde en muzikaal grensverleggende band met bijna een miljoen gereisde kilometers op haar naam. Vijf grensverleggende albums nam Textures op en met haar intimiderend strakke en energieke shows deed de band (soms meermaals) alle belangrijke rock- en metalfestivals aan. Verrassend detail: ook in India is Textures razend populair en geeft daar steevast shows voor vijfduizend bezoekers. Binnenkort kondigt de band haar najaarstournee voor 2017 aan.

Buma ROCKS! Export Award
Sinds mei 2014 is de Buma ROCKS! Export Award uitgereikt aan achtereenvolgens Adje Vandenberg, Epica en Within Temptation. Deze Award is de voortzetting van de Conamus Exportprijs (1972-2005) en de Buma Exportprijs (2006-2012), die bestemd waren voor de meest succesvolle artiesten, muziekproducers en auteurs op het gebied van Nederlands auteursrecht in het buitenland. De Buma ROCKS! Export Award wil met name het internationale bereik van de Nederlandse acts in de genres (hard)rock, metal en punk benadrukken.

Buma ROCKS! 2017
Buma ROCKS!, the international conference and showcase festival for loud music, ontplooit in 2017 veel activiteiten. Na een eigen showcase-avond en een Heavy Panel tijdens Eurosonic Noorderslag in januari in Groningen, presenteerde Buma ROCKS! in april in samenwerking met het Roadburn festival in Tilburg een netwerklunch en een Heavy Panel. Op zaterdag 27 mei is Buma ROCKS! gekoppeld aan metalfestival FortaRock In The City in Doornroosje in Nijmegen. Naast o.a. matchmakingsessies en The Wheel Of Steel Rock Quiz treden Ulsect, Pelgrim, DOOL en The Charm The Fury op met steun van Buma ROCKS!. Tickets voor de combi Buma ROCKS! / FortaRock In The City zijn hier te koop: https://www.doornroosje.nl/event/fortarock-in-the-city-2017/.

Buma Cultuur
Buma ROCKS! is een initiatief van Stichting Buma Cultuur. Deze organisatie ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in Nederland en in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek. Het doel is enerzijds het aandeel op de Nederlandse markt te vergroten en anderzijds een hogere inkomstenstroom door het gebruik van Nederlands muziekauteursrecht op buitenlandse markten te stimuleren.