Epica wint tweede Buma ROCKS! Export Award

08-06-2015 @ 12:06

Epica heeft 5 juni de tweede Buma ROCKS! Export Award ontvangen. De symphonische metalband kreeg de prijs uit handen van Frank Helmink, directeur Buma Cultuur. Dat gebeurde tijdens het conferentieprogramma van Buma ROCKS! dat plaatsvond in Doornroosje in Nijmegen. Epica is daarmee de opvolger van Adje Vandenberg die de eerste Award in 2014 verdiende.

Epica timmert sinds 2002 hard aan de weg. De band bestaat uit oprichter en gitarist Mark Jansen, zangeres Simone Simons, Coen Janssen (keyboards), bassist Rob van der Loo, drummer Ariën van Weesenbeek en gitarist Isaac Delahaye.

Epica verzorgde al twee succesvolle Europese tournees met uitverkochte shows in onder andere Berlijn, Milaan, Lissabon, Brussel, Utrecht en de legendarische l'Olympia in Parijs. Ook traden de zes muzikanten (soms meerdere malen) op, tijdens de grootste en meest prestigieuze festivals ter wereld op zoals Wacken Open Air (DE), Hellfest (FR), MTL Montreal (CA), Mood Indigo IIT Bombay (IN), Witch Fest (ZA), Graspop (BE) en in Nederland op onder andere Pinkpop en Lowlands.

In het afgelopen jaar behaalde Epica met het album The Quantum Enigma chartnoteringen in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, België, Zwitserland, Finland, Oostenrijk en Nederland. Daarnaast voltooide de band een succesvolle Zuid-Amerikaanse tour, waar alle shows met meer dan 2.000 bezoekers waren uitverkocht, terwijl tijdens de tournee in Midden-Amerika alleen al op het optreden in Mexico City meer dan 3.500 bezoekers afkwamen. Onlangs kondigde Epica een Noord-Amerikaanse tournee aan: tussen 8 september en 3 oktober verzorgt de band maar liefst 19 optredens in de Verenigde Staten en Canada. Ook is Epica de eerste Nederlandse metalband die een eigen festival organiseert: het Epic Metal Fest op 22 november in het Klokgebouw in Eindhoven. 

Wereldwijd succes
Frank Helmink, directeur Buma Cultuur en initiatiefnemer van Buma ROCKS!, ziet in de prijs een terechte erkenning voor de band maar ook voor het genre: "Zo’n 70 procent van de Nederlandse muziekexport komt op naam van dance, maar we blazen op zoveel meer muzikale fronten mee. Zeker daar waar we het over heavy metal en rock hebben. Epica is daar een uitstekend voorbeeld van. De band kent succes op wereldwijde schaal, staat voor ongekend grote mensenmassa's op zo'n beetje alle continenten. Het mooie is dat Epica iedere keer weer weet te verrassen met een eigen geluid. Ze durven daarbij ook een zeker risico te nemen, want ze weten waarmee ze tot nu successen hebben behaald, maar schromen niet om zichzelf steeds opnieuw uit te vinden. Dat getuigt van lef en dat willen we graag belonen."

Mooie erkenning
Epica-oprichter Mark Jansen: "Dit is een hele mooie beloning voor Epica en ik ben zeer verheugd dat de erkenning tegenwoordig ook uit bredere kringen komt. Dit geeft aan dat na jaren van keihard werken en ontelbare shows niemand meer om ons heen kan en dat is een verdienste van de hele band, management and crew. Iedereen die Epica een warm hart toedraagt heeft meegeholpen aan het huidige succes en daar ben ik allen zeer dankbaar voor! Ook wil ik graag vermelden dat we nog niet klaar zijn. We zijn nog steeds hongerig en hebben nog genoeg nieuwe en uitdagende doelen in het vooruitzicht."

Jaarlijks festijn
De uitreiking van de Buma ROCKS! Export Award vindt plaats tijdens Buma ROCKS!. Dit jaarlijkse evenement is bedoeld voor boekers, managers, artiesten, labels en liefhebbers van heavy muziek uit zowel binnen- als buitenland. Er zijn showcases in de avond en in de middag een conferentieprogramma met een keynote speech, paneldiscussies, heavy demo panel en rondetafelgesprekken tussen internationale hotspots en de optredende bands.

Buma ROCKS! is een initiatief van Buma Cultuur en wordt mede mogelijk gemaakt door Mojo Concerts, FortaRock en Doornroosje en was dit jaar uitverkocht.

http://www.bumarocks.nl/