Exportwaarde Nederlandse popmuziek in 2019 hetzelfde gebleven

15-01-2021 @ 10:35

De exportwaarde van de Nederlandse populaire muziek is in 2019 hetzelfde gebleven ten opzichte van een jaar eerder. In totaal was popmuziek van eigen bodem zo'n 214,1 miljoen euro waard. Dat is 1,01 procent minder dan een jaar ervoor, meldt muziekorganisatie Buma Cultuur.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door Perfect & More, wordt al sinds 2004 jaarlijks gepubliceerd. Daarin wordt gekeken naar de opbrengst van rechten, opnamen en optredens.

"Dit is natuurlijk de bizarre stilte voor de storm", schrijft Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, over de uitkomst. "We hebben een mooie positie weten te verwerven met een vrijwel doorlopende groei, sinds het eerste onderzoek in 2004. Daar is een abrupt einde aan gekomen door de coronacrisis en het zou me niet verbazen als we volgend jaar een daling van zo’n 70 procent gaan zien. Daar hebben we mee te dealen."

Het aandeel van de dancemuziek, en dan met name de optredens en opnamen via de dancelabels in het buitenland, vormt het belangrijkste onderdeel van de totale waarde. In 2009 was dat aandeel 33 procent. In 2019 is dat zo’n 72 procent, met bijna 154 miljoen euro.

Onder artiesten die het meest in het buitenland optreden en daarmee voor veel geld in het Nederlandse laatje zorgen, horen onder anderen R3Hab, Sam Feldt, Tiësto, W&W, Don Diablo, Bassjackers, Martin Garrix, Armin van Buuren, Oliver Heldens, Afrojack, Sunnery James & Ryan Marciano, Headhunterz, Brennan Heart, Quintino, Joris Voorn. Het zijn de namen van de DJ’s die bij de 20 meest optredende artiesten staan. Nieuw Nederlands dj-talent blijft zich manifesteren over de landsgrenzen. Relatieve nieuwkomers op het internationale vlak zijn o.a.  Brooks, DJ Admin, maar ook zijn Altin Gün, Pip Blom, Jaya The Cat, De Staat, Delain, My Baby, Gold, Focus, Town of Saints, Antillectual, Anneke Giersbergen, Tim van Tol, Born From Pain, Within Temptation, Spinvis te melden.

In totaal zijn 1365 artiesten onderzocht, daarvan waren 961 Nederlandse acts in 2019 op enige of uitgebreidere wijze actief buiten Nederland. In totaal waren Nederlandse artiesten/dj’s  in 85 landen over de wereld actief.

n.b. het gaat in dit onderzoek altijd om activiteiten buiten Nederland

Bron; buma cultuur, perfect & more