Meer Jazz Prijs voor Lils Mackintosh

08-05-2012 @ 18:48

De Meer Jazz Prijs gaat dit jaar naar jazz zangeres Lils Mackintosh. Op zondag 3 juni a.s. krijgt zij het sieraad opgespeld tijdens een speciaal concert in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp. Burgemeester Theo Weterings van Hoofddorp zal de prijs overhandigen op de laatste dag van het drie dagen durende jazzfestival. De prijs is ontworpen en vervaardigd door de Nieuw Vennepse juwelier-diamantair Paul van ‘t Hullenaar. De Meer Jazz Prijs wordt uitgereikt aan musici die hun sporen royaal hebben verdiend in de jazzwereld.

Er zijn in de afgelopen jaren al heel wat grootheden haar voorgegaan. Zo heeft de Nederlands slagwerknestor John Engels, trompettist Ack van Rooijen, pianist Louis van Dijk, mondharmonicaspeler Jean ‘Toots’ Thielemans, vocaliste Rita Reys, Edwin Rutten, Greetje Kauffeld en Denise Jannah de prijs in ontvangst mogen nemen.

De 40-jarige carrière van Lils Mackintosh wordt gekenmerkt door een enorme veelzijdigheid. Zo heeft zij in verschillende Nederlandse muziekproducties geacteerd: de rock opera ‘Hair’ (1972), ‘Hard Rose Knal Blauw’, de rock opera ‘Ik Jan Cremer’ (1984), de circus musical ‘Barnum’ (1989) en ‘Kookrevue’ van en met Joop Braakhekke (2000-2001). Ook wordt haar stem regelmatig in radio- en tv-commercials gebruikt. In juli 2000 ontving Lils tijdens het North Sea Jazz Festival voor haar album ‘Black Girl’ de Edison Jazz Vocaal Nationaal, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse muziek(jazz)wereld.

Behalve als musicalzangeres en -actrice ontwikkelde Lils zich vooral als jazz-vocaliste. In 1990 won zij de vocalistenprijs tijdens het Nederlandse Jazzconcours te Breda. Sindsdien zingt zij op vele grote jazz- en bluesfestivals in binnen- en buitenland.

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Lils Mackintosh verscheen onlangs haar nieuwe album ‘Lils, 40 years on stage’. Het is een gevarieerd en sfeervol album geworden met prachtige stukken als ‘Blue Skies’, ‘Round Midnight’, ‘Mr. Paganini’, ‘Nature Boy’, ‘You Driving Me Crazy’, ‘You’ve Changed’ en ‘House Of The Rising Sun’.

http://www.lilsmackintosh.nl/