Rita Reys populairste Nederlandse jazzmuzikant aller tijden

16-06-2011 @ 20:43

Rita Reys is met grote voorsprong de populairste Nederlandse jazzmuzikant aller tijden. Dat blijkt uit een onderzoek dat tijdens de Jazzdag op vrijdag 24 juni in Rotterdam aan de Nederlandse jazzindustrie wordt gepresenteerd. Rita Reys eindigt in de lijst met internationale muzikanten op de derde plaats na Louis Armstrong en Miles Davis. In de lijst met alleen nationale artiesten eindigt ze als eerste.  

Rita Reys is sinds de jaren ‘50 één van de top jazz zangeressen van Europa en is sinds die tijd internationaal bekend onder de bijnaam "Europe's First Lady of Jazz". Haar naam werd internationaal gevestigd toen zij in 1956 in New York voor Columbia Records het album The Cool Voice Of Rita Reys opnam, met Art Blakey's Jazz Messengers. Reys won in 2006 als eerste Nederlandse jazzmusicus de Edison Oeuvre Award.

Waardering Nederlandse jazz
Uit het onderzoek, uitgevoerd door Arno Prins MusicResearch.Nl in opdracht van Buma Cultuur, blijkt dat Nederlandse jazzartiesten niet onder doen voor de buitenlandse competitie. In de internationale top 30 worden, naast internationale artiesten Louis Armstrong en Miles Davis, de Nederlandse artiesten Candy Dulfer, The Dutch Swing College Band, Kyteman en Wouter Hamel genoemd als favoriete jazz artiesten onder respondenten.

Over de Jazzdag
De Jazzdag is het grootste Nederlandse jazznetwerkevenement voor alle spelers uit de Nederlandse jazzwereld, bestaande uit een conferentie en festivalprogramma. Overdag vindt er een conferentie plaats over de meest uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot jazz. Het festivalprogramma, in de avond, bestaat uit 24 showcases van veelbelovende en getalenteerde jazz artiesten en is onderdeel van North Sea Round Town. De Jazzdag vindt plaats in LantarenVenster en Hotel New York in Rotterdam.

De Jazzdag wordt georganiseerd door Buma Cultuur en is een initiatief van Buma Cultuur en Stichting JazzNL.