Stichting 50 Jaar Nederpop: Canon van de Nederlandse Popmuziek

08-01-2009 @ 21:14

Wat zijn dé 50 gebeurtenissen in 50 Jaar Nederpop? Welke momenten hebben zich de afgelopen halve eeuw in ons collectieve bewustzijn genesteld? Welke hoogtepunten verbinden de geboorte van de Nederlandse rock-’n-roll in 1958 – in de vorm van de single ‘Rock Little Baby Of Mine’ van de Tielman Brothers – met het exportsucces van Within Temptation in 2007? Ofwel: de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek in vijftig stappen. Van Koelewijn tot Kane, van Nederbeat tot gabber, van Brood tot Junkie XL – dat, en nog véél meer, is nu voor het eerst vereeuwigd in de Canon van de Nederlandse Popmuziek.

De Canon van de Nederlandse Popmuziek is het sluitstuk van een jubileumjaar waarin OOR, Muziek Centrum Nederland, Buma Cultuur, Fonos, NPS, Radio 2, VPRO, Universal Music, Catch A Fire, Heineken Music Hall, Double 2, Lowlands en tal van andere participanten het vijftigjarige bestaan van de Nederpop hebben gevierd met speciale magazines, cd-boxen, live-evenementen, radio- en tv-shows en andere eenmalige initiatieven.

De aanzet tot de Canon van de Nederlandse Popmuziek werd in de loop van 2008 gegeven op www.50jaarnederpop.nl, waar de bezoeker kon stemmen op zijn of haar drie favoriete Nederpopmomenten. Die stemming resulteerde eind 2008 in een definitieve lijst van 50 ijkpunten binnen de Nederlandse popmuziek: díe gebeurtenissen die deze essentiële en maatschappelijke beweging gestalte hebben gegeven, samengesteld door het publiek.

De Canon van de Nederlandse Popmuziek is er nu ook in magazinevorm: 68 pagina’s dik, met alle vijftig hoogtepunten op een rij. Plus: gastbijdragen (‘Het Nederpopmoment van…’) van auteurs Joost Zwagerman, Bart Chabot, Herman Brusselmans, Henk Spaan, Karin Amatmoekrim, Nico Dijkshoorn en Oscar Kocken, en ook een speciale fotoserie waarin de nieuwe lichting Nederlandse poptalenten is gefotografeerd door jonge popfotografen.

Het magazine van de Canon van de Nederlandse Popmuziek wordt gratis verspreid via de januari-edities van OOR en FRET, en is tevens verkrijgbaar in de Free Records Shop-winkels en tijdens het Noorderslagweekend in Groningen.

Vrijdag 16 januari om 12:00 uur zal de Canon van de Nederlandse Popmuziek officieel gepresenteerd worden in de Oosterpoort in Groningen. Gastheer Henk Westbroek zal zijn deskundige licht laten schijnen op een aantal ‘defining moments’ uit 50 Jaar Nederpop, ondersteund door persoonlijke herrinneringen van Jerney Kaagman (ex-Earth & Fire), Theo Roos (ex-Universal Music), Andy Tielman en Koos van Dijk (voormalig manager van Herman Brood). Op zaterdag 17 januari om 14:00 uur in het panel ‘50 Jaar Nederpop - What’s Next?’ zullen gastprekers Jan Vollaard (NRC, VARA Gids), Jan van der Plas (OOR, Muzikantengids, auteur van het boek ‘50 Jaar Nederpop’ en genomineerd voor de Pop Media Prijs 2008), Minke Weeda (Rock ’n Roll Highschool) en host Machgiel Bakker (Fonos/Beeld en Geluid) hun visie geven op de toekomst van de Nederpop. Vanuit de muziekindustrie zal daarop worden gereageerd door Yigal Roos (Fortress Music) en Tony Berk (ex-Dino/EMI en tegenwoordig baas van Talpa Music).

De Canon van de Nederlandse Popmuziek is mede mogelijk gemaakt door het SNS Reaal Fonds.

Stichting 50 Jaar Nederpop
Frank van Hoorn
Paul Evers
Machgiel Bakker
Dick Molenaar