50 JAAR NEDERPOP RICHTING CLIMAX: 2X CD BOXs, het evenement en...

26-09-2008 @ 13:03

BIJZONDER OVERZICHT VAN 50 JAAR NEDERPOP IN 5CD BOX EN EEN APARTE 4CD BOX MET RARE & OBSCURE OPNAMEN

In 2008 is het 50 jaar geleden dat de single ‘Rock little baby of mine’ van The Tielman Brothers de geboorte van de Nederlandse rock 'n roll inluidde.
Natuurlijk wordt er langer muziek gemaakt, ook in Nederland. Sinds het ontstaan van de rock ’n roll, begin jaren 50 in Amerika en de invloed die dat heeft op de Nederlandse muziek, is Nederland wakker geschud. Onder andere door The Tielman Brothers maakt Nederland kennis met de eigen rock 'n roll, toen tienermuziek of beatmuziek genoemd. Den Haag is in die tijd de stad waar dan veel beatmuziek vandaan komt, mede door de grote Indische gemeenschap daar. Maar Den Haag is niet de enige stad waar de muziek enorm in beweging is. Uit Eindhoven komt Peter Koelewijn die de rock 'n roll optimaal gebruikt in zijn Nederlandstalige liedjes. Artiesten als Ria Valk, Don Mercedes, Rob de Nijs & de Lords volgen. Daarna is er geen houden meer aan. De eerste successen worden zichtbaar en Nederland ontdekt de Beatmuziek, de jeugd heeft haar eigen Nederlandse idolen.

Kortom, in 2008 bestaat de Nederlandse popmuziek een halve eeuw; 50 Jaar Nederpop. Om deze mijlpaal te vieren en stil te staan bij het verleden hebben diverse media, belangenorganisaties en podia de handen ineengeslagen en zijn een groot aantal activiteiten ontwikkeld.
De aftrap van ‘50 Jaar Nederpop’ vindt plaats op 11 januari 2008. Presentator Henk Westbroek presenteert tijdens het Noorderslag Seminar de website http://www.50jaarnederpop.nl/ en canon http://www.50jaarnederpop.nl/canon.php en het bestuur van de Stichting 50 Jaar Nederpop maakt de plannen voor het popjaar 2008 bekend. Van auteur Jan van der Plas verschijnt het boek ‘50 Jaar Nederpop’. OOR brengt begin 2008 een ‘50 Jaar Nederpop-special’. De VPRO lanceert een aanvullende website http://geschiedenis.vpro.nl met links naar diverse bijzondere Nederpop opnamen. 3FM zendt op 27 april de NL Top 100 uit met de beste Nederlandse muziek aller tijden. Op 3 mei presenteren Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis de Nacht van de Nederpop bij de NPS op Nederland 3. In de Alphatent op Lowlands is er een éénmalige show ‘50 Jaar Nederpop’. Kom Van Dat Dak Af, een heruitgave van het boek van Constant Meijers dat de geboorte van de Nederpop schetst.
De 2 boxsets die deze week verschijnen vormen de opmaat tot hét live event van het jaar: 50 Jaar Nederpop Live in de Heineken Music Hall op vrijdag 3 oktober. In een vier uur durende liveshow zullen ruim 30 artiesten en bands aantreden, die een muzikaal overzicht van 50 jaar Nederlandse popgeschiedenis geven - met o.a. Boudewijn de Groot, Bløf, Jan Akkerman, Krezip, De Dijk, Spinvis, Alquin, Piet Veerman en Junkie XL. Ook onverwachte revivals en reünies vormen een bijzonder onderdeel van de avond.
Heel bijzonder is de komst van Andy Tielman (72) waarvan in oktober zelfs een nieuw album verschijnt.
In muzikaal opzicht is 50 jaar Nederpop Live ongeëvenaard, historisch verantwoord en bij voorbaat al legendarisch.
Radio 2 zal een speciale themaweek rondom 50 Jaar Nederpop uitzenden culminerend in een directe live uitzending van het concert op 3 oktober.
Op donderdag 9 oktober zendt de VPRO op primetime een 75 minuten durende jubileumshow uit onder de noemer De 50 Jaar Nederpop Quiz.
Op 11 oktober zal de VPRO een drie uur durende registratie verzorgen van het concert.
Deze week verschijnt via Universal Music het bijzondere overzicht 50 Jaar Nederpop, in een 5cd-box, samengesteld door Leo Blokhuis in samenwerking met Ed Hoogeveen en Oscar Smit. De 5cd-box is een sterk document geworden met meer dan 100 liedjes. Heel veel bekende Nederlandse popmuziek uit de jaren 60, 70, 80, 90 en recent is er op te vinden, van Peter Koelewijn tot Di-Rect, van Blue Diamonds tot 3js, van The Tielman Brothers tot Ali B, van Shocking Blue tot Krezip.
Behalve dat de samenstellers van de 5CD box "50 Jaar Nederpop" de kans kregen om een fraaie box samen te stellen, maakten ze ook gebruik van de gelegenheid om eens heel diep in de Nederlandse archieven te duiken. In de kluizen die voor velen gesloten zijn, blijkt in de praktijk dat veel originele masters niet meer te vinden zijn. Het historisch muziekarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Fonos in Hilversum is in deze een onmisbare aanvulling geweest. In sommige gevallen waren er helemaal geen masters meer beschikbaar, waardoor gebruik moest worden gemaakt van niet altijd even smetteloze vinylsingletjes. Alles bij elkaar heeft men zijn uiterste best gedaan om de hoogst mogelijke kwaliteit te halen, hier en daar is nog wel een spettertje hoorbaar, maar dat heeft zijn charme.
Tijdens de samenstelling van de 5cd-box kwam men ook aparte opnamen tegen en zo ontstond het idee om met een extra box te komen met bijzondere Nederlandse liedjes, nummers of artiesten met een verhaal erbij: Rare & obscure. Bijna niemand weet meer dat de voorloper van Kayak de groep High Tide Formation is, de voorloper van De Dijk is de groep Stampei, Ekseption is eerst een r&b band met een andere zanger dan Rick van der Linden namelijk Rob Kruisman, Tröckener Kecks als punkband, Neerlands Hoop heeft een Engelstalige single uitgebracht als Slight Ache, Marx is tegenwoordig een belangrijk muziekpublisher, Doe Maar met het punknummer Blozen met zanger Piet Dekker, The Scene met een Engelstalige single, Earth & Fire met een Nederlandstalig nummer, Ruby Carmichael is de eerste artiestennaam van Henny Vrienten, Ivo & the Furies is het bandje met de jonge Ivo Niehe, Adéèf the Poet, een bizar nummer met zanger Ad 'TopPop' Visser, Threshold Fear met een hupsend instrumentaal nummer noemt zich later Alquin. Voor niemand echt representatieve liedjes, maar we weten allemaal wat er verder is gebeurd. Zo zullen de kopers van deze box zeker The Nits kennen als de band zo die nu is, nu met een heel bijzonder nummer. Een 4cd-box met 90 liedjes waarvan de kracht juist in het onverwachte en obscure ligt. Historisch materiaal en bijna allemaal niet eerder op cd uitgebracht, en… het allerbelangrijkste: nu eindelijk voor een veel groter publiek beschikbaar!
Deze bijzondere documenten mogen niet ontbreken in de verzameling van de Nederlandse muziekliefhebber.
Beide boxen die worden uitgebracht door Universal Music zijn vanaf 26 september verkrijgbaar.
50 Jaar Nederpop, 5-cd: cat.nr. 531 024-8, adviesprijs € 32,99
50 Jaar Nederpop – Rare & Obscure, 4-cd: cat.nr. 178 515-7, adviesprijs € 22,99

Voor meer informatie zie www.50jaarnederpop.nl


Foto na de uitreiking door Leo Blokhuis aan o.a. Peter Koelewijn, Jan Akkerman, George Baker, 3J’s, Twarres, Margriet Eshuis, Ad Visser, Harry Muskee, Thé Lau, Syb van der Ploeg e.v.a.
Foto: UM/GL/Theo Smit