Pop Media Prijs 2008 naar Jan van der Plas

16-01-2009 @ 17:02

De vijftiende Pop Media Prijs (voorheen Pop Pers Prijs) is op vrijdag 16 januari 2009 tijdens het Noorderslag Seminar in de Groningse Oosterpoort uitgereikt aan Jan van der Plas (o.a. journalist voor OOR en auteur Muzikantengids en 50 jaar Nederpop). De Pop Media Prijs is een initiatief van Muziek Centrum Nederland ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek. Aan de Pop Media Prijs is een bedrag verbonden van € 2.500.

Enkele citaten uit het juryrapport:
- ‘Met recht een allrounder die de eretitel Homo Universalis waardig is. Jan weet echt alles van pop.
- ‘Hij deelt zijn kennis met anderen en doet dat in een toegankelijke schrijfstijl.’
- ‘De winnaar is de man die het talent en de kennis heeft om onze popgeschiedenis in de juiste context te plaatsen en liefdevol voor een breed publiek toegankelijk te maken. Dat is een serieuze prestatie van formaat.

De Pop Media Prijs is een initiatief van Muziek Centrum Nederland (afdeling popmuziek, voorheen Nationaal Pop Instituut) ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek en wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een popjournalist, waarbij de jury vooral kijkt naar bijzondere prestatie(s) die hij/zij het afgelopen kalenderjaar geleverd heeft. Er wordt uit een breed mediaveld gekozen: radio, televisie, internet, film, boeken, fotografie, kranten en tijdschriften. Via www.popinstituut.nl is de mening gevraagd van vakgenoten en het poppubliek. Die voordrachten vormden de basis van de selectie. De jury bestaat dit jaar uit Hans Verploeg (voorzitter, oud-secretaris NVJ, nu Villa Media), Tom ter Bogt (hoogleraar popmuziek Universiteit van Utrecht), Wijnand Honig (eindredacteur muziek NPS televisie), Marlies Timmermans (hoofd marketing en PR Effenaar), Marike Jager (muzikant) en Leo Blokhuis. De prijs werd in 1994 voor het eerst uitgereikt. De winnaars waren achtereenvolgens Bert van de Kamp, Jip Golsteijn, David Kleijwegt, Martin Bril, Tom Engelshoven, Herman van der Horst, Anton Corbijn, Gijsbert Kamer, de redactie van de website 3voor12, Hester Carvalho, Lex van Rossen, Leon Verdonschot, John Schoorl en Leo Blokhuis.