BUMA GOUDEN, ZILVEREN HARPEN EN EXPORTPRIJS 2008 UITGEREIKT

06-03-2009 @ 09:38

Tijdens het BUMA HARPEN GALA 2009 zijn in Studio 21 in Hilversum de belangrijkste Nederlandse muziekprijzen uitgereikt.
De winnaars van de Buma Gouden Harpen 2008 JAN SMIT, KREZIP, GERARD VAN MAASAKKERS en WITHIN TEMPTATION ontvingen de speld uit handen van respectievelijk MARCO BORSATO, ILSE DELANGE, GUUS MEEUWIS en JERNEY KAAGMAN.
De winnaars van de Buma Zilveren Harpen 2008 ROOM ELEVEN, ZIGGI en TYPHOON kregen de onderscheiding opgespeld door respectievelijk YOUP VAN ’T HEK, ALAIN CLARK en STICKS, rapper van OPGEZWOLLE.
De Buma Exportprijs 2008 is uitgereikt aan ANDRÉ RIEU door IVO NIEHE en de speciale Buma Exportprijs 2008 is toegekend aan GIORGIO TUINFORT en werd uitgereikt door TONY BERK. Tuinfort kreeg de prijs vanwege de jarenlange openbaarmaking van zijn werken door buitenlandse artiesten.
Het programma van het Buma Harpen Gala werd live uitgezonden door de TROS op Nederland 3. De optredende artiesten werden live begeleid door Het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley.

Jury
Zowel de Buma Gouden als de Buma Zilveren Harpen worden door een jury van deskundigen toegekend. De jury voor de Buma Gouden Harpen bestond dit jaar uit Frits Spits (voorzitter), Cor Bakker, Lisa Boray, Daniël Dekker, John Ewbank, Koen Poolman en Hijlco Span.
De jury voor de Buma Zilveren Harpen bestond dit jaar uit Sieb Kroeske (voorzitter), Giel Beelen, Edwin Evers, Tjeerd Oosterhuis, Saul van Stapele, Simone de Waard en Nathalie van Veenendaal.

Juryrapporten
De beide jury’s waren unaniem in het toekennen van de onderscheidingen en hun bewondering voor de laureaten voert in de rapporten de boventoon.
Enkele passages:
Jan Smit: De schijnbare eenvoud van de thema’s die Jan in zijn teksten gebruikt bereiken een groot publiek. Jong en oud herkent zich in de oer-Hollandse pop van Jan Smit.
Krezip: Krezip verdient een Buma Gouden Harp als bekroning op een unieke carrière en een glansrijk afscheidsjaar.
Gerard van Maasakkers: Een terechte onderscheiding voor een carrière die illustreert hoe ver je kunt komen met een samenspel van talent, spelplezier, authenticiteit, inspiratie en vasthoudendheid.
Within Temptation: Within Temptation bezit een geheel eigen sound, die gaandeweg toonaangevend is geworden binnen de eigen subcultuur en nog steeds aan verandering onderhevig is door de nieuwe uitdagingen die de groep zichzelf stelt.
Room Eleven: Ze stralen een onweerstaanbaar -“sorry, wij kunnen er ook niks aandoen”- gevoel uit, maar hebben tegelijkertijd een vastberadenheid en een zekerheid die toont dat ze heel goed weten waar ze mee bezig zijn.
Ziggi: De jury is onder de indruk van zijn optredens die zowel energiek als relaxed zijn. Samen met The Renaissance Band straalt Ziggi een gelukzalig familiegevoel uit.
Typhoon: Het is Typhoon gelukt om een werkelijk eigen geluid toe te voegen aan het genre hiphop. Hij verdient een Buma Zilveren Harp omdat hij de grenzen van zijn genre verder oprekt.

Buma Cultuur

Buma Cultuur zet zich in voor muziek uit Nederland.
Buma Cultuur promoot en support muziekauteursrecht door het initiëren van en bijdragen aan projecten en initiatieven in Nederland en daarbuiten.
Ongeacht het genre ondersteunt Buma Cultuur muziek uit Nederland. Buma Cultuur is opgericht en wordt financieel ondersteund door de Nederlandse
auteursrechtenorganisatie Buma.
www.bumacultuur.nl