32ste editie North Sea Jazz Festival 13, 14, 15 juli 2007, Ahoy Rotterdam

08-05-2007 @ 16:18

Na de succesvolle première van vorig jaar vindt de 32ste editie van het North Sea Jazz Festival ook dit jaar weer plaats in Ahoy Rotterdam. De festivalorganisatie is erin geslaagd om het beproefde festivalconcept en de vertrouwde sfeer uit Den Haag naar de nieuwe, ruimere Rotterdamse locatie te verhuizen, een gouden greep zo bleek achteraf. Er is veel geleerd over de nieuwe locatie en met die ervaring op zak kan het festival komend jaar nog beter neergezet worden. North Sea Jazz 2007 verrast, daagt uit en viert de jazz in al zijn verschijningsvormen!
Branford Marsalis, de Artist in Residence van vorig jaar, wordt dit jaar heel toepasselijk opgevolgd door zijn jongere broer Wynton Marsalis & Lincoln Center Jazz Orchestra. Deze trompettist, componist, bandleider en jazzhistoricus mag zonder overdrijven bij leven en welzijn al een legende genoemd worden. Als directeur van het Lincoln Jazz Center Jazz Orchestra (LCJO) houdt Marsalis zich bezig met het levend houden en uitdragen van het erfgoed van de jazz. Wynton Marsalis zal op alle dagen van het festival optreden met een bezetting naar zijn keuze. Dat hij het podium op twee van die dagen deelt met het LCJO zal niemand verbazen. Samen met dit inmiddels wereldberoemde orkest brengt hij twee hommages: één aan de stoomtrein, een vervoermiddel dat vele jazzcomponisten, onder wie Marsalis zelf, muzikaal wist te inspireren, en één aan Ornette Coleman, de legendarische componist en free jazz pionier die op de zondag van dit festival zelf met zijn kwartet optreedt.
Andere grote namen op het festival zijn dit jaar o.a Sly & The Family Stone, Steely Dan, Katie Melua, Amy Winehouse, Al Green, Paul Anka, The Roots, Buena Vista Social Club, Elvis Costello & Allen Toussaint en Amos Lee. Vanzelfsprekend treden in Rotterdam naast Ornette Coleman ook vele andere jazz-iconen op zoals Chick Corea, John Scofield, McCoy Tyner, Ron Carter, Dave Holland, Hank Jones, Lee Konitz en Joe Lovano. Ook de hedendaagse jazzhelden zijn goed vertegenwoordigd met namen als Roy Hargrove, E.S.T., Nils Petter Molvaer, Joshua Redman en Christian Scott. Nederland levert oude en nieuwe sterren als Misha Mengelberg, Hans Dulfer, Eric Vloeimans, Tineke Postma, Benjamin Herman, Michiel Borstlap en Trijntje Oosterhuis. Het debuut van de 14-jarige zangeres Kim Hoorweg mag hier niet onvermeld blijven.
Zoals ieder jaar is het fusionprogramma weer opvallend sterk met namen als Joe Zawinul, Larry Carlton, Steps Ahead, Mike Stern, Marcus Miller, Randy Brecker en de Reunion met o.a. Chuck Loeb, Dennis Chambers. Ook de inbreng van soul, funk en hiphop is groot met acts als Snoop Dogg, Candy Dulfer, India.Arie en Maceo Parker. Verder presenteert North Sea een keur van grote zangeressen van alle continenten en uit vele genres zoals Fay Claassen, Lura, Wende Snijders, Mari Boine en Dee Dee Bridgewater.
Traditiegetrouw kent North Sea Jazz ook weer een aantal spraakmakende projecten. Het festival van 2007 staat voor een groot deel in het teken van Europa, het continent dat op jazzgebied zowel kwantitatief als kwalitatief een mondiale jazzgrootmacht in wording is. Na een jarenlange suprematie van Amerika, de bakermat van de jazz, heeft Europa een succesvolle inhaalslag gemaakt, een goed reden om Europa dit jaar eens goed in het schijnwerpers te zetten. Niet alleen Europese iconen als de Britten Barry Guy en Stan Tracey, de Fransen Henry Texier en Martial Solal, de Belg Fred van Hove, de Italiaan Enrico Pieranunzi of het Hollandse, internationaal vermaarde ICP Orkest treden voor het voetlicht. Ook jeugdig talent als Gwilym Simcock en Jef Neve wordt aan het publiek voorgesteld.
Andere projecten en thema’s zijn Rockin’ Gospel Blues (met Keb’ Mo’), Kindred Spirits (met o.a. Anthony Joseph) en Sound Lab, waarin o.a. Jamie Lidell en Amon Tobin inventief en swingend aan de slag gaan met elektronica. De filmmuziek van Spike Lee en Terence Blanchard is een prestigieus project ter viering van de jarenlange samenwerking tussen regisseur Spike Lee en de gelauwerde trompettist en componist Terence Blanchard. Blanchard zal zijn soundtracks ten gehore brengen met zijn eigen kwintet en het Metropole Orchestra onder leiding van Vince Mendoza, met als gastsolisten Jamie Cullum, Bilal en Patti Austin.

North Sea Jazz Festival for Kids
Het North Sea Jazz Festival heeft dit jaar, in samenwerking met Lantaren/Venster, een speciaal programma voor jonge jazz liefhebbers, het spetterende North Sea Jazz festival for Kids. Dit muziek spektakel, gecombineerd met workshops en voorstellingen, zorgt voor een swingende, gezellige en ook leerzame middag. Op woensdagmiddag 11 juli kunnen kinderen, vanaf 7 jaar, er onder meer genieten van Porgy & Bess met Frank Groothof.

North Sea Round Town
Voorafgaand aan, tijdens en na het North Sea Jazz Festival is er in de binnenstad van Rotterdam van alles te doen op jazzgebied, waaronder concerten, jazzlunches, lezingen, exposities en afterparty’s tot in de vroege ochtenduren. Rotterdam staat twee weken in het teken van jazz, een goede reden om al eerder naar Rotterdam te komen!
North Sea Jazz Festival 13, 14 & 15 July 2007
Ahoy Rotterdam
Entree:
Dagkaart € 70,00 (excl. servicekosten)
3-dagenkaart € 170,00 (excl. servicekosten)
All-in kaart € 320,00 (excl. servicekosten)