NORTH SEA JAZZ FESTIVAL PRESENTEERT PROGRAMMA 2008

30-05-2008 @ 16:33

Vol trots maakt het North Sea Jazz Festival het programma van de 33e editie bekend. Het festival vindt plaats op 11, 12 en 13 juli in Ahoy Rotterdam. Het centrale thema is ‘Vocals in Jazz'! Daarom veel aandacht voor jazzvocalisten, stemkunstenaars en warme soulstemmen. Naast de aandacht voor vocalen legt de organisatie de focus op nog twee thema’s: UK Jazz en de versmelting van jazz met pop.

Grote namen op het aanstaande festival zijn Alicia Keys, Pat Metheny, Grammy-winnaar Herbie Hancock, Branford Marsalis, Paul Simon, Bootsy Collins, Sergio Mendes, Joe Jackson, Youssou N’Dour, Omara Portuondo, Buddy Guy en nieuwkomers als Gnarls Barkley en Mark Ronson. Verder: jazzlegendes als Phil Woods, de vibrafonisten Gary Burton en Bobby Hutcherson, bassist Ron Carter en pianist Hank Jones, die op vrijdag 11 juli, op het festival, zijn 90e verjaardag viert. Ook in Ahoy: Charlie Haden, Abdullah Ibrahim, Wayne Shorter, Charles Lloyd en uiteraard veelbelovende nieuwe jazzgroepen als Nasheet Waits’ Equality, de Adam Rogers Group en het Rudresh Mahanthappa Quartet. Van Nederlandse bodem komen legendes als tenorsaxofonist Ferdinand Povel en Willem Breuker. Opmerkelijk is de opkomst van Nederlandse acts als Room Eleven en Alain Clark; nieuwelingen die afgelopen jaar direct al een enorme populariteit genoten. Al langer bekend, maar niet als zanger, is Hans Teeuwen met Hans Teeuwen Zingt!

VOCALS IN JAZZ
De vocale jazztraditie draagt een contradictie in zich: in mainstream-jazz vaak niet gezien als volwaardig, maar enorm versterkend voor de populariteit van jazz. North Sea Jazz maakt dit jaar de balans op van de actuele status van de stem in de jazzmuziek. De organisatie doet dit met stemkunstenaar Bobby McFerrin als Artist in Residence. Hij opent het festival op vrijdag met de NDR Big Band. Op zaterdag speelt hij met de virtuoze bassist Richard Bona en het blijft een verrassing wat hij op zondag brengt.

Andere grote namen binnen het vocale thema zijn Diana Krall, Cassandra Wilson, Al Jarreau, Jill Scott, Angie Stone, Chaka Khan en Etta James. Sheila Jordan en Cleo Laine geven de klassieke vocale jazz een plaats op het festival. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw treedt op met de First Ladies of Dutch Jazz: Rita Reys en Fay Claassen. Ook aanwezig zijn Freddy Cole; de grootheid van de ‘vocalese’, Mark Murphy en de ‘close harmony’ groep New York Voices. De kunst en de grenzen van de stem worden onderzocht door Greetje Bijma, Sidsel Endresen en Michael Schiefel. Voor spraakmakend nieuw talent zijn er de optredens van José James, Sachal Vasandani en Marc Broussard.

UK JAZZ
Na Europese jazz is er dit jaar speciale aandacht voor jazz uit Engeland. Daar ontstond de laatste jaren een spannende jonge jazzscene. Led Bib, Finn Peters en Acoustic Ladyland, vertegenwoordigers van die scene, presenteren zich op het festival. Vanuit de pop, maar met veel invloeden uit jazz, zullen Fink en Matthew Herbert Big Band optreden. De groep Empirical, laat zien waarom zij – geheel terecht – de EBU European Jazz Competition 2007 wonnen. Daarnaast geeft de gevestigde John Surman een concert met strijkers.
 
POP & JAZZ
De invloed van jazz op popmuziek en vice versa is gaande sinds de jaren ’60. Bekende stijlvoorbeelden zijn soul-jazz, fusion en jazz-rock. Een jonge generatie akoestisch spelende jazzmuzikanten slaat vanuit de bebop-traditie een brug naar de hedendaagse pop- en rockmuziek. Op North Sea Jazz daarom The Bad Plus, Soil & “PIMP” Sessions, Brad Mehldau en nieuwkomer Christian Prommer’s Drumlesson. Maar ook: Lou Donaldson, één van de grondleggers van de soul-jazz en George Benson. Grootheden binnen het fusion genre zijn Tom Scott & The L.A. Express, Deodato en Victor Wooten. Frank Zappa was één van die visionairs die de horizon van de rock verlegde met jazz. Zoon Dweezil Zappa houdt deze traditie hoog met het project Zappa plays Zappa. The Mars Volta laat met hun extreme mix van hardcore, psychedelische rock, latin en impro-jazz zien dat de fusie tussen jazz en pop nog lang niet uitgeput is.

CORPORATE EXPRESS MIDSUMMER JAZZ GALA
Geheel volgens traditie wordt, op donderdag 10 juli, het North Sea Jazz Festival geopend met het Corporate Express Midsummer Jazz Gala, waar dit jaar Angie Stone optreedt.

NORTH SEA JAZZ FOR KIDS
Na een succesvolle eerste editie in 2007, staat woensdagmiddag 9 juli 2008 weer in het teken van North Sea Jazz for Kids. Naast optredens en workshops kunnen kinderen in theater Lantaren/Venster genieten van de voorstelling ‘Kikker Swingt’. Beroemde avonturen van Kikker, geschreven door Max Velthuijs, worden verteld door Nico de Vries op het ritme van de live muziek van het Tony Overwater Kwintet.

Het volledige programma van het North Sea Jazz Festival staat op de vernieuwde website www.northseajazz.com (programma onder voorbehoud).

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL
11, 12 & 13 juli 2008
Ahoy Rotterdam

Entree: Dagkaart: € 75,- (exclusief servicekosten)
3-dagenkaart: € 179,- (exclusief servicekosten)
All-in kaart: € 365,- (exclusief servicekosten)
Plusconcert: € 15,- (Amazon)* , € 18,- (Nile) *
* = uitzonderingen zijn mogelijk