NORTH SEA JAZZ FESTIVAL PRESENTEERT PROGRAMMA 2009

07-05-2009 @ 10:38

De organisatie van het North Sea Jazz Festival heeft het complete programma van de 34ste editie bekendgemaakt. De programmering kenmerkt zich dit jaar door unieke en verrassende projecten, zoals de samenwerking van jazzlegende Herbie Hancock met klassieke pianist Lang Lang. Artist in Residence is dit jaar saxofonist en componist John Zorn, die als hoofdgast dagelijks totaal verschillende projecten zal uitvoeren. Daarnaast is er speciale aandacht voor de thema’s 'Blue Note' en 'Japanse jazz'.

Bezoekers kunnen genieten van bluesvader BB King, trompet grootmeester Wynton Marsalis, grondlegger van de easy listening Burt Bacharach, de veelzijdige Steve Winwood en superster George Benson met ‘A tribute to Nat King Cole’. Maar ook jonge talenten als Adele, Duffy, Jamie Cullum en soulsterren Anthony Hamilton, Erykah Badu en Raphael Saadiq zullen acte de présence geven tijdens de 34ste editie van het festival. De Nederlandse jazzsound zal vertegenwoordigd worden door onder meer Eric Vloeimans, Benjamin Herman, Wouter Hamel, Yuri Honing, Toots Thielemans, Candy Dulfer, Greetje Kauffeld, Sabrina Starke en het Susanne Alt trio.

Speciale projecten
Dit jaar presenteert North Sea Jazz veel speciale projecten. Opvallend en verassend is de combinatie van de Amerikaanse jazzlegende Herbie Hancock met de 26-jarige Chinese klassieke pianist Lang Lang. Niet te missen is de speciale combinatie van saxofonist Lee Konitz, met pianist Brad Mehldau, bassist Charlie Haden en drummer Jorge Rossy. Basgitaargrootheden Stanley Clarke, Marcus Miller en Victor Wooten bundelen hun krachten in ‘SMV’. In het project ‘Sing the Truth’ brengen zangeressen Dianne Reeves, Lizz Wright en Simone een ode aan de muziek van de legendarische Nina Simone. Roy Hargrove komt voor het eerst samen met zijn New York big band naar North Sea Jazz.

Artist in Residence
Dit jaar kiest het North Sea Jazz Festival voor een bijzondere Artist in Residence: John Zorn. Kameleon Zorn laat zich niet in een hokje plaatsen. De zes projecten die hij gedurende de drie festivaldagen ten gehore brengt hebben ieder een geheel eigen karakter. Op vrijdag opent hij met het toegankelijke ‘The Dreamers’ en laat hij joodse muziek samenkomen met hedendaagse jazz tijdens het ‘Masada Sextet’. Zaterdag kunnen festivalbezoekers genieten van het avontuurlijke ‘Bar Kokhba’ en speelt Zorn later op de avond met bassist Bill Laswell en freejazz drummer Milford Graves. Op zondag is de Europese première van een bijzondere selectie uit zijn collectie ‘Filmworks’ en sluit hij af met het unieke Zorn project ‘Cobra’.

Japanse Jazz
De Japanse jazzscene is buitengewoon levendig. Met het thema Japan haalt North Sea Jazz de meest opvallende en spannende ensembles naar Europa. Op vrijdag zijn dat het swingende Quasimode, daarnaast de grondleggers van de Japanse club jazz Kyoto Jazz Massive Live Set en de energieke SOIL & “PIMP” SESSIONS. Op zondag spelen veteraan van de Japanse freejazz scene Satoh Masahiko en pianiosterren Hiromi en Akiko Yano.

Blue Note
Het legendarische platenlabel Blue Note viert dit jaar zijn zeventig jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan is er gedurende het festival een tentoonstelling met foto’s van Francis Wolff en de mooiste Blue Note platenhoezen. Vrijdag geeft Ashley Khan een lezing over ‘The history of Blue Note Records’. Zaterdag dopen we de Madeira om tot ‘Blue Note Stage’ met jong Blue Note talent als Aaron Parks, Paolo Fresu & Uri Caine, Avishai Cohen Aurora Quintet en het Lionel Loueke Trio.

Nominaties Paul Acket Award
De Paul Acket Award wordt elk jaar uitgereikt aan een artiest of groep die een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de jazzmuziek. De award kent twee categorieën: Special Appreciation en Artist Deserving Wider Recognition. De genomineerden voor 2009 zijn:
Tineke Postma (saxofoon)
Esperanza Spalding (bas)
Stefano Bollani (piano)
Christian Scott (trompet)
Marcin Wasilewski (piano)

De winnaar van de award wordt voorafgaande aan het festival bekend gemaakt. Op 10 juli 2009, tijdens het North Sea Jazz Festival, zal hij of zij de prijs in ontvangst nemen.
 
Grolsch North Sea Jazz Gala
Woensdag 8 juli 2009 zal niemand minder dan George Benson het North Sea Jazz Festival openen tijdens het Grolsch North Sea Jazz Gala.

Het volledige programma van het North Sea Jazz Festival staat op www.northseajazz.com (programma onder voorbehoud)

North Sea Jazz Festival
10, 11 & 12 juli 2009
Ahoy Rotterdam

Ticketprijzen
Dagkaarten: € 75,- (excl. servicekosten)
Driedagenkaart: € 179,- (excl. servicekosten)
All in: € 335,-  (excl. servicekosten)
Plusconcerten: € 15,- m.u.v. Herbie Hancock & Lang Lang: € 30,- (excl. servicekosten)

Kaartverkoop via www.northseajazz.com en www.livenation.nl of via telefoonnummer 0900-10102020 (45ct.p.m.)