NORTH SEA JAZZ FESTIVAL PRESENTEERT PROGRAMMA 2010

04-05-2010 @ 11:00

North Sea Jazz Festival heeft het complete programma van de 35ste editie bekend gemaakt.

Artist in Residence is dit jaar saxofonist en componist Ornette Coleman, die als hoofdgast dagelijks verschillende projecten zal uitvoeren. Muziek iconen Stevie Wonder en Sonny Rollins geven acte de presence op de inmiddels alweer 5de editie in Rotterdam. Daarnaast is er speciale aandacht voor nieuwe baanbrekende groepen uit New York onder de titel “Global Brooklyn, NY”, Electro-akoestische improvisaties in de thema’s “OK Computer” en “Hyperrhythm”, en spannende big bands uit verzchillende windstreken in “XXL”.

Bezoekers kunnen genieten van the Pat Metheny Group, Caetano Veloso, Earth, Wind & Fire, Herbie Hancock ‘The Imagine project’ en Jamie Lidell naast supersterren zoals Diana Krall, Ben Harper, Norah Jones, Katie Melua, Joss Stone en Corinne Bailey Rae staan ook jazz grootheden als Dave Holland, Chick Corea, Ron Carter en Bob Brookmeyer op de podia tijdens de 35ste editie van het festival. De hedendaagse top ontbreekt ook niet met musici als Joshua Redman & José James.

Nederland zal weer ruim vertegenwoordigd worden, o.a. door de momenteel zeer populaire Caro Emerald, Waylon, Eric Vloeimans, Typhoon & New Cool Collective en Giovanca. Uit de Nederlandse jazz top o.a. Jesse van Ruller en Michiel Braam, en de in NYC aan de wegtimmerende Ben van Gelder.

Artist in Residence
Dit jaar als Artist in Residence een baanbrekende artiest, grootste vernieuwer van jazz in de jaren 50 en 60: Ornette Coleman. Als eregast van dit jaar brengt hij een aantal bijzondere projecten ten gehore. Vrijdag kunt u genieten van ‘This is our Music now’ waarbij Coleman na 30 jaar weer op het podium staat met special guest Charlie Haden en Joshua Redman, zoon van Dewey Redman, die in een van de beroemde Coleman Quartetten speelde. Zaterdag speelt hij met zijn huidige Coleman Quartet repertoire van o.a. het zeer lovend ontvangen album “Sound Grammar”. Zondag heeft de bezoeker de unieke gelegenheid om Coleman te zien optreden met de fascinerende Bachir Attar & Master Musicians of Jajouka –een belangrijke inspiratiebron van Coleman die van vader op zoon een eeuwenlange muziek traditie vertegenwoordigen– en gitarist James Blood Ulmer een voormalig pupil van Coleman.

Global Brooklyn, NYC
New York staat sinds de jaren 30 bekend als de jazz hoofdstad van de wereld. Dankzij de globalisering trekt de stad naast veel Amerikaanse jazzmuzikanten sinds de jaren 90 muzikanten uit de hele wereld aan. De levendige jazz scene die recentelijk in Brooklyn is ontstaan, is een goed voorbeeld van hoe jazz zich door de verschillende muzikale achtergronden van al die jazzmuzikanten continu blijft vernieuwen. Artiesten zoals Timuçin Sahin, de Britse pianist John Escreet, Ben van Gelder, Rudder, Todd Sickafoose, Darcy James, Steve Lehman en Jonathan Haffner timmeren in deze scene momenteel aan de weg. Opvallend is dat allen een grote belangstelling koesteren voor uitgesponnen composities, waarin improvisatie en uitgeschreven muziek naadloos in elkaar overgaan in een spannend en uniek nieuw geluid.

Hypperrhythm & OK Computer
In verschillende steden hebben zich recentelijk scenes van musici gevormd met een verhoogde fascinatie voor hyperritmes. Deze producers ontpoppen zich als architecten van duizelingwekkende muzikale bouwwerken. Steden als Los Angeles, Glasgow en Londen spelen hierin een grote rol. In Amsterdam is Viral Radio in de verspreiding van deze nieuwe elektronische muziek voor zowel de dansvloer als om naar te luisteren. Het door hen samengestelde programma heeft een bijzondere line-up met de Zwitserse virtuoos Dimlite, de Ierse wonderboy Mike Slott, de Schotse Herald of Change Hudson Mohawke en de Oostenrijkse keyboard wizzard Dorian Concept. Op zondag kunt u in de Volga luisteren naar elektronische improvisatie door wereldvermaarde muzikanten en jonge geluidskunstenaars. Realtime innovatie op het gebied van computermuziek, dj cultuur en elektro-akoestische improvisatie door GARETH & MACHINEFABRIEK, Hild Sofie Tafjord & Philip Jeck, Lothar Ohlmeier, Tom Arthurs, Ollie Bown, Sam Britton, Fennesz, Brandlmayr & Dafeldecker, en Knalpot.

XXL
Spannende big bands uit verschillende windstreken. Ze presenteren ieder een totaal ander geluid. Toetsenist van de Engelse skaband The Specials Jerry Dammers brengt met zijn Spatial AKA Orchestra een ode aan Sun Ra. Toetsenist/componist Jason Lindner brengt samen met het Rotterdam Jazz Orchestra de nieuwe hedendaagse NY jazz sound ten gehore. Het Mask Orchestra van de beroemde Engelse componist Colin Towns is messcherp en de muziekstukken zijn filmisch, melancholiek, maar ook stevig rockend. Spok Frevo tenslotte is een van de beste frevo orkesten uit Brazilië. Frevo is een snelle muziekstijl met invloeden uit polka en marsmuziek,  die steeds meer erkenning krijgt in Brazilië.

North Sea Jazz Gala
Donderdag 8 juli 2010 zal soullegende Al Green het North Sea Jazz Festival openen tijdens het North Sea Jazz Gala in de Doelen.

Het volledige programma van het North Sea Jazz Festival staat op www.northseajazz.com (programma onder voorbehoud)

North Sea Jazz Festival
9, 10 & 11 juli 2010
Ahoy Rotterdam

Ticketprijzen
Dagkaarten:      €  80,- (excl. servicekosten)
Driedagenkaart: € 194,- (excl. servicekosten)
All in:               € 365,-  (excl. servicekosten)
Plusconcerten:   €  15,- m.u.v. Sonny Rollins en Diana Krall: € 30,- (excl. servicekosten)

Kaartverkoop
Kaartverkoop via www.northseajazz.com en www.livenation.nl of via telefoonnummer 0900-10102020 (45ct.p.m.)