North Sea Jazz presenteert programma 2013

25-04-2013 @ 21:44

De organisatie van het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival heeft het complete programma van de komende editie op 12, 13 en 14 juli bekendgemaakt.

Onder anderen Terence Blanchard, Larry Graham & Graham Central Station met speciale gast Mark King en Brecker Brothers Band Reunion zijn aan het programma toegevoegd.

Ook JJ Grey & Mofro, Ruben Hein, Karsu en Marcos Valle met speciale gast Lucas Santtana maken hun opwachting op de 38e editie van het grootste indoor jazz festival ter wereld.

Op het programma staat een groot aantal speciale projecten waaronder Ron Carter met de WDR Big Band. Ook het Metropole Orkest geeft twee bijzondere optredens. Op zaterdag met de vocalisten Anthony Hamilton, Gregory Porter en Gretchen Parlato onder leiding van Jules Buckley, en op zondag speelt het orkest met jazzlegende Herbie Hancock gedirigeerd door Vince Mendoza.

Eerder werden Santana, John Legend, Sting, The Roots, Caro Emerald, Diana Krall, Marcus Miller, Sonny Rollins, Jamie Cullum, Kendrick Lamar en Bonnie Raitt al bevestigd. Het eerder aangekondigde concert van Joe Jackson and the Bigger Band featuring Regina Carter gaat door het annuleren van de gehele tour helaas niet door. Dit jaar heeft het festival geen artist in residence maar hebben Steve Coleman en John Zorn ruimte gekregen een eigen avond in te vullen.

Steve Coleman curates
Op vrijdag krijgt componist, bandleider en saxofonist Steve Coleman carte blanche om een eigen avond in de Madeira te vullen. Reden hiervoor is de enorme invloed die hij nog steeds heeft op de jazz en muzikanten van nu. Tijdens deze avond treden Jonathan Finlayson & Sicilian Defense, Doug Hammond Quintet, Citizen X ft. Jean-Paul Bourelly en Steve Coleman & Five Elements op.

Zorn at 60
Duizendpoot John Zorn is 60 geworden en viert dit op zaterdag met een speciaal samengestelde marathon van diverse projecten uit zijn scene. Voor zijn avondvullende programma in de Darling neemt hij Song Project, Illuminations, Holy Visions & The Alchemist, Templars, The Dreamers en Electric Masada mee. In de programmering is verder speciale aandacht voor nieuwe ontwikkelingen door de thema's Jazz Rocks!, Electronic Jazz & Future Soul, New Urban Jazz en Improfs.

Jazz Rocks!
De organisatie ziet al enkele jaren een mooie ontwikkeling die gaande is in de jazz. Een nieuwe generatie jonge muzikanten, in de leeftijd van twintig tot dertig, combineert jazzmuziek met rock, funk, soul en meer. Dat levert een hedendaagse stroming op van fusionbands met een fris nieuw geluid. Drie van die groepen die nooit eerder op North Sea Jazz hebben gespeeld zijn: BadBadNotGood, Dirty Loops en Snarky Puppy.

Electronic Jazz & Future Soul

Door de funky beats, trage swing en complexe ritmiek van zowel jazz als salsa zijn beide stromingen in trek bij DJs en andere geluidskunstenaars met laptop en elektronica. Op het festival een aantal in het oog springende projecten van het afgelopen jaar: Mala in Cuba, Frente Cumbiero in een samenwerking met Quantic, en Thundercat. Hoge verwachtingen zijn er van de nieuwe soulstemmen van Laura Mvula en Hiatus Kaiyote.

New Urban Jazz
De jongste generatie jazzmusici groeide op met grootstedelijke muziek als soul, R&B, en hiphop. Ze zijn allen echte jazzmusici, maar verwerken de invloeden uit hun jeugd de muziek die zij maken. Chris Dave & The Drumhedz, Next Collective, José James en Robert Glasper Experiment met speciale gast Lionel Loueke zijn hiervan prima voorbeelden.

Improfs
Met free jazz vond de jazz in de jaren '60 wereldwijd een eigen geluid. Op het festival een aantal veteranen van de geïmproviseerde muziek waaronder het Nederlandse ICP Orkest en de Braziliaan Hermeto Pascoal. Van de jonge generatie: Colin Stetson (USA) en Zapp4 (Nederland).

Kijk voor de volledige line up en blokkenschema op www.northseajazz.com

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2013

Ahoy Rotterdam
Dagkaarten: € 79,- (excl. servicekosten), met CJP korting: € 69,- (excl. servicekosten)
Plusconcertkaarten: € 15,- / € 30,- (excl. servicekosten)
Driedagenkaart: € 189,- (excl. servicekosten)
All-in kaart: € 309,- (excl. servicekosten)
Group ticket (tot 10 personen): € 590 (excl. servicekosten)
Junior ticket (t/m 15 jr): € 20 (incl. servicekosten)

Kaartverkoop via www.northseajazz.com

https://twitter.com/northseajazz