25 JAAR MEGA TOP 50

03-02-2018 @ 11:21

25 JAAR MEGA TOP 50

Jee, vandaag 25 jaar geleden, poeh, dat klinkt als lang geleden. Aan de andere kant voelt het nog als de dag van gisteren. 25 jaar geleden ontstond de Mega Top 50, hoezo en waarom?

Laten we het er op houden dat er voorafgaand aan dit initiatief, een lang verhaal te vertellen is. Maar laat ik het kort houden, want het meeste is ‘insite’ en voor buitenstaanders minder interessant: ik was sinds 1987 als directeur bij de Stichting Nederlandse Top 40 die wekelijks o.a. de Top 40 en Tipparade uitgaf. De lijst die gedurende vele, vele jaren toonaangevend was in Nederland. Op de achtergrond had ik gedurende meer dan ruim een jaar gespreken met de toenmalige zendercoördinator van 3FM; Paul van der Lugt.

Ik was in overeenstemming met het bestuur van de Stichting Nederlandse Top 40 in gesprek gegaan met Paul (en soms ook Jan Steeman) over de mogelijkheid om één hitlijst en één schijf op 3FM te krijgen, nl. de Top 40 en de Alarmschijf. Die gesprekken gingen in eerste instantie niet makkelijk, en er was een zeker argwaan tegenover de mensen achter de Top 40. En op 3FM waren vele andere hitlijsten te horen w.o. de Nationale Hitparade, de Verrukkelijke 15, en verschillende schijven. Van iedere omroep was er wel een dagelijkse andere schijf. Van AVRO’s Radio & TV tip (maandag), VARA’s Parkeerschijf (dinsdag), VPRO’s Disque de la semaine (woensdag), TROS Paradeplaat (donderdag), Veronica’s Alarmschijf (vrijdag), NCRV’s Favorietschijf (zaterdag), KRO Speciale Aanbieding (zondag).

Qua hitlijsten was er door de jaren heen op Hilversum 3/Radio 3/3FM de Daverende 30, Hilversum 3 Top 30,  de Nationale Hitparade, verder o.a. de Toppop 30, de Verrukkelijke 15 en de Moordlijst te horen. In 1976 volgt via de TROS nog de Europarade en de Polderpopparade en in 1978 de TROS Top 50 als tegenhanger van de Top 40, die door Veronica werd uitgezonden op 3FM.

Hilversum 3 en later Radio 3 en weer later 3FM had een verticale programmering, vanwege het feit dat er op de zender dagelijks een andere omroep te horen was. De enige uitzondering was de Avondspits met Frits Spits die dagelijks via de NOS werd uitgezonden tussen 18.00 en 19.00.

Paul van der Lugt kreeg in 1992 de rol toebedeeld van zendercoördinator om 3FM een duidelijker profiel te geven. Dus mijn streven als directeur Top 40 om voor 3FM te lobbyen voor één hitlijst en één schijf kwam mogelijk als geroepen. Dat er duidelijkheid vanuit de Stichti8ng Nederlandse Top 40 moest komen over van alles, was van te voren door mij goed in te schatten. Bij 3FM moest een flinke hobbel genomen worden om mogelijk in zee te gaan met een apart bedrijf die hitlijsten samenstelt en een vergoeding vraagt voor de uitzending en het gebruik van zo’n hitlijst. Daarbij had men vanuit de publieke omroep nogal wat kanttekeningen bij de ‘onafhankelijkheid’ van de Stichting Nederlandse Top 40, omdat in het bestuur mensen zaten die hoge functies hadden bij de Veronica Omroep Organisatie, etc etc.  Maar ook het bepalen van de keuze van de centrale schijf: de alarmschijf, was een flink punt van discussie. Na veel praten bleek er in augustus 1992 ineens een mogelijkheid dat het zomaar zou kunnen lukken, er was een goede basis van vertrouwen gecreerd. Echter toen kreeg ik vanuit het bestuur van de Stichting Nederlandse Top 40 het signaal kreeg dat er never nooit sprake kon zijn van exclusiviteit voor 3FM. Wat toen extern nog niet bekend was, bleek later dat jaar 1992, dat er een commercieel radiostation in aantocht was, nl. Radio 538. Een station met veel medewerkers van de omroep Veronica. Met de komst van Radio 538 zou er dus ook een belangrijk radioprogramma toegevoegd moeten worden in de vorm van de Top 40. Want een hitlijst was en is nog steeds een belangrijk en goed beluisterd programma voor een radiostation. Ik moest dus melden aan Paul van der Lugt dat er ineens geen sprake meer kon zijn van exclusiviteit, dat veroorzaakte een behoorlijk heftige reactie van Paul (en terecht).

Paul was inmiddels behoorlijk gecharmeerd van de gedachte van één hitlijst, één schijf en dus veel meer helderheid op een radiozender met een troebel profiel en verticale programmering. Omdat ik mijzelf als directeur van de Top 40 ook best in een erg ongemakkelijke positie zag, ging ik zelf nadenken over mijn eigen positie bij de Top 40. Dit resulteerde eind november in het doorhakken van de knoop om bij de Top 40 te vertrekken, een heel moeilijke beslissing, want mijn passie lag en ligt nog steeds bij hitlijsten. Aangezien hitlijsten al vele jaren een specialiteit van mijzelf, kwam bij mijzelf het gewaagde idee op om mogelijk een nieuwe hitlijst te gaan opzetten. Dat was nogal wat, met als belangrijkste reden dat ik de Top 40 waar ik zelf jarenlang voor geknokt had om die lijst met een zorgvuldige samenstelling tot grote hoogten op te stuwen en te houden, moest gaan beconcurreren.

3FM had de nodige lijsten, maar geen van allen had ook maar enig effect, behalve als mooi visitekaartje van de betrokken omroep.  De Nationale Hitparade had qua marktaandeel nauwelijks enige betekenis. Alles op één hoop gooien en er een sterke concurrent van maken, dat was mijn gedachte en zo heb ik daarvoor in krap een week een idee voor bedacht. Ik nam op staande voet ontslag op vrijdag 4 december 1992, wow die was enorm spannend. Het leverde me een heftig gesprek op met twee bestuursleden van de Stichting Nederlandse Top 40, echter ik had mijn besluit genomen en wilde weg en het was klaar.

In de week erna had ik een gesprek met o.a. Paul van der Lugt en heb mijn plan voor een nieuwe hitlijst uitgelegd. Ik had gesprekken met vertegenwoordigers van NVPI (muziekindustrie), NVGD (muziekdetailhandel), BUMA-Stemra en Publieke Omroep. Ik wilde een samenwerking met hen als direct betrokken partijen. In korte tijd werd de basis gelegd voor de komst van een nieuwe hitlijst in Nederland: de Top 50. In eerste instantie dus ‘Top 50’ en vanaf maart 1993 de naam Mega Top 50. De naam Mega werd er aan toegevoegd vanwege de komst vanaf 31  januari 1993 van de Megahit, de nieuwe centrale schijf op 3FM. Frits Spits is de naamgever van de naam Megahit. Hiermee waren de andere schijven van de diverse omroepen verdwenen. De Megahit en de Mega Top 50 waren geboren.

De eerste Mega Top 50 zag het levenslicht vanaf 3 februari 1993. In eerste instantie wordt de lijst uitgezonden op de zondag door de TROS met Daniël Dekker en Martijn Krabbé.Gerelateerde afbeelding

Het begin van een mooi verhaal en daarmee het ontstaan van de hitlijst die naast de Top 40 het langst bestaat in Nederland.

Hilversum, 3 februari 2018

Sieb Kroeske

Start: https://www.youtube.com/watch?v=TUkktIiMl7E