Bekendmaking alle nominaties Edison Pop

19-09-2011 @ 23:14

Alle genomineerden voor Edison Pop, de oudste muziekprijs van Nederland, zijn bekend! 19 September zijn live in het TROS Radio2 programma De Gouden Uren van Daniël Dekker de resterende categorieën bekendgemaakt. In de categorie beste mannelijke artiest zijn Armin van Buuren, Rob de Nijs en Guus Meeuwis genomineerd. Bij de groepen strijden De Staat, Nick & Simon en Racoon om de eer. In de categorie kleinkunst/theater zijn Claudia de Breij, Daniël Lohues en Ernst Jansz genomineerd.

14 September zijn de nominaties in de categorieën beste vrouwelijke artiest, beste nieuwkomer en de publieksprijzen beste album en beste song bekend gemaakt in het 3FM programma GIEL. Via de site www.edisons.nl kan er op de publieksprijzen gestemd worden.

Beste mannelijke artiestArmin van Buuren - Mirage
's Werelds beste dj maakt een popalbum. Daarmee neemt hij risico's. Maar uiteindelijk bewijst hij overtuigend: ook dat kan hij.

Beste mannelijke artiestRob de Nijs – Eindelijk Vrij
Wie 47 jaar nadat hij zijn eerste hit scoort nog steeds kan verrassen is een grote. Rob de Nijs trok met Daniel Lohues naar Louisiana en maakte een puik album waarop De Nijs zijn Nederlandse liedjes mengt met een fijne scheut Americana.

Beste mannelijke artiestGuus Meeuwis - Armen Open
Meeuwis trok met zijn Monkey Sandwich Band een serie kroegen langs om voor een onbevangen publiek - niemand had enig idee wie the Monkey Sanwich Band was - de liedjes uit te proberen. Daarna nam hij 'Armen Open' op. Een heerlijk, onbevangen album.

Beste groep - Racoon - Liverpool Rain
Steengoeie meerstemmige liedjes, mooi, open geproduceerd en subtiel aangevuld door het London Chamber Orchestra, Racoon zet met het vijfde album een fijne stap voorwaarts.

Beste groepNick & Simon - Fier
Met Fier gaan Nick & Simon muzikaan én tekstueel een stap verder. Net als in het geslaagde tv-programma The American Dream laten de twee op Fier horen dat hun muzikale interesses ver buiten Volendam reiken.

Beste groep - De Staat - Machinery
Van eenmansproject naar strak vijfmans-collectief, het tweede album van de Staat is een overrompelend opzwepend album.

Kleinkunst/Theater - Claudia de Breij – Wat Ik Zeker Weet
Dat Claudia de Breij zeer veelzijdig is, is bekend. Maar haar hart ligt in het theater en daar groeide ze de afgelopen jaren uit tot één van de beste cabaretiers van ons land. In haar theaterprogramma Hete vrede twijfelt ze wat af, maar wat ze zeker weet, dat zingt ze. Sinds dat voornemen komen er alleen nog maar liefdesliedjes uit haar pen: bijzonder mooi van taal zijn en beter gezongen dan ooit.

Kleinkunst/Theater - Daniël Lohues – Hout Moet
Na de successen van Skik en de Louisiana Blues Club, heeft Daniël Lohues een heel eigen, sober singer/songwriter-genre ontwikkeld met gloedvolle liedjes over huis-, tuin- en keukenonderwerpen die tegelijkertijd over het leven en de wereld gaan. Op Hout Moet doet hij er muzikaal een schepje bovenop door met zijn muzikale vrienden samen te werken én hij steekt je tekstueel een extra hart onder de riem.

Kleinkunst/Theater - Ernst Jansz – Dromen van Johanna
De songs van Bob Dylan vertalen, dat moet je maar durven. Ernst Jansz deed het, uit bewondering en respect, en wist er – misschien wel daardoor – een geheel eigen draai aan te geven. Dylans magische teksten kregen zo een eigenzinnige Nederlandse poëziejas. Verrassend is, dat hij juist Dylans liefdesliedjes koos. Jansz laat met Dromen van Johanna daarmee weer een nieuwe kant van zijn grote talent voor schrijven en muziek maken zien.

Beste vrouwelijke artiest - Ilse DeLange
'Ilse Delange is al jaren een constante factor die een buitenlandse doorbraak nog altijd niet uit haar hoofd heeft gezet. Met haar laatste mini-album voegt ze wederom 8 juweeltjes toe aan haar oeuvre. Daarnaas is ze ook duidelijk als live-performer gegroeid.'

Beste vrouwelijke artiest - Marike Jager
'Marike Jager moest met haar derde album hoge verwachtingen inlossen. Met Here Comes The Night slaagde ze daar perfect in. Het album staat vol prachtige en krachtige songs van een singer/songwriter die een stormachtige ontwikkeling doormaakt en nu al bij de groten uit de popmuziek van Nederland kan en mag aanschuiven.'

Beste vrouwelijke artiest - Anouk
'Met Get Her Together bewijst Anouk dat ze alleen maar beter is geworden. Ze schuwt absoluut de vernieuwing niet en voegt stijlen zoals soul, gospel en vaudeville toe aan haar toch al rijke repertoire. The sky is the limit? Niet voor Anouk.'

Beste nieuwkomerGo Back To The Zoo
'Go Back To The Zoo is vaak vergeleken met de Schotse band Franz Ferdinand. Maar de Edison Jury meent dat dit juist een compliment is. Hun debuut is een heerlijk popalbum die gevarieerd klinkt. Daarnaast heeft Go Back To The Zoo binnen korte tijd een krachtige live-reputatie weten op te bouwen.'

Beste nieuwkomer Ben Saunders
'The world according to Ben Saunders. Hoe kun je de hype voor blijven? Door gewoon een prima volbloed soulalbum te maken. Dat moeten Ben Saunders en zijn productieteam gedacht hebben. Zijn debuut-cd You Thought You Knew Me By Now viel dan ook heel goed bij de jury van de Edison.'

Beste nieuwkomerKrystl
'Frisse nieuwkomer met diepgang. Schijnbaar achteloos schrijft de 28 jarige zangeres Krystl haar eigen liedjes. Haar debuutalbum Rolling was een aangename verrassing. Goede songs, puike productie en geweldige stem!'

Publieksprijs beste album
· Anouk / To Get Her Together
· Armin van Buuren / Mirage
· Ben Saunders / You Thought You Knew Me By Now
· BLØF / Alles Blijft Anders
· Daniël Lohues / Hout Moet
· Dazzled Kid / Fire Needs Air
· De Jeugd van Tegenwoordig / De Lachende Derde
· De Staat / Machinery
· Go Back To The Zoo / Benny Blisto
· Guus Meeuwis / Armen Open
· Happy Camper / Happy Camper
· Ilse DeLange / Next To Me
· Jacqueline Govaert / Good Life
· Krystl / Rolling
· Marco Borsato / Dromen Durven Delen
· Marike Jager / Here Comes The Night
· Nick & Simon / Fier
· Racoon / Liverpool Rain
· Rob de Nijs / Eindelijk Vrij
· Tim Knol / Days

Publieksprijs beste song
· Glennis Grace / Afscheid
· Afrojack & Eva Simons / Take Over Control
· Ben Saunders / Kill For A Broken Heart
· Dazzled Kid / Embrace
· Krystl / Golden Days
· Jeugd van Tegenwoordig / Sterrenstof
· Racoon / No Mercy
· Tim Knol / Gonna Get There
· Ilse DeLange / Next To Me
· Anouk / Down & Dirty
· BLØF / Beter
· Moss / I Apologise
· Go Back To The Zoo / Electric
· Alain Clark / Foxy Lady
· Caro Emerald / Stuck
· Nick & Simon / Wijzer (Dan Je Was)
· 3JS / Never Alone
· De Staat / Sweatshop
· Tiësto vs Diplo feat. Busta Rhymes / C’Mon (Catch ‘Em By Surprise)
· Jan Smit / Niemand Zo Trots Als Wij

De vakjury
De prestigieuze prijzen gaan naar albums van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld.

Naast voorzitter Leo Blokhuis (muziekjournalist) bestaat de jury uit: Jean-Paul Heck (journalist en hoofdredacteur van Off The Record), Daniël Dekker (eindredacteur TROS Radio 2 en 3FM), Roosmarijn Reijmer (DJ 3VOOR12 Radio, 3FM), Jeroen Nieuwenhuize (DJ Radio 538), Rinske Wels (cabaretrecensent dagblad Trouw) en Erik Kross (Music Director).

bron: http://www.edisons.nl/pop/