Bombino werkt samen met Dan Auerbach - The Black Keys

29-03-2013 @ 09:06

Wat doe je als Dan Auerbach van The Black Keys - Grammy award winnaar Beste Producer - je uitnodigt in zijn studio in Nashville om je nieuwe album te produceren? Omara ‘’Bombino’’ Moctar hoefde niet lang na te denken en de nomade vertrok van Niger naar Amerika. De opvallende samenwerking resulteerde in het album Nomad en verschijnt op 29 maart in Nederland. 

Geboren en getogen in Niger, in en rondom de noordelijke stad Agadez, is Bombino opgegroeid als lid van de Toeareg Ifoghas stam, een nomadisch volk wat afstamt van de Berbers uit Noord-Afrika. De Toeareg strijden al jarenlang met de regering van Niger om verscheidende redenen, wat er voor heeft gezorgd dat Bombino en zijn familie meerdere keren moesten vluchten. Tijdens zo’n periode van ballingschap liet een bezoekend familielid een gitaar achter en leerde hij zichzelf aan dit instrument te bespelen. Zijn eerste voorbeeld was Toeareg gitarist Haja Bebe, die hem uiteindelijk ook vroeg om in zijn band te komen spelen waar hij de bijnaam ‘’Bombino’’, ‘’klein kind’’ in het Italiaans, kreeg. Tijdens zijn tienerjaren in Algerije en Libië zag hij video’s van onder andere Jimi Hendrix en Mark Knopfler, die hij ontelbare keren keek om de licks van de meesters onder de knie te krijgen. Dit alles maakt Bombino één van de meest succesvolle gitaristen uit de Toeareg-traditie en wordt zijn muziek ook wel omschreven als tranceverwekkende gitaarrock uit de Sahara.

Naast zijn werk als gitarist was hij ook nog een schapenherder nabij Tripoli. Uiteindelijk keerde hij terug naar Niger om samen te spelen met een legio lokale bands. Een Spaanse film crew besloot de rijzende ster van Bombino te helpen met zijn eerste album, wat resulteerde in Group Bombino’s Guitars from Agadez Vol. 2, wat vervolgens een lokale radiohit werd. In 2009 ontmoette Bombino filmmaker Ron Wyman. Deze was betoverd door diens muziek en produceerde zijn eerste echte solo album uit 2011, Agadez. Nu is daar in 2013 de opvloger in de vorm van Nomad.

Press quotes Nomad

Gnarly garage rock with a north African twist – what do you expect of a Tuareg dude produced by Dan Auerbach from The Black Keys?” - Guardian -

Utterly, utterly fantastic!” - BBC World Service -

sublime guitar licks’’ - NPR Music -

‘’scorching’’ - Pitchfork -

Bombino treedt op:
9 april - Oosterpoort te Groningen
11 april – Doornroosje te Nijmegen
12 april – Melkweg te Amsterdam
13 april - Paard van Troje te Den Haag
14 april - Tivoli te Utrecht

Tevens geeft Bombino acte de presence op het Lowlands festival te Biddinghuizen dit jaar.

BOMBINO - "Nomad "
Release: 29 maart 2013

Voor meer informatie http://www.nonesuch.com/artists/bombino

Trailer - met onder andere Dan Auerbauch - behorend bij de albumtrack Azamane Tiliade.