Lowlands 2022: grootste solar carport ter wereld geopend op parkeerterreinen Lowlands

04-05-2022 @ 18:44

Solar Carport Biddinghuizen is feestelijk geopend in aanwezigheid van belangrijke beslissers uit de duurzaamheidssector. De Solar Carport is door Solarfields in samenwerking met MOJO Concerts gerealiseerd op de parkeerterreinen van Lowlands en is met zijn oppervlakte van 35 hectare de grootste solar carport ter wereld.
 
Grootste duurzame parkeerterrein
De oppervlakte van het duurzame parkeerterrein beslaat in totaal 35 hectare en biedt daarmee ruimte voor 15.000 auto’s. Met behulp van 90.000 zonnepanelen levert het systeem een vermogen van 35 MWp, wat betekent dat zo’n 10.000 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 100 Lowlandsweekenden per jaar. De Solar Carport blijft permanent op deze locatie staan.
Het Lowlandsfestival vindt jaarlijks plaats op een vaste locatie in Biddinghuizen. De organisatie is al jaren bezig om het festival te verduurzamen. Het energieverbruik blijft hierbij een uitdaging. Per Lowlandseditie wordt circa 300.000 kWh elektriciteit verbruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren. Met de aanleg van de Solar Carport maakt het festival een enorme verduurzamingsslag.

De gebruikte bifacial zonnepanelen voor deze grootschalige solar carport laten licht door. Hierdoor kan het licht wat door de grond wordt gereflecteerd ook worden benut voor de opwekking van energie. Naast een hogere energieopbrengst, geeft dit de mogelijkheid om het gras onder de zonnepanelen beter te laten groeien. Omdat de carport slechts een aantal keer in het jaar ingezet wordt als parkeerplaats, grazen er gedurende de rest van het jaar schapen. Hierdoor is er sprake van driedubbel gebruik van de grond.

Officiële opening Solar Carport
Onder leiding van Paul van Liempt zijn als onderdeel van het openingsprogramma inhoudelijke gesprekken gevoerd met kopstukken binnen de energietransitie, waaronder Marjan Minnesma en Tim Verbruggen. Belangrijke onderwerpen die aan bod kwamen hadden betrekking op de noodzaak van flexibiliteit op het elektriciteitsnet en de wet- en regelgeving rond duurzame oplossingen.

Voor de lokale omgeving is er vanuit de opbrengsten van Solar Carport Biddinghuizen een gebiedsfonds ter beschikking gesteld. Ton van Amerongen, wethouder van gemeente Dronten, heeft symbolisch een eerste cheque van €10.000,- aan energiecoöperatie BEN overhandigd. Na deze overdracht was het woord aan cabaretier Dolf Jansen, zelf fervent milieuactivist, die het zonnepark met een hoopvolle boodschap feestelijk opende.

Feestelijke opening
Na afloop konden bezoekers netwerken op het terrein, dat tijdelijk omgedoopt was tot mini-festivalterrein. Vanaf een tijdelijke uitkijktoren konden belangstellenden de grootsheid van ’s werelds grootste solar carport met eigen ogen zien.

Ruben Brouwer (directeur MOJO Concerts): "We zijn trots op de realisatie van Solar Carport. Voor ons bedrijf is het essentieel dat we ons inzetten voor een duurzame samenleving en met dit initiatief zorgen we ervoor dat er meer duurzame, groene energie wordt opgewekt. In onze transitie naar het alleen gebruiken van hernieuwbare energie, is dit een enorm grote stap”.

Niek Tamminga (Director Rooftop Solarfields): "Het realiseren van zo’n enorm project verloopt nooit zonder uitdagingen. We zijn enorm dankbaar voor de steun die we hebben gehad van overheden, zodat we dit schoolvoorbeeld van meervoudig grondgebruik met MOJO konden realiseren. We hopen dat het een startschot is om op meer plekken in Nederland parkeren met duurzame energieopwekking te combineren."

Eric van Eerdenburg (directeur Lowlands): "We zijn trots dat deze solar carport na een jarenlange ontwikkeling in samenwerking met Solarfields is geopend. Als festivalorganisatie willen we een optimistisch toekomstbeeld uitdragen en een rol spelen in de oplossing van de gevaarlijke klimaatverandering. We hopen op deze manier een inspiratiebron voor onze bezoekers te zijn om – hoe klein ook – hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld."

Solarfields
Solarfields is een producent van duurzame energie en realiseert zonne-energiesystemen. Het bedrijf is marktleider op het gebied van grootschalige grondgebonden zonneparken. Solarfields realiseert zonneprojecten op verschillende type locaties, zoals grond, daken, voormalige vuilstortlocaties en parkeerplaatsen – met als doel Nederland verder te verduurzamen en in 2030 schone energie te leveren aan 1 miljoen huishoudens.

A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE
19 + 20 + 21 augustus 2022
Evenemententerrein Walibi Holland, Biddinghuizen
www.lowlands.nl