awkward i terug met nieuw album

21-09-2011 @ 20:53

Twee jaar geleden verraste awkward i met een bijzonder album en kreeg jubelende recensies in binnen- en buitenland. Sinds dat debuut - I really should whisper - is er heel wat gebeurd met de van oorsprong Groningse singer-songwriter Djurre de Haan. Een indrukwekkend aantal shows, vaak met diverse muzikanten, en natuurlijk nog steeds die zoektocht naar melodische uitdagingen. Nu is awkward i terug met zijn tweede album - Everything on Wheels - , dat op 17 oktober bij Excelsior Recordings wordt uitgebracht.

"It was the spur of the moment and the spirit of place, the illusion of a safe new world fate all ripped and torn in another blossom storm…"

Everything on Wheels is een muzikaal dagboek in elf hoofdstukken over de oneindige weg van vertrekken, arriveren, kwijtraken en verdwalen. Het is een persoonlijk en intens album, elk van de elf nummers opent de deur tot een telkens weer opnieuw verrassende schatkamer waarin de rijke instrumentatie met viool, cello, mandoline, gitaar, percussie en zang de eenvoud geen geweld aan doet.

"Wat ik wil zeggen, zit in de muziek. Het is een combinatie van melodie en poëzie. awkward i is een vehikel om uitdrukking te geven aan bepaalde vragen, de nummers zijn allemaal stukjes van een verhaal. Wat ik te zeggen heb, kun je het beste zoeken in mijn nummers," aldus Djurre.

Everything on Wheels neemt je mee langs tijdloze popliedjes met een rijk geluid, soms energiek opzwepend en vrolijk. Soms ingetogen en vol melancholie, met nummers die iedere luisterbeurt hun geheimen prijsgeven.

"Ik zie het als mijn taak iets moois te maken. In al mijn nummers probeer ik iets unieks te verwerken, ze iets bijzonders mee te geven, iets wat er nog niet is geweest. Gewoon een klankwereld creëren die me eigen is."

De muziek van awkward i heeft zijn wortels in de folk, zij het met modernere en meer diverse arrangementen. Tedere en intense nummers met speelse en verrassende elementen.

"Het geluid van Everything on Wheels is rijker dan op het vorige album. Sommige nummers zijn klein en folky maar nog steeds rijk gearrangeerd. Op dit album is er ook meer bandgevoel. We wilden het live geluid vangen. De zang is eerlijker, de muziek is meer levendig, spontaner en niet meer laagje voor laagje, gewoon puur."

Om het bandgevoel van het tweede album ook tijdens de liveshows van de Everything on Wheels-toer mee te kunnen nemen heeft Djurre een reisgenoot gevonden in een band met een vaste bezetting. Net als in de studio zullen Diederik Nomden (ex-Johan, ex-Daryll-Ann), Susanne Linssen (Hospital Bombers) en Bo Koek (ex-Kopna Kopna en Kitty Contana) hem tijdens de live shows vergezellen. Bassist Geert de Groot (Scram C Baby, ex-Fatal Flowers) maakt het gezelschap compleet.

"Een melodielijn vormt het uitgangspunt voor onze muziek. Daarin schuilt de kracht van de communicatie, dat wat als eerste aandacht trekt. Teksten hebben dat minder, maar zijn wel belangrijk. Ze moeten net als de muziek zo rijk mogelijk zijn."

Everything on Wheels
is een fraaie stap voorwaarts. "So let`s put them on wheels, so they can move around…"

awkward i presenteert Everything on Wheels op 14 oktober in Paradiso, Amsterdam en op 16 oktober in Ekko, Utrecht. Op 12 oktober vindt in de Muziekgieterij in Maastricht een pre-release plaats.

http://www.awkwardi.com/

http://twitter.com/#!/awkwardi