Vijftig jaar Sgt. Pepper in de Ziggo Dome met The Analogues en gasten

02-03-2017 @ 21:42

Op 1 juni 2017 is het precies 50 jaar geleden dat het legendarische album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles uitkwam; een van de belangrijkste en invloedrijkste albums aller tijden. Om dat bijzondere moment te vieren staat de Ziggo Dome die avond volledig in het teken van Sgt. Pepper en The Beatles, met een integrale uitvoering van het album door The Analogues en muzikale gasten die hun Beatles-favorieten vertolken. 

Door de opvallende hoes, innovatieve opnametechnieken en experimenten met nieuwe invloeden uit verscheidene muziekstijlen en -genres geldt Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band als een van de eerste conceptalbums. Een album dat in zijn geheel als artistiek werk wordt gezien en niet als een verzameling van liedjes. Popmuziek kreeg hiermee de status van beeldende kunst. Ook commercieel was het album een groot succes, het stond 27 weken aan de top van de Engelse hitlijsten en 15 weken op #1 in de Verenigde Staten. Daarnaast won het album vier Grammy Awards in 1968, waaronder Album van het Jaar, en werd daarmee de eerste rock LP die ooit deze eer ten deel viel.

The Beatles hebben het album zelf echter nooit live uitgevoerd: de complexe arrangementen en experimentele studiotechnieken leenden zich hier toen niet voor. De Nederlandse band The Analogues, bestaande uit Bart van Poppel (bas, toetsen), Diederik Nomden (keyboard, gitaar), Jac Bico (gitaar), Jan van der Meij (gitaar) en Fred Gehring (drums) doen dit nu wel. Met behulp van de oorspronkelijke instrumenten, vintage apparatuur, blazers en strijkers, brengen zij het Beatles-repertoire identiek aan de opnames. Zonder speciale Beatles-pakjes overigens: the Analogues zijn geen look-a-like band, maar een sound-a-like project.

Na twee succesvolle theatertours, waarbij grotere zalen zoals Carré en het Concertgebouw meerdere malen werden uitverkocht, doen The Analogues nu de Ziggo Dome aan. Met muzikale gasten vieren ze daar op passende wijze het jubileum van het legendarische album.

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
50 years anniversary edition
By the Analogues and guests

Donderdag 1 juni | Ziggo Dome, Amsterdam

Aanvang: 20.00 uur | Entree: vanaf 35 (excl. servicekosten)