EuroSonic Noorderslag 2010 in de startblokken

13-01-2010 @ 10:47

Groningen drie dagen lang het epicentrum van de Europese muzieksector

De volledig uitverkochte 24e editie van EuroSonic Noorderslag staat op het punt te beginnen. Van 14 tot en met 16 januari staat Groningen in het teken van de actuele ontwikkelingen en thema’s binnen de Nederlandse en Europese muzieksector. Overdag worden er tijdens de conferentie meer dan 100 lezingen, discussies, prijsuitreikingen en presentaties over de stand van zaken en de toekomst van de Europese muziekindustrie gehouden en ’s avonds vinden er optredens van 250 artiesten vanuit heel Europa plaats. Speciale aandacht gaat uit naar Noorwegen, het focusland voor de aankomende editie.

Conferentie
De conferentie, die dit jaar officieel wordt geopend door Minister Plasterk, Burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel en Ms. Lubna Jaffery Fjell, staatssecretaris van cultuur Noorwegen, behandeld een groot aantal actuele onderwerpen over de Europese muzieksector. Een belangrijk thema is dit jaar de bevordering van de circulatie van Europees muziekrepertoire in Europa. Tijdens het onderdeel ‘Trans Europe Express’ wordt samen met Vladimir Sucha, Director Culture and Communication DG Education and Culture van de Europese Commissie, uitvoerig over dit onderwerp gesproken. Andere belangrijke speerpunten zijn het gemeentelijk en provinciaal popbeleid, de digitale ontwikkelingen en de toekomst van het auteursrecht, de bekendmaking van de exportcijfers van de Nederlandse popmuziek, het 25-jarig jubileum van de muzikantenvakbond BV POP (onderdeel van FNV Kiem), waarbij een 5 Puntenplan Popbeleid door Henk Westbroek wordt aangeboden aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius, en zijn er verschillende presentaties van nieuwe innovatieve business modellen.

Festival
Als grootste showcase festival in Europa is EuroSonic Noorderslag een belangrijke springplank voor nieuw Europees talent. In de binnenstad van Groningen vinden op meer dan 20 locaties optredens van 250 artiesten plaats. De komende week maken onder andere And So I Watch You From Afar (IR), Appleblim (GB), CALLmeKAT (DK), Choir of Young Believers (DK), C-Mon & Kypski vs Metropole Orkest (NL), Creature With the Atom Brain (BE), Customs (BE), De Staat (NL), Delorentos (IR), DeWolff (NL), donkeyboy (NO), Ellie Goulding (GB), Elske DeWall (NL), Fagget Fairys (DK), Foreign Beggars (GB), Imelda May (IR), Isbells (BE), Jamaica (FR), Knalpot (NL), Laura Jansen (NL), Moke (NL), Pony the Pirate (NO), Promo (live) & Guests (NL), Rox (GB), Schlachthofbronx (DE), Seabear (IS), Sivert Höyem (NO), The Mad Trist (NL), Valerius (NL) en Waylon (NL) hun opwachting.

EuroSonic wordt middels het netwerk van de European Broadcasting Union (EBU) uitgezonden in 25 Europese landen.

Awards
Tijdens EuroSonic Noorderslag worden de ontwikkelingen binnen de muzieksector niet alleen besproken, maar ook beloond. Met een breed scala aan awards is EuroSonic Noorderslag dé plek waar zowel publieke- als zakelijke prijzen worden uitgereikt. Op de woensdagavond worden voor het eerst de European Festival Awards uitgereikt, een bestempeling op het succes en de grote diversiteit van de Europese festivals. De donderdagavond staat in het teken van de zevende editie van Europa’s meest prestigieuze awardsshow; de European Border Breakers Awards (EBBA’s). De awards, die in het leven zijn geroepen door de Europese Commissie, in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU), benadrukken de creativiteit en diversiteit van de Europese hedendaagse muziek. Ook Nederland valt dit jaar in de prijzen, Esmée Denters krijgt tijdens de show een EBBA uitgereikt. Daarnaast wordt de ceremonie door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden bijgewoond. Op de zaterdagavond wordt traditioneel de Popprijs uitgereikt aan de groep of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Andere belangrijke prijsuitreikingen zijn onder andere de Interactive Awards, de Pop Media Prijs, De Veer en de Lex van Rossen Award.

EuroSonic Noorderslag vindt van 14 tot en met 16 januari 2010 plaats in Groningen.

Voor meer informatie over de programmering van de conferentie, de festivals en een overzicht van alle awards, check www.eurosonic-noorderslag.nl