Winnaars European Border Breakers Awards 2010 bekend

10-11-2009 @ 15:21

Op 14 januari 2010 worden tijdens EuroSonic Noorderslag opnieuw de European Border Breakers Awards (EBBA’s) uitgereikt. De zevende editie van de Europese awards show, die wordt gepresenteerd door de Britse tv-persoonlijkheid Jools Holland, wordt door heel Europa op televisie uitgezonden en zal worden bijgewoond door Maroš Šefčovič, de Europese commissaris voor Onderwijs, Opleiding, Cultuur en Jeugdzaken. Dit jaar is er een nieuwe categorie in het leven geroepen, de 'Public Choice EBBA’, waarvan het Europese publiek de uiteindelijke winnaar zal bepalen.

Met de EBBA’s wil de Europese Commissie, in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU), de creativiteit en diversiteit van de Europese hedendaagse muziek benadrukken. De awards worden uitgereikt aan artiesten die er met hun debuutalbum in slaagden buiten hun eigen landsgrenzen succesvol te zijn.

De awards show wordt uitgezonden door de NOS en zal in Europa worden uitgezonden via het EBU netwerk van Europese televisie- en radiostations.

De winnaars van de European Border Breakers Awards 2010 zijn:

Milow "Milow" - België
Charlie Winston "Hobo" – Groot Brittannië
Peter Fox "Stadtaffe" - Duitsland
Soap&Skin "Lovetune for Vacuum" - Oostenrijk
Kerli "Love Is Dead" - Estland
Jenny Wilson "Hardships" - Zweden
Buraka Som Sistema "Black Diamond" - Portugal
Sliimy "Paint Your Face" - Frankrijk
Esmée Denters "Outta Here" - Nederland
Giusy Ferreri "Non Ti Scordar Mai Di Me" - Italië

De afgelopen jaren gingen vele, inmiddels gevestigde, artiesten hen voor. Onder andere Carla Bruni, Adele, Alphabeat, The Ting Tings, Tokio Hotel, Damien Rice, The Thrills, Gabriel Rios, The Fratellis, Basshunter en Dolores O 'Riordan mochten de award in ontvangst nemen.

Nieuw: de Public Choice EBBA
Dit jaar maakt een nieuwe award zijn intrede: de Public Choice EBBA. Een van de tien winnaars krijgt deze publieksprijs bovenop de reguliere EBBA award uitgereikt. Vanaf half november kan men in heel Europa voor de Public Choice EBBA stemmen via: www.europeanborderbreakersawards.eu

EBBA criteria
De EBBA’s worden gefinancierd door het EU programma Cultuur, waaruit ook de prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur, de prijs van de Europese Unie voor cultureel erfgoed en de aangekondigde prijs van de Europese Unie voor literatuur worden gefinancierd.

De winnaars worden geselecteerd op basis van gegevens van de Billboard Information Group, de European Broadcasting Union (EBU) en het European Talent Exchange Program (ETEP) aan de hand van de volgende criteria;

    *      Eerste album buiten het eigen grondgebied van een artiest of groep uit de 34 landen die deelnemen aan het EU programma Cultuur.
    *     Verkoop in EU-lidstaten buiten het land van productie in het afgelopen jaar (tussen 01/09 en 31/08/2009);
    *     Radio airplay informatie; alle publieke radiostations uit EU-landen leveren een lijst aan van meest gedraaide nieuwe Europese acts.
    *     De mogelijkheden van de artiest om live te spelen, mogelijkheden om te touren en succes op Europese festivals buiten het land van herkomst

Deze criteria zijn opgesteld door EMO in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU), de Billboard Information Group en Europese festivals die deelnemen aan het European Talent Exchange Program (ETEP).