Veelzijdige 29ste editie Eurosonic Noorderslag

18-01-2015 @ 11:03

Na vier veelzijdige festival- en conferentiedagen is de 29ste editie van Eurosonic Noorderslag in Groningen afgesloten. Van 14 tot en met 17 januari presenteerden 345 acts zich aan een publiek van 41.200 muziekliefhebbers, waaronder een record van 3.900 muziekprofessionals uit de hele wereld.

Met de toevoeging van het conferentieonderdeel European Production Innovation Production & Fair (EPIC) en meer locaties voor het festival en de conferentie maakte het evenement niet alleen inhoudelijk een sprong, ook groeide het aantal deelnemers aan de conferentie, die eerder dan ooit was uitverkocht.

Festivals
De Nederlandse popmuziek zit in de lift en dat was te merken op zowel Eurosonic als Noorderslag, waar de acts van eigen bodem floreerden. Zoals Birth of Joy, die het afgelopen jaar op vele Europese festivals speelde, Kensington, momenteel in Nederland uitermate populair, en The Common Linnets, die een zegetocht maakte in De Oosterpoort nadat ze naast de Europan Border Breakers Awards (EBBA) en EBBA Public Choice ook de Popprijs wonnen.

Eurosonic bewees zich, met een line-up uit 29 landen, als smeltkroes van Europese muziek. Op dit moment ziet het er naar uit dat nu al maar liefst 186 acts zijn geselecteerd voor Europese festivals. Het focusland IJsland presenteerde zich met 19 nieuwe veelbelovende acts.

Conferentie
De Eurosonic Noorderslag conferentie kenmerkte zich door vele discussies en presentaties over innovatie in de muzieksector. EPIC spitste zich toe op de laatste productionele ontwikkelingen op festivals en podia. Een van de uitkomsten van het Buma Music Meets Tech programma, over de innovaties op het snijvlak van muziek en technologie, was dat muziek en technologie steeds meer integreren en data uit streams en social media een positieve bedrage kunnen leveren aan de publieksbeleving en ontwikkeling van festivals. Het zaterdagprogramma ging grotendeels over de verbindende kracht van muziek in de samenleving en sloot af met een praktisch programma gericht op de zelfredzaamheid van artiesten.

Awards
De Popprijs 2014, de prijs voor de artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek, ging naar The Common Linnets, die op woensdag ook al een European Border Breakers Awards (EBBA) en de Public Choice Award van de EBBA wonnen. Atze de Vrieze van VPRO’s 3voor12 sleepte de Pop Media Prijs in de wacht. Het Britse BandApp sleepte de Buma Music Meets Tech in de wacht. Ook werden de European Festival Awards en IJzeren Podiumdieren uitgereikt.

Media
Eurosonic Noorderslag werd verslagen door 336 media en journalisten. Er werd ondermeer 41 uur aan uitzendingen van publieke omroepen in Hongarije, Servië, IJsland, Finland, België, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Luxemburg en Nederland gemaakt. De show van de EBBA, die afgelopen woensdag werd opgenomen, wordt het komende jaar minstens door 12 Europese publieke televisiestations uitgezonden, waaronder bij de NTR op NPO 3.

Officiële cijfers
De officiële cijfers van Eurosonic Noorderslag 2015 zijn als volgt:

Totaal aantal bezoekers (uitverkocht): 41.200
Conferentiebezoekers (uitverkocht): 3.900
Nationaliteiten: 42
Acts: 345
Aantal podia Eurosonic: 39
Aantal podia Noorderslag: 11
Media & journalisten: 336
EBU radiostations: 34
Internationale festivals: 432
ETEP festivals: 94

De volgende editie van Eurosonic Noorderslag vindt plaats van 13 t/m 16 januari 2016.

www.eurosonic-noorderslag.nl