Eerste Europese artiesten voor Eurosonic Noorderslag bevestigd

22-09-2016 @ 08:53

Belangrijk nieuw talent uit Europa - samenwerking met 27 Europese radiostations

Eurosonic Noorderslag bevestigt de eerste 28 namen voor Eurosonic Noorderslag 2017, dat van 11 tot en met 14 januari 2017 in Groningen plaatsvindt. Het festival presenteert de meeste actuele Europese acts en wordt actief ondersteund en uitgezonden door ruim 25 radiostations van de European Broadcasting Union (EBU) – daarmee is Eurosonic Noorderslag tevens een van de belangrijkste radio-events in Europa.

Bevestigd
De Europese radiostations helpen ESNS in het scouten van lokaal talent in hun landen. Eurosonic heeft zijn eerste keuzes gemaakt gebaseerd op hun tips:

ALMA, fi (supported by YLE X + Music Finland)
Anna of the North, no (supported by NRK/P3 - Norway)
Bandmaster, it (supported by Latvijas Radio/Radio 5)
Baptiste W. Hamon, fr (supported by Radio France/FIP)
Be Charlotte, gb (supported by BBC/Radio1)
Bohemian Betyars, lu (supported by ERSL/Radio 100.7)
Cleveland, hu (MR2/Petöfi Rádió)
Drangsal, de (supported by ARD)
Der Hunds, bg (supported by BNR)
FlexFab, ch (supported by Couleur 3)
Glowie (is, supported by RUV/RAS2)
Hare Squead, ie (supported by RTE/2FM)
Indian Askin, nl (supported by NPO/3FM)
Inner Tongue, at (supported by ORF/FM4)
IRAH, dk (supported by DR/P6 Beat)
Jakob Kobal, si, (supported by Radio Slovenija/Val202)
Damian Lynn, ch (supported by SRF3/Flex Fab RTS Couleur 3)
Marta Ren & the Groovelvets, pt (supported by RDP/Antena 3)
Mustii, be (supported by RTBF/Pure FM)
NOËP, ee (supported by ER/Raadio 2)
Rein, se (supported by SR/P3)
Roosevelt, de (supported by ARD)
Stray Dogg, rs (supported by 29. RTS, Radio Belgrade One)
Tepes, md (supported by MDA Radio Moldova Muzical)
Joan Thiele, it (supported by RAI/Radio 2)
Ward Thomas, gb (supported by BBC/Radio1)
Viagra Boys, se (supported by SR/P3)
Warhaus, be (supported by VRT/Studio Brussel)

Press quotes
We zien elk jaar een aantal acts die er enorm uitspringen’, aldus Eurosonic-boeker Robert Meijerink: ‘Van de acts die in 2016 op Eurosonic speelden, hebben bijvoorbeeld de Noorse zangeres Aurora of de Belgische act Lost Frequencies het enorm goed gedaan. Die zijn echt internationaal doorgebroken.’ ‘En dat is precies waar Eurosonic Noorderslag voor staat’, vult artistiek directeur Peter Smidt aan: ‘Bands die in hun thuisland een zekere bekendheid genieten, een push geven om internationaal door te breken. En de EBU radiostations zijn daarbij een belangrijke factor.’ Laurent Marceau, hoofd popmuziek bij Euroradio (EBU), is vol lof over Eurosonic Noorderslag: ‘Voor ons is dit het meest belangrijke evenement om te ontdekken wat er in andere Europese landen gebeurt met bands en acts. Eurosonic zet altijd een ‘edgy’ nieuw programma neer, dat altijd goed weergeeft wat er in de verschillende Europese landen, en op de Europese radio gebeurt. We zijn er trots op dat de European Broadcasting Union hier een deel van kan uitmaken.’

Platform
Eurosonic Noorderslag is het belangrijkste platform voor nieuwe Europese muziek: niet alleen een festival, maar ook een conferentie en media-event, met radio- en televisie-uitzendingen over heel Europa. Tijdens de conferentie komen een veelvoud aan onderwerpen aan bod met betrekking tot de Nederlandse en Europese muzieksector. De conferentie kent dit jaar als speerpunten media en innovatie, speerpunten die onder andere aan bod komen in de conferentielijnen Future of Media, Buma Music Meets Tech en EPIC (productie-innovatie op festivals). Daarnaast zullen tijdens Eurosonic Noorderslag opnieuw de European Border Breakers Awards, de European Festival Awards, de Pop Media Prijs en de Popprijs worden uitgereikt. Meer daarover wordt binnenkort bekendgemaakt.

European Broadcasting Union
De European Broadcasting Union (EBU) is 's werelds grootste samenwerkingsorganisatie van publieke omroepen. Net als andere jaren zal de EBU vanaf Eurosonic Noorderslag radiouitzendingen maken die in verschillende Europese landen worden uitgezonden. Vorig jaar werd de EBBA tv-show door 14 publieke omroepen, aangesloten bij de EBU, uitgezonden.

Over Eurosonic Noorderslag
Eurosonic Noorderslag is het belangrijkste platform voor en over Europese popmuziek en is voor veel acts een belangrijke stap geweest in hun internationale doorbraak. Overdag vindt een conferentie plaats voor Europese muziekprofessionals. ’s Avonds krijgt muziektalent de kans om zich te presenteren aan muziekliefhebbers en professionals. Eurosonic is springplank voor de meest actuele en veelbelovende Europese (en Nederlandse) acts, die van 11 tot en met 13 januari 2017 in ruim dertig zalen in de Groningse binnenstad optreden. Noorderslag is de graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats op zaterdag 14 januari 2017 in De Oosterpoort in Groningen.

www.esns.nl