Winnaars van European Border Breakers Awards 2015 (EBBA) bekend

15-10-2014 @ 22:18

De winnaars van de European Border Breakers Awards 2015 (EBBA), die worden uitgereikt aan de beste nieuwe pop-, rock en dance-acts in Europa die ook in de buitenlandse hitlijsten succes hebben geoogst, zijn bekendgemaakt door de Europese Commissie en Eurosonic Noorderslag, het belangrijkste platform voor Europese muziek.

De tien winnaars zijn:

Melanie De Biasio (België)
(Denemarken)
Milky Chance (Duitsland)
Indila (Frankrijk)
Hozier (Ierland)
The Common Linnets (Netherlands)
Todd Terje (Noorwegen)
Klangkarussell (Oostenrijk)
John Newman (Verenigd Koninkrijk)
Tove Lo (Zweden)

"Mijn hartelijke gelukwensen aan de winnaars van de EBBA van dit jaar. Ik wens hen veel succes met hun toekomstige carrières. Voor een keur aan artiesten, uiteenlopend van Adele tot Zedd, zijn de prijzen een uitstekende springplank voor hun carrière gebleken; de EBBA hebben hen geholpen buiten hun eigen land publiek te bereiken en daardoor grotere internationale bekendheid te verwerven en meer muziek in het buitenland te verkopen", aldus Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken.

Eerdere winnaars van de EBBA zijn naast Adele (2009) en Zedd (2013) ook Stromae, Emeli Sande, Gabriel Rios, Of Monsters and Men, Woodkid, Mumford & Sons, Caro Emerald, Lykke Li, Disclosure, Katie Melua, The Ting Tings, C2C, Tokio Hotel, The Script, Zaz, Nico & Vinz, Saybia, Damien Rice, KT Tunstall, Alphabeat, Milow en Afrojack.

De culturele en taalkundige verscheidenheid van Europa draagt aanzienlijk bij tot zijn culturele aantrekkingskracht, maar taalbarrières maken het voor artiesten soms moeilijker om internationaal te werken en grensoverschrijdende verkoopsuccessen te boeken. De EBBA moeten hen helpen deze obstakels te overwinnen.

Om voor de prijzen in aanmerking te kunnen komen, moeten de artiesten tussen 1 augustus 2013 en 31 juli 2014 in Europa over de eigen landsgrenzen heen succes hebben geboekt met hun eerste internationale album.

Achtergrond
De prijswinnaars worden geselecteerd door marktanalysebureau Nielsen Music Control, op basis van verkoopcijfers en airplaygegevens alsmede een stemming onder radiostations van de European Broadcasting Union en muziekfestivals die het Europese talentenuitwisselingsprogramma ondersteunen.

De prijsuitreiking zal op 14 januari 2015 in Groningen tijdens Eurosonic Noorderslag plaatsvinden en zal worden gepresenteerd door tv-persoonlijkheid en muzikant Jools Holland. Tijdens de uitreiking treden de meeste winnende artiesten op. De show zal te volgen zijn via live streaming op YouTube en worden uitgezonden door Europese tv-kanalen en radiostations.

Een van de winnaars neemt een publieksprijs mee naar huis, op basis van het aantal stemmen dat tussen 21 oktober en 19 december via de EBBA-website wordt uitgebracht. Maximaal 15 willekeurig gekozen stemmers uit verschillende landen zullen worden uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen; zij mogen iemand meebrengen en krijgen de vliegreis en het hotel vergoed.

De EBBA worden dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Zij werden tot nu toe gefinancierd door het Cultuurprogramma van de EU en georganiseerd door Eurosonic Noorderslag, in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU), met ondersteuning van Buma Cultuur, SNN, het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de provincie Groningen, de stad Groningen en Music Week.
Eurosonic Noorderslag is het belangrijkste platform voor Europese muziek en is voor veel acts een belangrijke stap geweest in hun internationale doorbraak. Overdag vindt een conferentie plaats voor Europese muziekprofessionals. ’s Avonds krijgt muziektalent de kans om zich te presenteren aan muziekliefhebbers en professionals. Eurosonic Noorderslag is ook organisator van het Europese talentuitwisselingsprogramma ETEP.

Creatief Europa is het nieuwe EU-financieringsprogramma voor de culturele en creatieve sectoren. Het programma, waarvan de begroting voor de periode 2014-2020 in totaal bijna 1,5 miljard EUR bedraagt, beoogt de internationale concurrentiepositie van de sectoren te verbeteren en de culturele diversiteit te bevorderen. Voor de Europese muziekindustrie is op beide vlakken een belangrijke rol weggelegd.
De Europese muziekindustrie levert een flinke bijdrage aan groei en werkgelegenheid, als onderdeel van de culturele en creatieve sectoren die aan meer dan 8 miljoen mensen in de EU werk bieden en goed zijn voor 4,5 % van het Europees bbp. De totale waarde van de EU-markt voor muziekopnamen bedraagt rond de 6 miljard EUR per jaar. De Europese markt voor muziekopnamen vormt ongeveer een vijfde van de totale muziekmarkt, waarvan de waarde bijna 30 miljard EUR bedraagt.

eurosonic-noorderslag.nl

facebook