6e Editie European Border Breakers Awards op EuroSonic Noorderslag 2009

04-12-2008 @ 10:08

Op 15 januari worden tien Europese artiesten gelauwerd door de Europese Commissie met een European Border Breakers Award. Dit gebeurt tijdens een awards show op de openingsavond van het EuroSonic Noorderslag festival. De show wordt gepresenteerd door muzieklegende en BBC-held Jools Holland en Jan Fígel, de Europees Commissaris verantwoordelijk voor Educatie, Jeugd en Sport.
Met deze onderscheidingen wenst de Europese Commissie, in samenwerking met de EBU (European Broadcasting Union) artiesten te belonen die er met hun debuutalbum in slaagden buiten de eigen grenzen succesvol te zijn. Tegelijk wil de commissie met de awards de rijkdom en diversiteit van Europese muziek, haar creativiteit en haar bijdrage aan innovatie in de schijnwerpers zetten.

* Spectaculaire TV show wordt in heel Europa uitgezonden *

’s Avonds ontvangen de 10 winaars een European Border Breaker Award tijdens een spectaculaire TV-show die wordt opgenomen in De Oosterpoort te Groningen en die in heel Europa wordt uitgezonden. De Awards zullen worden uitgereikt door prominenten uit de muziekindustrie en Europees Commissaris Ján Figel. De show wordt gepresenteerd door levende legende Jools Holland. De show wordt opgenomen door de NOS en uitgezonden op zaterdag 17 januari vanaf 20.15h. De show krijgt Europese dekking door het EBU uitzendnetwerk van Europese televisie-  en radiostations. De voorbije jaren wonnen onder meer Carla Bruni, Tokio Hotel, Damien Rice, The Thrills, Gabriel Rios, The Fratellis, Basshunter, Dolores O’ Riordan en vele andere – nu gevestigde – grote Europese namen.

* The European Border Breakers Awards *

Dit jaar is de zesde keer dat de Award wordt uitgereikt. Het is het doel van de Europese Commissie om – in samenwerking met de Europese muziekindustrie – de rijkdom en diversiteit van eigentijdse Europese muziek in de spotlights te zetten. De awards benadrukken de noodzaak om de Europese markt open te breken voor Europese creativiteit en om the mobiliteit van artiesten en hun werk binnen Europa en daarbuiten te stimuleren. De European Border Breakers Awards belonen debuterende artiesten, groepen, platenmaatschappijen, componisten en tekstschrijvers die erin slagen om publiek te bereiken buiten hun eigen land.

De winnaars zijn geselecteerd op basis van statistieken geleverd door de Billboard Information Group en de European Broadcasting Union. Dit zijn de criteria:
    * Het betreft het originele debuutalbum van een artiest of groep uit een lidstaat van de Europese Unie
    * Verkoopcijfers in Europese Unie lidstaten buiten het oorspronkelijke land van release.
    * Verkoopcijfers van het afgelopen jaar (tussen 1 September 2007 en 31 August 2008)
    * De mate waarin de act buiten haar eigen land heeft getoerd en live performances heeft gegeven