Dromerige liedjes van Klein uit op Excelsior Recordings

14-10-2009 @ 23:01

Klein - 'A Devil's Bargain'

Tis mooi geweest, deze zomer. Oftewel laat de winter maar komen, al was het alleen al omdat we heel graag 's avonds tig keer A Devil’s Bargain van Klein willen draaien, de Excelsior Recording die 26 oktober uitkomt. Tien intieme luisterliedjes met een bijzonder warm geluid. Klein doet soms denken aan Portishead in een nachtclubjasje, en een stuk minder kil. Dromerige liedjes die onder je huid kruipen, maar waaraan je je kunt warmen. Doorleefd, met een jazzy feel, liefdevol en uitgebalanceerd. Een knap debuut van deze jonge Nederlandse act.

Klein is ontstaan als project van singer-songwriter Roel Kleintjens uit Maastricht en de Groningse zangeres Merel Wijnberg. Begonnen als duo, maar live regelmatig aangevuld met bevriende muzikanten. Als kwartet deden ze onder de naam Chicklet al verschillende optredens, waaronder Noorderzon en een aantal theatershows met Paul Haenen. De prachtig ingehouden stem van Wijnberg en de mooie melancholische liedjes van Kleintjens komen onder de aandacht van producer Frans Hagenaars, die hen aanbiedt een album op te nemen. Aangevuld met gitarist Eric Leenes was Klein compleet en tekenden ze in 2009 bij Excelsior. 'A Devil's Bargain' is opgenomen met tal van bevriende muzikanten: David Schreurs (piano, o.a. Caro Emerald), Jeroen Kleijn (drums, o.a. Johan), Sebas Wolfensberger (basgitaar), het jazztrio Thomas Hilbrandie (klassiek gitaar), Hans Lass (contrabas), en Wolter Wierbos (trombone) en dus inmiddels vast bandlid Eric Leenes op gitaar. Live neemt Wijnberg toetsen voor haar rekening en neemt Kleintjens plaats achter het drumstel.

Voor de nummers 'Mayday' en 'Different ways' worden videoclips opgenomen met Mark Bakker (o.a. De Jeugd Van Tegenwoordig) en actrice Laura Smit. Deze verschijnen samen met de cd-release in oktober 2009. Tot de tijd dat Klein op Noorderslag 2010 zal worden voorgesteld aan het publiek, wordt er al voorzichtig gewerkt aan een tweede album, dat eind 2010 zal verschijnen. Maar tot die tijd zal Klein vooral veel gaan spelen. Dus trek een warme jas aan en kom Klein opzoeken in een club ergens in het land.

Grootste attracties zijn de liedjes en de zwoele stem van Wijnberg, die met haar ontspannen voordracht direct onder je huid kruipt.” (De Pers)

31 okt Vera - Groningen
13 nov Winston (Onder Invloed) - Amsterdam
21 nov Brennels Buiten - Kraggenburg (samen met Tamango)
29 nov Gigant Plato muziekcafe - Apeldoorn

www.klein-music.com