Lea: Muziek met de smaak van toen, in een jasje van nu

13-09-2010 @ 21:43

Singer-songwriter Lea komt nostalgisch, volwassen en doorleefd debuutalbum

Een nieuwe loot aan de Excelsior-boom, Lea is haar naam: zangeres, gitarist & liedjesschrijfster. Direct nadat ze in maart 2009 haar handtekening zette onder een contract bij Excelsior Recordings vertrok Lea voor zes weken naar de Verenigde Staten, naar de roots van haar muzikale voorkeur: New Orleans, Memphis, Nashville en New York City. Daar speelde ze in lokale bars, op open mic-avonden, schreef er aan liedjes en snoof ze de cultuur op. Een cultuur waar muziek door de straten stroomt en op iedere straathoek legendes speelden. Daar kwam alles samen en kregen haar liedjes de vorm en ziel de ze nog nodig hadden. En nu is daar Can I Come By? , een haast nostalgisch album, volwassen en doorleefd. Een folkrockalbum met wortels in het Amerika van eind jaren ’60 en begin jaren ‘70. Liedjes over liefde, heimwee en thuiskomen in je eigen stad. Gezongen door een van de krachtigste en meest herkenbare stemmen die je dit jaar zult horen.

Can I Come By? is opgenomen met Jeroen Kleijn op drums (El Pino & The Volunteers en voormalig drummer van Johan, Spinvis en Daryll-Ann), gitarist JanPeter Hoekstra (ex Krezip, The Sheer) en op bas Reyer Zwart (Anne Soldaat, Do-The-Undo, Solo). Tijdens het opnameproces, onder leiding van producer Frans Hagenaars, luisterde de band veel naar de Loretta Lynn’s album Van Lear Rose (uit 2004, winnaar van een Grammy Award voor best countryalbum). De 74-jarige countryzangeres Lynn maakte dit album samen met Jack White. Het beste van twee werelden gecombineerd, jong en oud, verbonden door een grenzeloze liefde voor goede muziek. De overeenkomsten zijn terug te horen in Lea’s debuut, het is folky, ouderwets haast, maar met invloeden van moderne rock en pop. Niet vreemd, wanneer je weet met een groot Springsteen-liefhebster te maken te hebben. Maar Lea put ook inspiratie uit de muziek van Johnny Cash, Fiona Apple, Bob Dylan, Lucinda Williams, Bright Eyes en Emmylou Harris. Logischerwijs kom je muzikaal dan ergens uit tussen de singer-songwriter, americana en folk die terug te vinden is op Can I Come By?

Muziek is van jongs af aan Lea’s tweede natuur. Al op haar twaalfde begon ze met zingen en het bespelen van de gitaar. Na enige omzwervingen en verhuizingen door het land vond ze haar plek in Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Aldaar werkt ze dan weer in de oudste taveerne van de stad. Een voorliefde voor vervlogen tijden? Misschien een beetje. Dat verklaart wellicht de liefde voor haar favoriete artiesten en haar eigen muzikale keuzes. Muziek met de smaak van toen, in een jasje van nu. Ze stond al in het voorprogramma van Suzanne Vega in een vol Tivoli in 2007, zette gedichten van Harry Mulisch en J.J. Slauerhoff op muziek voor literair productiehuis De Wintertuin en speelt al jaren op diverse festivals en podia.

Nu is de tijd rijp om het volledige debuutalbum aan de wereld te laten horen. Laat de blaadjes maar vallen, Lea komt er aan.

05-09 Vorstin (muziekcafe), Hilversum, Solo show
09-09 Victorie, Alkmaar, Solo show
17-09 Tivoli Oudegracht, Support Tim Knol
23-09 Effenaar, Eindhoven, Support Tim Knol
25-09 Paradiso (Kleine Zaal), Amsterdam, Albumpresentatie
09-10 Merleyn, Nijmegen, Clubshow
28-10 Ekko, Utrecht, Utrecht, Clubshow
11-12 De Kelder, Amersfoort, Support Tim Knol
18-12 Brennels Buiten, Kraggenburg, Clubshow

http://www.leamusic.nl/