Peter Gabriel investeert in 'gratis' downloaddienst WE7

09-05-2007 @ 16:22

Zanger/componist Peter Gabriel heeft geïnvesteerd in een nieuwe downloaddienst, genaamd We7 Via de website kunnen gratis drm-vrije mp3's gedownload worden. Die zijn gratis doordat er een 10 seconden durende advertentie aan voorafgaat.
Artiesten van wie muziek over de digitale toonbank gaat, worden betaald door de adverteerders, meldt IT-site ARS Technica. Het is de bedoeling dat de advertenties die de gebruikers te horen krijgen, aansluiten bij hun eigen voorkeuren. Op deze manier wil We7 er ook achterkomen wat voor soort advertenties bij welke muzieksoort past. Na een periode van vier maanden krijgt de downloader de optie om de advertentie te verwijderen. Of muziek ook tegen betaling (en zonder commerciële boodschap) kan worden aangeschaft, is niet bekendgemaakt.
Volgens ARS Technica krijgt de downloaddienst het moeilijk met het contracteren van grote muziekmaatschappijen, omdat alleen major EMI Music onlangs is begonnen met het aanbieden van drm-vrije tracks. De andere drie majors, Warner Music, SONY BMG en Universal Music, bekijken momenteel of ze het voorbeeld van EMI moeten volgen. Soortgelijke initiatieven, zoals Qtrax en het inmiddels ter ziele gegane SpiralFrog, is het wel gelukt overeenkomsten met platenlabels kort te sluiten, maar de door hen aangeboden mp3's zijn uitgerust met drm.
De advertenties op de We7-downloads worden via de zogeheten Mediacraft-technologie aan het nummer verbonden. Deze techniek maakt het mogelijk dat de advertentie als het ware met het nummer meereist zonder dat daar aparte software of plug-ins voor nodig zijn.
Het is voor muzikant en mede-initiatiefnemer Peter Gabriel niet de eerste keer dat hij zich inzet voor de muziekindustrie. Eerder was hij betrokken bij afspeellijstgenerator The Filter en mp3-distributeur OD2. Hoe zijn investering bij OD2 is gevallen, is niet bekend.
We7.com wordt in juni gelanceerd en zal zich in eerste instantie richten op de Britse markt.