Succesvolle 32e editie van Eurosonic Noorderslag

21-01-2018 @ 13:20

Afgelopen nacht werd de 32ste editie van Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen afgesloten. De Popprijs voor 2017 werd uitgereikt aan Kensington.

Ook tijdens deze editie, tussen 17 en 20 januari, bleef het Europese muziekplatform trouw aan de eigen missie om de circulatie van Europese muziek te bevorderen. Tijdens het avondprogramma presenteerden zich 352 Europese acts, waaronder 22 uit het focusland Denemarken. Overdag participeerden 4.288 internationale professionals uit 42 landen in de ESNS conferentie terwijl zij netwerkten en discussieerden over de laatste ontwikkelingen in de muzieksector.

Breaking Borders

Afgelopen woensdag beet Eurosonic Noorderslag de spits af met de European Border Breakers Awards. Deze award-ceremonie werd gepresenteerd door Jools Holland en zette 10 Europese artiesten die met hun muziek landsgrenzen overstegen in het zonnetje. Head of Unit van Creative Europe Barbara Gessler reikte de Public Choice Award uit aan de Bulgaarse zanger Kristian Kostov.
Op dezelfde dag kondigde ESNS, in samenwerking met de European Broadcasting Union en met steun van de Europese Commissie, de toevoeging van streaming aan de European Border Breakers Charts aan. Deze wekelijkse lijst monitort Europese artiesten, die airplay behalen buiten hun thuisland, hierdoor nog accurater.

Festivals en European Talent Exchange Programme (ETEP)

In 52 zalen in de Groninger binnenstad presenteerden 352 veelbelovende acts zich aan een publiek van muziekprofessionals en andere muziekliefhebbers. Op de conferentie presenteerden ETEP-festivals vandaag hun eerste selectie acts van hun line-up voor het aankomende seizoen. De meest genoemde acts waren: IAMDDB (gb), Zeal & Ardor (ch), Meute (de), Superorganism (gb), Jacob Banks (gb), Tamino (be), Agar Agar (fr) and Altin Gun (nl).

Conferenties

Tijdens de conferenties werden de actuele ontwikkelingen in de Europese muzieksector vanuit meerdere perspectieven belicht. EPIC focuste op relevante onderwerpen zoals veiligheid, vrijwilligers, duurzaamheid, event techniek en productionele innovaties. Buma Music meets Tech behandelde onderwerpen zoals blockchain, streaming services, bots en start-ups op het snijvlak van techniek en muziek. Daarnaast werd op de conferentie uitgebreid aandacht besteed aan diversiteit in de muziekindustrie door o.a. de Keychange en Take a Stand projecten uit te lichten.

Awards

Naast de Popprijs en de European Border Breakers Awards werden tijdens ESNS ook de Pop Media Prijs, het Prins Bernhard Popstipendium, de Buma Music meets Tech Award en de Ijzeren Podiumdieren uitgereikt. De Pop Media Prijs van 2017 ging naar oud 3VOOR12 radio-DJ Roosmarijn Reijmer. De 10.000 euro van het Popstipendium werd uitgereikt aan Jacco Gardner, maar ook de twee andere genomineerden, Ronnie Flex en Pink Oculus, gingen naar huis met een een prijs. De Buma Music meets Tech award van 2018 werd overhandigt aan Atmosphere, een middel waarmee bedrijven achtergrondmuziek kunnen kiezen om de optimale sfeer neer te zetten. Bij de IJzeren Podiumdieren kwam WORM als als beste podium naar voren en won WOO HAH! de award voor het beste festival.

Media

Deze 32ste editie kreeg veel media-aandacht. De showcase-festivals en conferentie werden door 479 journalisten uit de hele wereld bezocht. Als gevolg van de samenwerking met de European Broadcasting Union waren 37 Europese publieke omroepen aanwezig. Het festival werd dit maal met een record aantal uren (41 in totaal) verslagen door publieke radiostations uit 12 landen, verantwoordelijk voor 30 live uitzendingen.

Officiële cijfers Eurosonic Noorderslag 2018

Totaal aantal bezoekers: 40.288
Conferentie bezoekers: 4.092
Nationaliteiten: 42
Acts: 352
Aantal podia Eurosonic: 52
Aantal podia Noorderslag: 10
Media & journalisten: 479
EBU radio stations: 37
Internationale festivals: 420
ETEP festivals: 103

De volgende editie van Eurosonic Noorderslag vindt van 16 t/m 19 januari 2019 plaats in Groningen.