at the close of every day keert na zes jaar sabbatical terug met album en bier

22-10-2014 @ 21:47

In november keert at the close of every day na zes jaar terug van een sabbatical met darkness travels light. het verenigt diepe melancholie en lichtvoetigheid in de unieke 'nachtmuziek' van dit duo, welke o.a. prachtig samenvloeien in een speciaal en zelf gemaakt bier.

darkness travels light komt zoals zijn voorgangers in een bijzondere en gelimiteerde editie, namelijk een handgenummerde bierfles gevuld met speciaal bier met bijbehorende download van het album. de 75cl liter fles - gelimiteerd tot 250 stuks - zal een unieke downloadcode bevatten welke via het nieuwe speciaal biermerk tongval.com (eerder dit jaar opgericht door Minco Eggersman) toegang zal geven tot het album (WAV). het combineert twee deugden die in de praktijk toch al vaak samengaan; het luisteren naar intense nachtmuziek onder het genot van een helder doch zwaar bier.

Thematisch laat darkness travels light zien hoezeer uitzichtloosheid zich kan nestelen in alle aspecten van het menselijk leven – van Minco’s overspannenheid in de periode na het verschijnen van zijn solo-album Reservoirs, een periode waarin voor hem bijna letterlijk het licht uit ging en waarvan je de echo hoort in falling through. Van misschien wel het meest persoonlijke en ontroerende nummer van de band ooit, sadness is moving away (met prachtige strijkers die doen denken aan het werk van David Sylvian) tot de realiteit van gebroken gezinnen (joy to the world but not today). Net zoals ten tijde van zijn solo-album Hamden trok Minco begin 2014 naar Amerika om inspiratie op te doen. De roadtrip eindigde wederom in Chicago maar ditmaal waren het de desolate betonresten van de oude industriestad Detroit die hem aangrepen en inspireerden: darkness travels light was geboren.

Toch is darkness travels light niet enkel topzwaar want de veelal spaarzame, rudimentaire arrangementen – welke zijn opgenomen door jan borger met wie Minco ook zijn solo-albums hamden en reservoirs opnam - ademen ruimte en berusting. minco’s donkere, verhalende teksten gaan wederom prachtig samen met de typische jazzmaster-loopjes van Axel Kabboord die in al hun speelsheid staan voor hoop. Slechts zeer zelden hebben de songs een krachtige aanzet nodig, maar zelfs dan – in het indringende oh lord hear my prayer – slechts bijna achteloos ergens op de achtergrond in de mix. Over de hele linie is het de berusting waarmee zelfs de diepste melancholie wordt verklankt hetgeen darkness travels light tot een zeer bijzonder album maakt.

Hoop
Hoe zwart de nacht ook is, zij drijft uiteindelijk voorbij. in die combinatie van melancholie en hoop beweegt zich darkness travels light. Voor fans van het eerste uur een rijping van wat altijd al in potentie aanwezig was. voor nieuwe aanhakers een indrukwekkende kennismaking met wat eigenlijk al sinds lang behoort tot het beste dat Nederland op muzikaal gebied te bieden heeft.

darkness travels light zal 3 november 2014 in een prachtige digipack (cd) en een mooie gatefold audiofiele 180 grams vinyl (high end 24 bit/DMM) verschijnen op Volkoren / Konkurrent.

De speciale limited edition zal exclusief te verkrijgen zijn via www.tongval.com

www.VOLKOREN.com |

www.atthecloseofeveryday.com