40 Jaar Nits

31-01-2014 @ 19:00

Je zou verwachten dat de nederlandse band de Nits hun 40-jarig jubileum zouden vieren onder de noemer ‘NITS!’. De band is immers een vaste waarde gebleken in de Europese muziekcultuur, dus zo’n zelfverzekerd uitroepteken zou zeer op zijn plaats zijn. Maar nee, compromisloos als de Nits altijd zijn geweest, wordt bij dit vierde lustrum stilgestaan onder de vlag ‘NITS?’.

Ook dat vraagteken dekt echter volledig de lading. Want ondanks (of misschien juist dankzij) een imposant oeuvre van 25 totaal van elkaar verschillende albums is de groep niet in een hokje te stoppen. Vele invloeden uit de muziek, kunst, het dagelijks leven en hun vele reizen maken het Nits-geluid volstrekt uniek.

Muziek gekenmerkt door subtiliteit en detail, soms op het minimalistische af en altijd met een hang naar experiment. En dat nu al 40 jaar lang. Een magical mystery tour die hen van hoogtepunt naar hoogtepunt bracht, met dit jubileum als nieuwe climax.

40 jaar. Denk je eens in: de Nits zijn een van de ‘oudste’ bands van Nederland. Nee, van Europa. Dat is-hoewel een nieuw album, een (internationale) tour en diverse andere activiteiten in de steigers staan- wel iets om bij stil te staan.

Even dan...

De komende weken doen Henk Hofstede, Rob Kloet en Robert Jan Stips, anno 2014 nog altijd de harde kern van de Nits, een beperkt aantal cluboptredens:

7 februari: W2, Den Bosch

8 februari: Bolwerk, Sneek

13 februari: Luxor, Arnhem

14 februari: bovenzaal Paradiso, Amsterdam (uitverkocht)

Tijdens deze concerten staan de eerste tien jaren (en zeven albums) van de Nits centraal. Het is de opmaat naar een feestelijk jubileumconcert op 22 maart in de grote zaal van Paradiso. Daar zal de band in een ruim twee uur durende set putten uit zijn totale oeuvre. Datzelfde repertoire staat ook centraal op de 3CD/DVD-box NITS?, die 21 maart door Sony Music wordt uitgebracht. Een zorgvuldig door de bandleden zelf samengestelde dwarsdoorsnede van hun hele carrière, inclusief drie niet eerder verschenen nummers en voorzien van een 52 pagina’s tellend boekje.

Op de dvd staan alle prachtige clips, waaraan de Nits altijd even veel aandacht schonken als aan hun muziek. Behalve deze box worden de eerste vier Nits-albums via het Music On CD-label opnieuw uitgebracht op CD, en verschijnt via Music On Vinyl ter gelegenheid van Record Store Day (19 april) een zeer gelimiteerd vinylalbum met zes klassieke tracks van de band. Dus hoezo NITS? NITS!

http://www.nits.nl/

https://www.facebook.com/nits.nl

https://twitter.com/nitsmusic