Jazz Media Award 2013 voor journalist Bert Vuijsje

10-06-2013 @ 23:10

De Jazz Media Award 2013 is toegekend aan jazzicoon Bert Vuijsje, onder meer voor zijn werk voor het Nederlands Jazz Archief. De Jazz Media Award wordt elke twee jaar uitgereikt tijdens de Jazzdag voor een bijzondere journalistieke prestatie. Mensen met een sterke mening zijn noodzakelijk om de jazzwereld naar een hoger plan te tillen. Vandaar dat de Jazzdag, een initiatief van Buma, de Jazz Media Award uitreikt. De prijs is een beloning van een bijzondere journalistieke prestatie ten behoeve voor de jazzmuziek.

"Hij tracht met onvolprezen ijver de jazzgeschiedenis, ook in deze turbulente tijden, levend te houden en becommentarieert op vakkundige wijze de hedendaagse ontwikkelingen met een enorme kennis van zaken op nationaal en internationaal gebied." Een citaat uit het enthousiaste juryrapport van de Jazz Media Award 2013 waarmee de juryleden Amanda Kuyper, Melchior Huurdeman, Jeroen de Valk, Co de Kloet en voorzitter Cees Schrama motiveren waarom journalist Bert Vuijsje deze prijs ontvangt. Vuijsje is een boegbeeld van de Nederlandse (muziek)journalistiek en een ware jazzambassadeur. Ooit omschreef hij jazz als "de muziek van mijn leven".

Sinds 1962 schrijft Vuijsje over jazz in onder andere Vrij Nederland, Jazzwereld, Muziekkrant OOR, de Volkskrant, Jazz Nu en het Jazzbulletin. De jury heeft daarnaast zeer veel waardering voor zijn activiteiten ten behoeve van het Nederlands Jazz Archief. "Als hoofdredacteur van het Jazzbulletin en initiator van een prachtige reeks cd-opnamen uit het verleden is hij medeverantwoordelijk voor het op peil houden van het Nederlands Jazz Archief en het toegankelijk maken daarvan ten bate van liefhebbers en aanstormende talenten. Door zijn columns, weblog en boeken hebben velen kennis kunnen maken met een bevlogen man, die zijn mening terecht niet onder stoelen of banken steekt!", aldus de jury.

De Jazz Media Award bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro en het 'Blue Note juweel', gemaakt door sieraadkunstenaar Gert Hovius. Bert "Bebop Business" Vuijsje ontvangt de Jazz Media Award tijdens de Jazzdag uit handen van juryvoorzitter Cees Schrama.

De Jazzdag, Nederlands grootste netwerk- en showcase-evenement vindt dit jaar plaats op 28 en 29 juni. Op de website van de Jazzdag is het festival- en conferentieprogramma te vinden: www.jazzdag.nl