Succesvolle Jazzdag viert eerste lustrum in Rotterdam

09-07-2011 @ 23:23

De Jazzdag vierde haar eerste lustrum in Rotterdam. Ruim 1000 nationale en internationale professionals, waaronder delegaties uit Spanje en Frankrijk kwamen op 24 juni naar LantarenVenster en Hotel New York. Overdag werden tijdens het conferentieprogramma de huidige ontwikkelingen in de jazzindustrie behandeld, tijdens het avondprogramma traden 24 veelbelovende en opkomende jazzartiesten op voor de Jazzdagdeelnemers en publiek.

Startpunt twee weken jazz
De Jazzdag was het startpunt van twee weken jazz in Rotterdam, met North Sea Round Town en North Sea Jazz. "We zijn enorm trots op het succes van de vijfde editie. Door samen te werken met sterke partners en te verhuizen naar een nieuwe stad denk ik dat we erin geslaagd zijn de Jazzdag naar een hoger plan te tillen. Daarnaast zijn we in staat de Nederlandse jazzacts een breder podium bieden.", aldus Ikaros van Duppen, directeur Jazzdag.

Dagprogramma
Het conferentieprogramma bood aandacht aan onderwerpen als citymarketing, strategieën voor internationaal succes van artiesten, auteursrecht en subsidieregelingen. Daarnaast was er speciale aandacht voor de export naar Spanje en Frankrijk. Door middel van een matchmakingprogramma konden artiesten in contact komen met Franse en Spaanse muziekprofessionals. In november 2011 staat er een jazzexpeditie naar Spanje gepland.

Showcases
's Avonds vond het drukbezochte festivalprogramma plaats in LantarenVenster en Hotel New York. Het festivalprogramma bood een dwarsdoorsnede van het Nederlandse jazztalent, waaronder Torque, Ntjam Rosie, Tin Men and the Telephone, Nanko, Kern Koppen en Martin Fondse & Wolfert Brederode.

Jazz Media Award
Tijdens het trade dinner werd de Jazz Media Award uitgereikt aan Vrije Geluiden (VPRO). "Vrije Geluiden programmeert met een vakkundige redactie regelmatig jazzuitzendingen en geeft veel Nederlandse jazzmusici de gelegenheid zich optimaal te presenteren. De jury hoopt dat deze erkenning er toe mag leiden dat dit al jaren bestaande voortreffelijke muziekprogramma nog lang te bekijken en te beluisteren zal zijn.", aldus het juryrapport. Presentator Melchior Huurdeman nam de prijs in ontvangst uit handen van jazzcoryfee Cees Schrama.

Partners
De Jazzdag wordt georganiseerd door Buma Cultuur en is een initiatief van Buma Cultuur en Stichting JazzNL.
Partners van de Jazzdag zijn; Gemeente Rotterdam, LantarenVenster, Muziek Centrum Nederland, NORMA Fonds, Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb), North Sea Round Town en Rotterdam Festivals; en mediapartners Radio 6/NTR, Jazzism en Arrow Jazz FM.

www.jazzdag.nl