Nieuw album New Cool Collective: Eighteen

18-10-2011 @ 21:24

New Cool Collective bestaat achttien jaar. De leeftijd waarop je in Nederland volwassen wordt verklaard. Maar gelukkig vinden de heren van NCC dit geen enkele reden om achterover te gaan leunen. Met het nieuwe album Eighteen, dat zijn release heeft op 21 oktober, haalt de achtkoppige formatie het beste uit achttien jaar samenspel, om er daarna nog eens een flinke schep bovenop te doen. 

In 1993 al experimenteerde saxofonist Benjamin Herman met DJ Graham B in nachtclub The Soul Kitchen. Graham B draaide er de muziek, Herman speelde live mee. Als combinatie toen nog ongebruikelijk. Dit experiment groeide uit tot het achtkoppige New Cool Collective dat inmiddels niet meer is weg te denken uit nachtclubs en festivals in Nederland en daarbuiten. NCC won een Edison, de Heineken Crossover Music Award en de Gouden Notenkraker.

Achttien is de leeftijd waarop je in Nederland volwassen wordt verklaard. Maar dat volwassen niet automatisch gezapig betekent bewijst New Cool Collective met hun nieuwe album Eighteen. Want hoeveel ervaring ze ook hebben opgedaan in al die jaren en hoeveel gelaagder ze ook zijn gaan spelen, componeren en bekvechten, het gebeurt nog steeds met de energie van een roedel jonge puppy's. Gedreven, geen tijd te verliezen en nooit bang om iets nieuws uit te proberen.

Met uiteenlopende invloeden van surf, rock steady, electro tot aan Afro-Cubaans en zelfs dub, is Eighteen muzikaal gezien een breed album geworden. En dat is niet verwonderlijk: uit alle samenwerkingen die New Cool Collective ooit is aangegaan heeft de formatie niet alleen heel veel vermaak maar ook lering getrokken. En dat is de volwassenheid die stiekem toch is terug te horen op Eighteen. Want beter zijn ze zeker geworden. Veelzijdiger, strakker of juist losser – al naar gelang, nog even eigengereid maar nog meer op elkaar ingespeeld. En niet iedere noot of solo hoeft keihard te worden uitgespeeld. Volwassen mannen en jonge honden ineen; op Eighteen komt the best of both worlds samen.

New Cool Collective bestaat uit saxofonist Benjamin Herman, gitarist Anton Goudsmit, drummer Joost Kroon, percussionisten Frank van Dok en Jos de Haas, pianist Willem Friede, bassist Leslie Lopez en trompettist David Rockefeller. De band was als pionier in de Nederlandse jazz lang een vreemde eend in de bijt. Jazzpuristen vonden hun 'soul jazz latin flavours nineties vibe' dikwijls te hard en te snel maar inmiddels is de band onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse muziek scene.

Eighteen komt uit op CD, digitaal en vinyl.
www.newcoolcollective.com
www.doxrecords.com