Internationaal muziektalent centraal op Buma Rotterdam Beats

13-10-2011 @ 18:16

Muzikanten, managers, boekers en dj's ontmoeten elkaar in de havenstad

Tijdens de tweede editie van Buma Rotterdam Beats, het nieuwe zakenplatform en showcasefestival voor onder meer hiphop, r&b, soul, reggae en tropical bass, staat het internationale muziektalent centraal. Niet alleen verwelkomt Rotterdam op 17, 18 en 19 november op diverse plekken in de stad de meest talentvolle muziekacts, ook is Buma Rotterdam Beats de netwerkplek bij uitstek waar boekers, managers en dj's elkaar ontmoeten om nieuw talent op te sporen voor hun podia, labels en studio's.
 
Op het avondprogramma van Buma Rotterdam Beats staat, net als tijdens de succesvolle primeur vorig jaar, veel opkomend muzikaal talent. Zo geeft de 23-jarige Stacy Barthe haar eerste optreden in Nederland; de nieuwste ontdekking op soul en r&b-gebied. Ze treedt op dezelfde avond op als wellicht de oudste soulontdekking: Charles Bradley, die in 2009 pas op 64-jarige leeftijd debuteerde. Ook een van de meest spraakmakende hiphopnamen uit de VS komt voor het eerst naar Nederland: undergroundsensatie en rappende chefkok Action Bronson.
 
Op 17 november wordt de stad opgewarmd met de uitreiking van de State Awards, in De Nieuwe Oogst, gepresenteerd door State Magazine en mede mogelijk gemaakt door BNN en Buma. Daarna biedt het festivalprogramma op 18 en 19 november op vijf locaties in de havenstad een staalkaart van internationaal muziektalent. Zo treden de sterkste hiphopnamen uit Europa op, zoals het collectief L'Entourage; waar in Frankrijk de labels massaal achteraan zitten; het kleurrijke Piff Gang, in Londen de hiphopsensatie van dit moment; en uit Nederland de gelauwerde liverappers Jiggy Djé en Kraantje Pappie in een unieke kleine setting. Daarnaast is er ook speciale ruimte in het avondprogramma voor jong nationaal talent dat nog geen contract heeft, met optredens van de artiesten uit het Homegrown-traject van MCN en Top Notch.

Naast optredens zijn er feesten die elk een ander genre vieren. De Tropical Bass-avond focust op het internationale success van dance met Latijns-Amerikaanse, Nederlandse en Caribische wortels, met sets en shows van Munchi, Fellow, Marfox uit Portugal en Bert on Beats uit Estland. Tijdens de avond Jamaican Bass treed het Rotterdamse reggaetalent Rass Motivated op naast sets van de toonaangevende dancehall-dj's Waxfiend (Jamrock) en Robbo Ranx (BBC Radio 1Xtra). Het Nederlandse dubstep-label Subway presenteert op een speciale avond sets van onder meer Benny Page & Zero G, Sinister Souls, Nicon, Akkachar (live) en NoizBoiz.
 
Overdag programmeert Buma Rotterdam Beats op 18 en 19 november een tweedaagse conferentie met toonaangevende sleutelfiguren uit binnen- en buitenland. De movers, shakers, boekers en managers. Naast veel van de bovengenoemde namen, verwelkomt de organisatie op deze twee dagen boekers van de belangrijke internationale urban festivals, managers van grote artiesten en muzieklabels, internationaal invloedrijke bloggers, en artiesten en professionals die de bezoekers middels interactieve interviews, workshops en masterclasses een exclusief kijkje in hun keuken geven.
 
De conferentie richt zich op uitwisseling van kennis en het smeden van nieuwe contacten. Zo gaan prominente hiphopmanagers Sha Money XL (vice-president Island Def Jam en zakenpartner 50 Cent) en Dave Lighty (CEO OdLight) in een open sessie in gesprek met het publiek. En komen de belangrijkste boekers van splash!, Hip Hop Kemp, Hipnotik en Southport Weekender naar Nederland om hun ervaringen te wisselen en op zoek te gaan naar nieuw (live)talent. De succesvolle Nederlandse DJ Chuckie komt vertellen over zijn internationale opmars en successen en de enorme invloed van Nederlandse dance op hiphop, R&B en overige popmuziek in de VS. Pavan Mukhi (Foreign Beggars) vertelt hoe hij zijn lokale reputatie met hiphop, grime en dubstep, stap voor stap uitbouwde naar een internationaal succesvolle carrière. Jamar Chess geeft een masterclass publishing ('From Duke Ellington to reggaeton'), en de Britse managers, én vader en zoon, Keith en Hamish Harris (o.a. Stevie Wonder en Jamie Woon) geven een masterclass artiestenmanagement.
 
Op de tweede conferentiedag vindt ook het speciale programma Next Beats plaats (vorig jaar met o.a. Lange Frans, Hef, Perquisite en Delic), met masterclasses, workshops, Q&A's  en seminars voor jong en oud muziek- en industrietalent. Met bijdragen van onder meer: Sticks (Fakkelteitgroep), Jiggy Djé (Noah's Ark), Kees de Koning (Top Notch),  Blaxtar (Raen Music), Aiky (Zware JongenZ), Negativ (Nindo), Badboy Taya (Wilde Westen), Tim Beumers (VSOP), DNS (Shit is Bangin'), Boaz (Nouveau Riche), Lee Stuart (Will Style For Food), Venz (22Tracks), Thomas Abera (Puna), Koos Groenendijk (Grey Men) en vele anderen.Vast onderdeel van Next Beats zijn ook de showcases van aanstormend talent. Dit jaar is er naast de Nieuwe Oogst-showcase "Harvest ME" ook een showcase van "Breek Brood", een initiatief van Noah's Ark en de Herman Brood Academie.
 
In 2010 kwamen op de eerste editie van Buma Rotterdam Beats 500 conferentiebezoekers uit binnen- en buitenland samen om te netwerken, zaken te doen en kennis uit te wisselen.  Het festival trok op haar beurt 2.100 festivalbezoekers, die konden kiezen uit een uitgebreid programma op vijf verschillende podia in Rotterdam. Buma Rotterdam Beats gelooft dat het met het programma van de tweede editie een belangrijke volgende stap zet om, in navolging van Eurosonic Noorderslag en het Amsterdam Dance Event, uit te groeien tot hét Europese platform binnen haar eigen genre.
 
Buma Rotterdam Beats vindt plaats op 17, 18 & 19 november in Rotterdam en wordt georganiseerd door Stichting Rotterdam Beats, een initiatief van Buma en De Nieuwe Oogst.

www.buma-rotterdam-beats.nl.