Lowlands University: colleges op festival met o.a. Jan Pronk

06-06-2011 @ 14:22

Van 19 t/m 21 augustus vindt op evenemententerrein Walibi World in Biddinghuizen de uitverkochte 19e editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Naast een uitgebreid alternatief muziekprogramma is er op het festival ook een rijk aanbod aan andere kunstdisciplines. Een bijzonder programma-onderdeel is Lowlands University waarbij wetenschappers op het podium van de Echo-tent staan.

Lowlands University is een vertrouwd onderdeel van Lowlands en trekt vele duizenden geïnteresseerden. De docerende wetenschappers worden als ware popidolen onthaald door een leergierig festivalpubliek. Lowlands University bestaat uit vijf colleges, van Alfa tot Gamma.

Jan Pronk (hoogleraar theorie en praktijk van internationale ontwikkeling & oud-minister van ontwikkelingssamenwerking). Ontwikkelingssamenwerking, waarom doen we daar eigenlijk aan? Wat is het nut van de miljarden euro's die wij ieder jaar aan hulp besteden? En wat zijn de consequenties daarvan? Hoe zit het met de ethiek, de ratio, het belang en het effect? Vragen die ons huidige kabinet stelt met de hand ferm op de knip, maar waar je met goed fatsoen alleen Jan Pronk op los kunt laten. De oud-minister spreekt vanuit zijn eigen ervaringen over de uitdagingen voor vandaag en morgen en over successen en mislukkingen uit heden en verleden. Van armoedebestrijding naar globale ontwikkeling.

Dick Swaab (hoogleraar neurobiologie). Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dat begint in de baarmoeder, waar de hersenen gevormd worden op een manier die bepalend is voor de rest van je leven. Hoe zit dat met de hersenen van pubers? Wat gebeurt er als je verliefd bent; ben je dan een wandelende hormonenbom waar je niks aan kan doen? En valt homoseksualiteit te verklaren? De basis van al onze gedragingen ligt in de eerste plaats in onze hersenen, zegt Dick Swaab. Wij zijn ons brein!
Dit college wordt mede mogelijk gemaakt door De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Rob Riemen (essayist en oprichter-directeur van het Nexus Instituut). Fascisme werkt als een boemerang: het keert telkens terug. Kunnen we na een goede blik te hebben geworpen op de opkomst van het 20ste-eeuwse fascisme concluderen dat Geert Wilders en zijn beweging het prototype zijn van hedendaags fascisme? En zo ja, wat zegt dit over onze beschaving en maatschappij? Wat is een gepaste reactie daarop? En wat moet er dan gebeuren om de belangrijke waarden van het leven weer in te zien? Riemen vertelt hoe fascisme onvermijdelijk leidt tot despotisme en geweld en in de huidige samenleving weer tot bloei kan komen.

Jan Hoeijmakers
(hoogleraar moleculaire genetica). Lang leve onze genen; alles wat je altijd al weten wilde maar nooit durfde te vragen over DNA-schade en veroudering. Want: we leven steeds langer, dankzij toegenomen welvaart, betere voeding, hygiëne en medische zorg. Al zo’n 100 jaar komt er per uur zelfs een kwartier bij! Maar die extra jaren kennen ook hun keerzijde: Alzheimer, kanker, hart- en vaatziekten en diabetes stijgen net zo hard mee. Maar waardoor wordt veroudering nu eigenlijk veroorzaakt? Jan Hoeijmakers vertelt - over beschadigingen aan het DNA, onze erfelijke eigenschappen en de strijd tegen het verval.
Dit college wordt mede mogelijk gemaakt door De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) & de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Rens Waters (hoogleraar sterrenkunde & wetenschappelijk directeur van het Netherlands Institute for Space Research (SRON)). Sinds het begin van het onderzoek naar de ruimte probeert de mens antwoorden te vinden op essentiële vragen over ons bestaan. Hoe ontstond het leven? En hoe ontstonden planeten?  Is er leven buiten de aarde? Hoe vormen sterrenstelsels zich? Voor jou een vraag, voor Rens Waters een weet. Sinds een aantal jaar is er de infraroodtechniek waarmee we nieuwe antwoorden krijgen op deze vragen. Dankzij infrarood kijken we naar de kraamkamers van sterren en planeten. Waters neemt ons mee op een visuele tour door het heelal!
Dit college wordt mede mogelijk gemaakt door De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Op http://www.lowlands.nl/ zijn uitgebreidere omschrijvingen van de acts te lezen.
Lowlands University is een samenwerking tussen Lowlands en Coolpolitics

A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE

19, 20 en 21 augustus 2011
Evenemententerrein Walibi World Biddinghuizen
UITVERKOCHT