Lowlands University: colleges op een festival

06-06-2012 @ 18:35

Herman Wijffels, Lex Schrijver, Albert van den Berg, Nico van Straalen en Erik Verlinde geven college.

Van 17 t/m 19 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte twintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Naast een uitgebreid alternatief muziekprogramma is er op het festival ook een rijk aanbod aan andere kunstdisciplines. Een bijzonder programma-onderdeel is Lowlands University waarbij wetenschappers op het podium van de Echo-tent staan om Lowlanders college te geven over uiteenlopende onderwerpen.

Lowlands University is een vertrouwd onderdeel van Lowlands en trekt vele duizenden geïnteresseerden. De docerende wetenschappers worden als ware rocksterren onthaald door een leergierig festivalpubliek. Lowlands University bestaat uit vijf colleges, van Alfa tot Gamma.

Herman Wijffels - Hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering
Onhoudbare schuldposities, verspilling en overbelasting van onze ecosystemen. Voeg daar politiek roerige tijden, de graaicultuur en economische stagnatie aan toe en het jaar 2012 is op kenmerkende wijze omschreven. Maar er gloort hoop aan de horizon! Voormalig bankier, CDA prominent en oud-voorzitter van de SER, Herman Wijffels, neemt laat op Lowlands zijn toekomst zien, te beginnen bij de financiële sector.

Prof. dr. Lex Schrijver - Hoogleraar Discrete Wiskunde en Optimalisering
Hoe kom je zo snel mogelijk van de Alpha naar de Charlie, en kan je onderweg nog een patatje pakken en een biertje halen, zonder dat je je vrienden kwijtraak? Wiskundige Lex Schrijver vertelt over het ontwerpen van algoritmen voor het klassieke handelsreizigerdilemma. Wie dit ‘Millennium Prize Problem’ oplost krijgt $1.000.000,-. Hij begint simpel: met de inrichting van ons spoornetwerk en de verdeling van etherfrequenties.
Dit college wordt mede mogelijk gemaakt door De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Albert van den Berg - Hoogleraar Sensorsystemen voor Biomedische en Milieutoepassingen
Een compleet lab op een chip; science fiction? Niet voor nanotechnoloog Albert van den Berg. Hij maakte een minilaboratorium niet groter dan je simkaart. Nanodeeltjes kunnen medicijnen en therapieën sterk verbeteren en met die superkleine wegwerplaboratoria kan iedereen in de toekomst zelf zijn gezondheid in de gaten houden. Hoe dan? Met zijn nanopil bijvoorbeeld, die hij nu ontwikkelt.
Dit college wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit Twente.

Nico van Straalen – Hoogleraar Dierecologie
De evolutie van een naakte aap. Ik Lowlander, Jij Jane. Door de genomics-revolutie weten we dat iedereen een beetje Neanderthaler kado heeft gekregen. Een grote stap in de evolutie, een kleine stap in ons DNA. Maar hebben we daarmee het wezen van de mens te pakken? En waarom is de mens eigenlijk naakt? Evolutiebioloog Nico van Straalen vertelt alles over zijn zoektocht.
Dit college wordt mede mogelijk gemaakt door De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Prof. dr. Erik Verlinde – Hoogleraar Theoretische Fysica
Zwaartekracht naar beneden halen is voor Erik Verlinde een piece of cake. Zonder problemen laat hij de wetenschap op zijn grondvesten schudden als hij Newton en Einstein tegenspreekt en beweert dat zwaartekracht geen fundamentele kracht is. De bouwstenen van het heelal, de zwaartekracht, de snaartheorie, de kwantummechanica… deze Spinozaprijswinnaar is van alle markten thuis!
Dit college wordt mede mogelijk gemaakt door De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE
17 + 18 + 19 augustus 2012
Evenemententerrein Walibi Holland Biddinghuizen
UITVERKOCHT
http://www.lowlands.nl/