Programma Lowlands University

11-06-2013 @ 21:28

Wetenschapsprogramma Lowlands met Alexander Rinnooy Kan, Leo Kouwenhoven, Henk Barendregt, Christine Mummery en Hans Achterhuis

Van 16 t/m 18 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte eenentwintigste editie van “A Campingflight to Lowlands Paradise” plaats. Al jaren biedt het festival plek aan de leukste universiteit van Nederland: Lowlands University. Samen met Coolpolitics geeft Lowlands de beste wetenschappers een podium en kunnen leergierige festivalgangers hun hart ophalen bij colleges over onder meer kwantumfysica, wiskunde en het kweken van stamcellen. De professor als popster!

Waarom is de Nederlandse technologie het meest geavanceerd van de wereld? Wat is de reden voor de zeer efficiënte werking van onze arbeidsmarkt? Waarom zien zelfs de VS ons als voorbeeld? En hoe kan het dat we naast het bezit van een fantastische concurrentiepositie, ook nog één van de meest gelukkige volken ter wereld zijn? Wie is hier verantwoordelijk voor? Wie heeft de macht en trekt er aan de touwtjes? Aan niemand minder dan Alexander Rinnooy Kan, voormalig kroonlid en voorzitter van de Sociaal Economische Raad, de eer om Lowlands University 2013 af te trappen. Rinnooy Kan geeft een kijkje achter de schermen van de succesformule die Nederland heet.

Ook Leo Kouwenhoven, wereldwijd geroemd om zijn ontdekking van het Majoranadeeltje, betreedt het Lowlands University-podium. De vondst van het enige deeltje ter wereld dat ook zijn eigen antideeltje is, vormt de basis voor de kwantum computer: de computer der computers. Microsoft zag er brood in en investeerde al een miljoen euro, een Nobelprijs ligt in het verschiet! Kouwenhoven legt op Lowlands haarfijn uit hoe de wereld van donkere materie, kwantumfysica en zwevende deeltjes eruit ziet.

De Lambda Calculus: wie kent hem niet? Henk Barendregt, de meest gezaghebbende onderzoeker op het gebied van deze wiskundige programmeertaal, komt je de ‘schoonheid van de wiskunde’ voorschotelen. Maar hij laat ons ook kennis maken met de exacte formules die de werking van onze hersenen verklaren als het gaat om onze vrije wil. Ook te volgen voor de Alfa’s onder ons!

Lab-rat Christine Mummery houdt zich bezig met het maken van hartjes. Niet de <3, maar de echte kloppende. Een fascinerend college over de genezende kracht van de bouwstenen van ons lichaam: stamcellen! Mummery laat tijdens Lowlands University zien hoe je vanuit stamcellen echte organen kunt kweken, die elk proefdier overbodig maken. Geneeskunde op z’n allerbest!

Filosoferen zweverig? Niet als je het met Hans Achterhuis doet! De voormalig Denker des Vaderlands is niet vies van maatschappijkritiek en actualiteitenanalyses. Tijdens Lowlands University moet de vrije marktwerking eraan geloven. Want zelfs de belangrijkste topbankiers moeten toegeven dat ‘de markt’ allang geen heilig principe meer is. Een ongezouten uiteenzetting over de ‘utopie van de vrije markt’.

Hoofdpartner van Lowlands University 2013 is De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Lowlands University wordt ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE
16 + 17 + 18 augustus 2013
Evenemententerrein Walibi Holland Biddinghuizen
UITVERKOCHT
www.lowlands.nl

Campingflight to Lowlands Paradise 2013 wordt mede mogelijk gemaakt door Grolsch, Nedap, Shoestring, Douwe Egberts en Bose.