Paul Oakenfold, Armin van Buuren, Paul van Dyk samenwerking slachtoffers Loveparade

03-09-2010 @ 17:04

Paul Oakenfold, Armin van Buuren en Paul van Dyk hebben samengewerkt aan een track genaamd ‘Remember Love’, een hommage aan de slachtoffers en bezoekers van de 19de editie van het wereldberoemde Loveparade evenement. Alle opbrengsten worden gedoneerd aan het goede doel.

24 juli 2010 is een datum die de dance scene nooit meer zal vergeten. Bij de Loveparade, die dat jaar in Duisburg plaatsvond, vielen 21 doden en meer dan 500 gewonden nadat er in de overbevolkte tunnel ingang van het festivalterrein paniek uitbrak. De Loveparade trok meer bezoekers dan het terrein aankon, wat resulteerde in massahysterie en de dood van 21 jonge dance liefhebbers. De organisator van de Loveparade, Rainer Schaller, verklaarde in een persconferentie dat dit de laatste Loveparade is geweest, waarvan de eerste editie in 1989 in Berlijn plaatsvond en jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trok. De dance scene is nog steeds in shock over wat er gebeurd is. Om de geest van het befaamde dance event te bewaren hebben drie wereldberoemde DJ’s nu besloten de samenwerking aan te gaan en zodoende de gewonden en familie van de slachtoffers bij te staan.

Paul Oakenfold, Armin van Buuren en Paul van Dyk hebben alle drie al eens op de Loveparade gestaan. Sommige zelfs in de beginjaren, toen de Loveparade nog in zijn originele concept in Berlijn werd gehouden. Ze hebben de krachten gebundeld om een track te produceren, ‘Remember Love’. Initiatiefnemer van dit project, is Paul Oakenfold. “Ik denk dat de Loveparade een groot deel van de essentie van de dance stroming representeert”, legt hij uit. “Het is een bijeenkomst van mensen van over de hele wereld, die samenkomen om hun liefde voor elektronische muziek te delen. Ik was op 24 juli televisie aan het kijken toen het met een news flash werd aangekondigd. Ik had echt te doen met de mensen die daar waren. Ik dacht: we moeten iets doen om ze te helpen. In veel andere muziekgenres gebeurd dit al, zoals met ‘Live Aid’ en na de ramp in Haïti. We moeten iets doen. Dus schreef ik deze track en nam contact op met Armin van Buuren en Paul van Dyk. Ik vroeg ze of ze interesse hadden, want dan is het Engeland, Holland en Duitsland tezamen. Wij die samenkomen om een track te maken, waarvan al het geld wordt gebruikt om mensen te helpen. Ik denk dat dit de allereerste keer is dat zoiets wordt gedaan in de dance scene, dat er iets wordt teruggegeven en hulp wordt aangeboden.

Zowel Paul van Dyk als Armin van Buuren reageerden positief op het plan. Armin van Buuren, die in 2008 nog voor een miljoen mensen draaide tijdens de Loveparade, bevestigd dit: “Voor het eerst vormen een Engelsman, een Duitser en een Nederlander een team en komen samen in de studio om een track te creëren die mensen hopelijk in hun hart sluiten. Ons gezamenlijke doel was om een hommage aan diegenen die hun leven hebben verloren te doen en de herinnering aan hen voort te laten leven in de spirit van onze track.

Paul van Dyk, die de Loveparade nog heeft meegemaakt toen het een politieke demonstratie voor vrede en internationaal begrip via muziek was, was er kapot van toen hij over de tragedie in Duisburg hoorde:”In de laatste paar jaren, toen het buiten Berlijn werd gegeven, was de Loveparade al niet meer wat het ooit was. Met ‘Remember Love’ willen we de essentie van de Loveparade heroveren en waar mogelijk bijstaan in het helpen van de slachtoffers door de opbrengst aan het goede doel te schenken. Het was een grote eer om met Armin van Buuren en Paul Oakenfold aan dit belangrijke project te werken. Help ons andere helpen.“       

Remember Love’, uitgebracht onder DJ's United, is vanaf  10 september twee weken lang exclusief op Beatport verkrijgbaar. De track zal in de radioshows van Armin van Buuren (A State of Trance), Paul van Dyk (VONYC Sessions) en Paul Oakenfold (Perfecto On Tour) een week voor de releases voor het eerst worden gedraaid. Volgens Oakenfold is de samenwerking een mix van het geluid van de drie DJ’s/producers. Oakenfold:Remember Love’ heeft de melodieuze feel die mijn sound weergeeft, de emotie en movement die ik van Armin’s geluid zo waardeer en de ongeëvenaarde energie en uplifting touch van Paul van Dyk. Ik denk dat het voor veel mensen interessant zal zijn om te horen hoe drie mensen samenkomen om één track te maken.”

Bank details voor internationale donaties
De gehele opbrengst zal worden gedoneerd aan de Associatie van het Non-statutair Welzijn in Noord Rijn-Westfalen Duitsland (LAG), dat een oproep doet om de familie van de slachtoffers en gewonden bij te staan. Er is een account voor donaties geopend: Caritas Bistum Essen, banknummer 14 400, bank code 360 602 95 (Bank im Bistum Essen), BIC GENODED1BBE, IBAN DE75 3606 0295 0000 0144 00, keyword ‘Loveparade’.

Andreas Meiwes, voorzitter van het Non-statutair Welzijn in Noord Rijn-Westfalen: “De slachtoffers van de Loveparade catastrofe moeten niet zomaar uit onze gedachten en herinneringen verdwijnen/ Een single aan het opdragen is een idee dat we erg waarderen en dat de volledige aandacht en support verdiend. Het schept me genoegen dat drie sterren uit de international Dance scene  samen de krachten bundelen om de slachtoffers bij te staan. De opbrengsten zullen aanzienlijk helpen in het bieden van financiële hulp aan de slachtoffers, hun familie en iedereen die medische of psychologische hulp nodig heeft.

Voor meer info, check www.armadamusic.com