70 JARIGE JOHN VAN DE REST "HET WAS ÉÉN GROOT FEEST"

30-03-2010 @ 21:50

Op 19 maart 2010 is John van de Rest 70 jaar geworden.
Hij is tevens een halve eeuw regisseur en bovendien de enig overlevende van de generatie die het Nederlandse tv-drama in beeld heeft gebracht.
Er zijn afgelopen week DVD-boxen van twee door John geregisseerde, memorabele tv-produkties worden uitgereikt: ’Een Mens Van Goede Wil’, de mooiste en succesvolste Vlaams-Nederlandse dramaserie, en ’Jeanne d’Arc’, de langste toneelavond ooit op onze beeldbuis.

Toen John net 20 was, regisseerde hij voor de eerste maal professionele acteurs in een televisiestudio: zijn eindexamenproject van de NTS-regieopleiding, gebaseerd op het toneelstuk ’Long days journey into the night’ van Eugene O’Neill (met o.a. Henk van Ulsen).
Toen kort daarop een studio ’vrij’kwam, waarvoor de VARA, die hem inmiddels als producer van de afdeling drama had aangesteld, geen bestemming kon vinden, stelde John de lange eenakter Hughie voor – eveneens van O’Neill (met Tennessee Willams en John Osborne; tot zijn favoriete Engelstalige auteurs behorend). En zo gebeurde het: hij regisseerde Hans Tiemeyer en Bernhard Droog, zijn oud-leraren van de Arnhemse Toneelschool, waarop hij drie jaar de acteers(!)cursus had gevolgd. Drie jaar later (al) werd hij er zelf docent.
Hij regisseerde de 15-delige jeugdserie Pipo en de Waterlanders en mocht daarna van de VARA-directie, die kennelijk van mening was dat er zich een talent had aangediend, een halfjaar naar Londen om bij de BBC tv-drama (door) te studeren. Elke dag was hij in de studio of op locatie, (bijna) elke avond zat hij in het theater. "Daar heb ik het vak geleerd", zegt John. "Maar, in Nederland, ook van Willy van Hemert, Kees van Iersel en Eimert Kruidhof. Als afdelingsproducer mocht ik, ook in de regiekamer van de studio, achter hen zitten. Toen ikzelf, in feite een broekie nog, in de gelegenheid werd gesteld om grote dramaproducties te regisseren, heb ik, hoewel zo’n 15 jaar jonger dan zij, enorm veel gehad aan hun praktijkervaring, die ze op mij hebben overgedragen."

TV-PRODUCTIES EN -SERIES
In zijn, inmiddels 50-jarige, carrière heeft John ontelbare tv-producties en -series gemaakt, die in aantal dat van de, door hem bewonderde, leermeesters overstijgt. Hij heeft voor tv met alle topacteurs gewerkt, zoals met Ko van Dijk, Guus Hermus, Ton van Duinhoven, Andrea Domburg, Coen Flink, Willem Nijholt, Anne-Wil Blankers, Eric Schneider, John Kraaykamp, Ton Lensink, Henk van Ulsen, Pleuni Touw, Rutger Hauer, Ina van Faassen, Willeke van Ammelrooy, Leo de Hartogh, Han Bentz van den Berg, Julien Schoenaarts, Sigrid Koetse, Jan Retèl, Jo de Meyere, Ward de Ravet, Ann Petsersen, Piet Römer, Jan Teulings, Pim Dikkers, Ellen Vogel, Ton, Luc en Pieter Lutz, Bob de Lange, Guido de Moor, Max Croiset, Lo van Hensbergen, Kitty Courbois, Hugo Metsers en... Josine van Dalsum, 35 jaar zijn vrouw en muze.

THEATER
Ook in het theater was John van de Rest heel prominent aanwezig. Hij regisseerde al in 1965 de musical ’De Stunt’ met Jasperina de Jong, Willem Nijholt en Aart Staartjes. Voor Toneelgroep Theater maakt hij veel voorstellingen; voor Proloog ’Wachten op Godot’. Vanaf 1968 was hij directeur van het Nieuw Rotterdams Toneel (regies o.a. Het leven van Edward II, De Duivels, De Heersende Klasse en Koning Jan). In 1985 richtte hij John van de Rest Theaterprodukties op en regisseerde o.a. ’Kinderen van een mindere God’ (met Josine, Jules Hamel en Ella van Drumpt), ’De Fantast’ en ’De Humorist’ (beide met John Kraaykamp), ’Glazen Speelgoed’ (met Ellen Vogel) en produceerde ’De Wijze Kater,’ ’Zondagskinderen’, ’Amadeus’ (met Willem Nijholt) en ’Tsjechow, de musical’ (met Boudewijn de Groot). Met zijn firma bleef hij als producent en regisseur ook actief voor televisie: ’Laat maar zitten’ (65 afleveringen!), ’Johnny & Rijkshow’ (beide VARA), ’Suite 215’ en de ’Mankementenshow’ (beide NPS).

DUITSLAND
Vanaf 1992 werkte hij voor Joop van den Ende in Duitsland als senior executive producer drama van Endemol Entertainment GmbH in Keulen. Hij regisseerde ’Unter einer Decke’, ’Wahre Liebe’, ’Wie bitte?’ en ’Mit einem Bein im Grab’ (met steracteur Heinz Schubert).
Als uitvoerend producent van ’Die Wache’ (168 afleveringen!) voerde hijzelf 43 maal de regie over deze, zeer succesvolle, politieserie voor RTL-Television. Daarvoor maakte hij ook de pilot van de door hem geproduceerde, geheel in Praag gedraaide serie ’John Sinclair’.
Terug in Nederland maakte hij voor de NCRV de comedyserie ’In de clinch’ (met Frédérique Huydts en Hajo Bruins). In 2005 produceert hij het toneelstuk ’Leeftijd’ (door Haye van der Heyden, regie Ursul de Geer). John doet zelf de tv-registratie en in 2008 produceert en regisseert hij ’Vleugellam’ van Josine van Dalsum, die ook de hoofdrol speelde. Haar laatste, want zij is 17 november 2009 overleden.

Maar liefst 3,5 uur duurde op Goede Vrijdag, 24 maart 1978, de gedenkwaardige KRO uitzending van ’Heilige Jeanne’, de tv bewerking door John van de Rest van het beroemde Engelse ’Saint Joan’ van Nobelprijs winnaar George Bernard Shaw. Met Josine van Dalsum als de onstuimige, Lotharingse boerendochter die niet lezen en schrijven kon, maar de pretentie had Frankrijk in 1430 te bevrijden van de Engelse bezetters en kroonprins Karel VII, de dauphin, tot koning te laten kronen.
Een streven dat haar, na een eindeloos proces, op de brandstapel bracht. In dit door lengte en kwaliteit, unieke televisiedrama, dat geheel, in imposante decors, in de Nederlandse televisiestudio’s werd opgenomen, treden vooraanstaande acteurs op uit dat tijdperk: Coen Flinck, Johan Schmitz, Lex van Delden, Rutger Hauer, Max Croiset, Ben Aerden, Will van Selst, Paul Röttger, Elsa Lioni, Tom van Beek, Leo de Hartogh en Leen Jongewaard. De extra DVD bevat een blik achter de schermen van deze unieke productie en de box gaat vergezeld van een 8 pagina’s tellend, rijk geïllustreerd boekje.
Twaalf miljoen kijkers waren in 1974 in Nederland en Vlaanderen 8 weken aan de tv-buis gekluisterd om de wekelijkse afleveringen te zien van de Belgisch-Nederlandse dramaserie ‘Een Mens van Goede Wil’, naar de gelijknamige roman uit 1936 van Gerard Walschap over het leven van de boerenknecht Thijs Glorieus op de Walhoeve, zijn strijd tegen het onrecht en de belofte om het zwakbegaafde meisje Letteke te beschermen.
Met o.a.: Hugo Metsers, Kitty Courbois, Han Bentz van den Berg, Hanny Vree, Leo de Hartogh, Josine van Dalsum en Jo de Meyere. De serie werd voor televisie bewerkt door Nel Bakker en geregisseerd door John van de Rest. De box bevat tevens een 24 pagina’s tellend, rijk geïllustreerd boekje.

Beide DVD-boxen zijn te bestellen bij:
Music Products B.V., Positronweg 10, 3542 AZ Utrecht
Website: www.musicproducts.nl
www.source1media.nl

 


Foto: gentlelook.nl