John van der Rest presenteert 3 DVD boxen

15-02-2011 @ 20:13

Op 15 februari 2011 vond de feestelijke uitreiking plaats van de eerste DVD-boxen van twee memorabele John van de Rest-producties, waarin zijn in november 2009 overleden vrouw en muze Josine van Dalsum een glorieuze hoofdrol speelde: Rouw past Electra en Kant aan m’n broek! De uitreiking van de DVD’s werd verzorgd door John van de Rest zelf en onder het toeziend oog van vele prominenten uit de tv- en theaterwereld overhandigde hij de boxen aan Adèle Bloemendaal, Sigrid Koetse en Willem Nijholt.
 
ROUW PAST ELECTRA: bloedschande en felle emoties in een meeslepend tv-drama met topbezetting. Onder regie van John van de Rest zien we een grootse verfilming van een dramatisch werk vol haat, liefde, kommer, kwel, noodlot en verdoemenis met grote actrices en acteurs zoals Josine van Dalsum, Sigrid Koetse, Willem Nijholt, Jan Retèl, Maxim Hamel, Sacco van der Made, Yolly van Kan en Pieter Groenier.
 
Sigrid Koetse tegen Willem Nijholt over Rouw past Electra: "Wat waren we goed!"
 
Het drie delen omvattende 'Rouw past Electra' doet de klassieke Griekse tragedie herleven door de Oresteia van Aischylos te verplaatsen naar het New England van de negentiende eeuw. Generaal Ezra Mannon keert terug uit de Amerikaanse burgeroorlog (zoals Agamemnon uit Troje) en wordt thuis door zijn vrouw Christine en haar minnaar Adam vermoord. Zoals Electra en Orestes in de oudheid, wreken dochter Lavinia en haar broer Orin zich op hun moeder en haar geliefde. Niet langer in staat zijn schuldcomplex te onderdrukken, maakt Orin een eind aan zijn leven en Lavinia blijft achter om tot haar dood de schande van de familie te dragen, want rouw past Electra.
 
In oktober 1980 zond de KRO op drie achtereenvolgende avonden de imposante toneeltrilogie uit van de Amerikaanse toneelschrijver Eugene O'Neill, die, twintig jaar na zijn dood, daarvoor in 1973 met de Nobelprijs voor de Literatuur werd onderscheiden. Deze verfilming is nu op drie DVD's vastgelegd en al genietend van dit meesterwerk zal men het Sigrid Koetse zeker kunnen nazeggen: wat waren ze goed!
 
KANT AAN M’N BROEK!: in deze vrolijke en pikante klucht, waarin – zoals het hoort in dit genre – de komische misverstanden niet van de lucht zijn, schitteren naast Josine van Dalsum topactrices en -acteurs als Adèle Bloemendaal, Eric Schneider, Coen Flink, Pieter Lutz, Lex Goudsmit, Jules Hamel, Derek de Lint, Albert Mol en nog vele anderen.
 
Josine van Dalsum destijds in een interview: "Ik wil na alle ellende iets vrolijks doen!"

De fraai uitgedoste jongedame die zo uitdagend op de omslag van deze DVD-box staat is niemand anders dan de actrice Josine van Dalsum, die alom lovende kritieken kreeg voor de wijze waarop zij in deze komedie gestalte geeft aan 'Garnaaltje', de verleidelijke cancandanseres uit de Moulin Rouge en meisje van lichte zeden. Haar benen hoog opwerpend zingt zij in elke aflevering de titelsong: "Iedere man noemt zich een heer, kant aan m'n broek, kant aan m'n broek! Hij wil niet je hart, maar wel je eer! Je pakt die je kan pakken, de sterken en de zwakken, en vult je eigen zakken, dat is mij zo geleerd, kant aan m’n broek, kant aan m’n broek!”

Deze tv-serie, geschreven door John van de Rest op basis van de beroemde toneelklucht 'De dame van Maxim' van de Franse komedieschrijver Georges Feydeau, werd door de KRO vanaf 24 november 1978 op zes achtereenvolgende vrijdagen met heel veel succes uitgezonden. Uiteraard tekende John van de Rest ook voor de regie. Met deze 3DVD-set kan men vier uur lang onbekommerd genieten.

De DVD-boxen Rouw past Electra (ACE10530) en Kant aan m’n broek! (ACE 10531) worden uitgebracht door Music Products B.V.