NEW COOL COLLECTIVE BIG BAND - PACHINKO

16-03-2010 @ 16:02

Album presentatie op vrijdag 2 april in Paradiso
New Cool Collective Big Band levert met PACHINKO een ijzersterk high-energy album af dat menig muziekliefhebber zal doen happen naar adem. Muzikaal gezien een waar schizofreen meesterwerk, waarmee de groep zich wederom op imposante wijze onderscheidt van elke andere big band ter aarde, maar ditmaal bovendien een gooi doet naar de herdefiniëring van het gehele genre..

Grote invloed is toe te dichten aan de reis van New Cool Collective naar Japan in de zomer van 2009. Indrukken van typisch Japanse reclamespotjes en videoclips op de televisie in de hotelkamer, maar ook de opgefokte jackpot geluidsfragmenten uit speelhallen die de band in Tokyo tijdens wandelingen in de uitgaanswijk Roppongi opving, hebben hun weg gevonden naar het album. “Punkjazz”, zo noemt de band deze Japanse voortvloeisels. Maar er zijn meer invloeden hoorbaar. Rock is dominanter aanwezig op dit album. Evenals een jaren-tachtig gevoel. Of is het nou een jaren-negentig gevoel?
En de band heeft het zelfs over een duidelijk hoorbare electro-feel.

Hoe dan ook, een groot deel van deze muzikale ontdekkingstocht is tevens te danken aan de wijze van opnemen, waarbij men meer dan ooit tevoren met losse schetsen de studio in is gegaan om aldaar jammend naar de uiteindelijke versies toe te werken. Er is meer als een groep aan gewerkt, al schrijvend werd er opgenomen en er heerste enorme muzikale vrijheid. Diverse ideeën zijn uit meligheid ontstaan maar hebben het album wel degelijk gehaald. Zoals een van de bandleden aangeeft: “We hebben geprobeerd de grootste bullshit te vertalen naar de studio en het is ons ook nog eens gelukt..
Het nieuwe album, PACHINKO, van New Cool Collective Big Band ligt vanaf 2 april in de winkels.