Rodrigo y Gabriela y Metallica

22-10-2009 @ 11:34

Tijdens een concert van het Mexicaanse duo Rodrigo y Gabriela in Riviera Theatre in Chicago, beklom niemand minder dan Robert Trujillo (bassist van Metallica) het podium. Hij speelde mee met het nummer 'Orion' van Metallica. Dit nummer was al eerder gecoverd op het vorige album van Rodrigo y Gabriela. Youtube filmpje

Rodrigo y Gabriela geeft op zaterdag 21 november hun enige Nederlandse show in WATT! De show staat in het teken van hun nieuwe album ‘11:11’ dat vorige maand is uitgekomen. Het duo heeft als handelsmerk een snel ritmisch en percussief klassiek gitaarspel en is niet vies van metal. Het belooft een bijzonder optreden te worden, getuige hun eerdere shows op Lowlands en een uitverkocht Paradiso.

De unieke muziekmix van Rodrigo Sanchez en Gabriela Quintero is puur instrumentaal en akoestisch, maar gevarieerd en sterk op elkaar ingespeeld. Wat zij met hun gitaren doen is moeilijk in een hokje te plaatsen. Het is zeker geen flamenco - beweren ze zelf, maar die energie en passie is er wel, boordevol 'latin harmonies & rock structure'.

Hun titelloze doorbraakalbum uit 2006 was een productie van John Leckie (Muse, Radiohead, Stone Roses). Hiermee kwamen ze binnen op #1 in de Ierse albumlijst en het album, met ook opvallende covers van Led Zeppelin’s Stairway To Heaven en dus ook Metallica’s Orion, blijft maar wereldwijd verkopen. Niet slecht voor twee Mexicanen zonder conservatorium opleiding, maar met een heavy metal verleden, én met een harde leerschool op de Europese straten.