Stefano Bollani winnaar Paul Acket Award 2009

17-06-2009 @ 22:12

De winnaar van de Paul Acket Award 2009 ‘Artist Deserving Wider Recognition’ is de Italiaanse jazzpianist Stefano Bollani.
Hij zal de prijs tijdens het North Sea Jazz Festival in ontvangst nemen, en tevens optreden met zijn band ‘I Visionari’.

Stefano Bollani is een avontuurlijke pianist met een opvallend persoonlijk geluid; verlicht, virtuoos en menselijk,“ aldus de jury, bestaande uit Huub van Riel (Bimhuis), Koen Schouten (de Volkskrant) en Hein Van de Geyn (bassist / eveneens Bird winnaar). Voorts vindt de jury zijn improvisaties tegelijk helder, intelligent en fris. De muzikale mogelijkheden lijken bij Bollani onbeperkt, waardoor hij in de ogen van de jury een ware jazzmuzikant is. Andere genomineerden waren: Tineke Postma (saxofoon), Esperanza Spalding (bas), Christian Scott (trompet), Marcin Wasilewski (piano).

De Paul Acket Award ‘Artist Deserving Wider Recognition’ is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een artiest van wie de jury vindt dat deze meer erkenning verdient voor zijn/haar werk. De genomineerden worden gekozen door een (inter)nationale groep van jazzcritici. De winnaar wordt door een jury van drie mensen uit het werkveld geselecteerd uit de vijf hoogst genomineerden. De winnaar van 2009 is gekozen aan de hand van de volgende criteria:
- de winnaar heeft een professionele carrière van maximaal 20 jaar;
- de winnaar is bekend bij de kern van de jazzindustrie, maar nog niet bij het grotere publiek;
- de prijs is enkel bedoeld voor jazzmuzikanten, niet voor aanverwante muziekgenres als soul, funk of blues.

Winnaar Stefano Bollani zal de Paul Acket Award 2009 ‘Artist Deserving Wider Recognition’ tijdens het aanstaande North Sea Jazz Festival in ontvangst nemen. Daarnaast zal hij een optreden geven met zijn band ‘I Visionari’ in de Madeira-zaal, op 10 juli om 19:45 uur.

De Paul Acket Award wordt uitgereikt aan groepen of personen, al dan niet musici, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd of leveren aan de ontwikkeling van de jazzmuziek en kent twee categorieën: ‘Special Appreciation’ en ‘Artist Deserving Wider Recognition’. De prijs is vernoemd naar de oprichter van het North Sea Jazz Festival, Paul Acket. Vanaf 1985 tot 2006 stond deze internationale prijs bekend onder de naam ‘Bird Award’.

De Paul Acket Award 2009 ‘Special Appreciation’
Deze prijs wordt niet jaarlijks uitgereikt, maar dit jaar kent de festivalorganisatie hem toe aan Cees Schrama vanwege zijn belangrijke bijdragen aan de jazzmuziek in het algemeen, en aan het North Sea Jazz Festival in het bijzonder. Cees Schrama is sinds de eerste editie altijd in verschillende hoedanigheden betrokken geweest bij het festival. Cees is voor veel festivalbezoekers een bekend gezicht door het jarenlang presenteren van het programma in de Amazon zaal (voorheen de PWA zaal). Op verzoek van Paul Acket is hij lange tijd actief geweest in het stichtingbestuur van het North Sea Jazz Festival.

North Sea Jazz Festival
10, 11 & 12 juli 2009
Ahoy Rotterdam

Ticketprijzen
Dagkaarten:        €  75,- (excl. servicekosten)
Driedagenkaart:  € 179,- (excl. servicekosten)
All in:                     € 335,-  (excl. servicekosten)
Plusconcerten:  €  15,- m.u.v. Herbie Hancock & Lang Lang: € 30,- (excl. servicekosten)

Kaartverkoop via www.northseajazz.com en www.livenation.nl of via telefoonnummer 0900-10102020 (45ct.p.m.)