Craig Taborn winnaar Paul Acket Award 2012

15-04-2012 @ 11:09

North Sea Jazz reikt jaarlijks de Paul Acket Award uit aan een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap. Winnaar van de Paul Acket Award 2012 is de Amerikaanse toetsenist en componist Craig Taborn.

Taborn speelt in een brede muzikale context, variërend van straight-ahead jazz tot ver daarbuiten: hij speelt met zowel jonge jazz - muzikanten als gearriveerde veteranen en zelfs met techno-producers. Volgens jurylid Ken Pickering van het Canadese International Jazzfestival in Vancouver is Craig Taborn zonder twijfel een van de belangrijkste pianisten van zijn generatie: “De veelgevraagde Taborn geeft elke band waarin hij speelt een kwaliteitsimpuls, of het nu op piano is of op keyboards. Een complete muzikant en een geweldig talent!” Volgens Frank van Berkel van Jazz International Rotterdam legt Taborn met zijn spel een verbinding van jazz naar contemporary music (art). "Dat doen er meer, maar Taborn vindt een weg van avontuurlijke traditionalism met James Carter, naar het 'grote luisteren' in de concertzaal en uitgebracht op het label ECM".

De Paul Acket Award wordt sinds 2011 ondersteund door Stichting BNP Paribas. Jean Jacques Goron, adjunct-directeur van de stichting: "Als langdurige partner van jazzmuziek, heeft de Stichting BNP Paribas al een groot aantal muzikanten geholpen met hun carrière. Dit is de reden waarom wij, als partner van de Paul Acket Award, Craig Taborn van harte willen feliciteren. Naast piano-, orgel- en Moog synthesizer-speler in vooral de jazz, is Craig Taborn ook een groot componist en getalenteerd improvisator. Zoals op zijn laatste album, Avenging Angel, uitgebracht in 2011, dat een belangrijke bijdrage is aan de grote solo-piano traditie en waarop hij een zeer persoonlijke benadering van zijn instrument laat horen. Wij wensen hem het allerbeste".

Craig Taborn zal de prijs in ontvangst nemen tijdens het festival, waar hij op 7 juli optreedt met de formatie PRISM.

Paul Acket Award
De organisatie van het festival wil met de Paul Acket Award aandacht geven aan getalenteerde jazzmuzikanten die aan het begin van hun carrière staan. Deze artiesten zijn al bekend binnen de jazzscene, maar nog niet bij het grote publiek. De ‘Artist Deserving Wider Recognition’ ontvangt naast een trofee ook een cheque ter waarde van € 5.000,-, bedoeld om de carrière van de winnaar te versterken. Voorgaande winnaars van deze award waren onder meer Arve Hendriksen (2011), Christian Scott (2010), Stefano Bollani (2009), Adam Rogers (2008), Gianluca Petrella (2007), Conrad Herwig (2006) en Ben Allison (2005).

Paul Acket (1922-1992) is de oprichter van het North Sea Jazz festival wat al sinds 1976 wordt georganiseerd in het 2e weekend van juli. Vanaf 1985 wordt de Bird Award jaarlijks uitgereikt, met ingang van 2006 is deze award omgedoopt tot Paul Acket Award.

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2012

6, 7 en 8 juli
Ahoy Rotterdam
Dagkaarten: € 89,- (excl. servicekosten)
Driedagenkaart: € 209,- (excl. servicekosten)
Plusconcert Lenny Kravitz: € 30,-
Losse kaart Lenny Kravitz: € 56,-

Kaartverkoop via www.northseajazz.com