Todd Rundgren 8 februari 2010 in Paradiso

15-06-2009 @ 18:15

Op maandag 8 februari 2010 zal multiinstrumentalist, gitarist Todd Rundgren (1948) optreden in Paradiso. Het is de eerste keer dat hij op het podium van de Amsterdamse poptempel staat.
Todd Rundgren (1948) debuteerde in 1970 met zijn soloalbum "Runt". Gevolgd door o.a. de inmiddels klassieke album "Something/Anything" (1972) met de hits "I saw the light" en "Hello it's me", in 1973 oa. gevolgd door het album "A wizard, a true star", en verder o.a. "Hermit of Mink Hollow" (1978), met de hit en het veel gecoverde "Can we still be friends".
Voor zijn solowerk speelde hij de band Nazz en naast zijn solowerk ontstond later ook de groep Utopia.
In 1978 was Todd Rundgren de eerste die een concert tegelijk op 40 radiostations door de VS liet uitzenden. Vijf jaar later deed hij pionierswerk op het gebied van de commerciele muziekvideo, zijn video "Time Heals" was een van de eerste video's die ooit was te zien op MTV en met de lancering van zijn PatroNet was bij de eerste abonnement-service ter wereld voor artiesten. Hij bewees dat hij een rol als software-ontwikkelaar speelt net als zijn rol als conceptueel artiest en recentelijk ook als interactief artiest. Door de jaren heen is veel van zijn werk gegroeid naar tijdloze klassiekers, zoals "Can we still be friends", "I saw the light", "Hello it's me" en "Bang the drum".
Als producer heeft hij een enorme status, zo produceerde hij albums voor o.a. New York Dolls, Badfinger, Grand Funk Railroad, Hall & Oates, Meat Loaf ("Bat out of hell"), Patti Smith, The Tubes, Tom Robinson Band, XTC, Bad Religion, Cheap Trick, Bonny Tyler, Bourgeois Tagg, Steve Hillage, The Band.
Een jongere generatie dansproducers heeft de muziek van Rundgren regelmatig gesampeld. Daft Punk gebruikte zijn International Feel (van het 1973 album A Wizard, A True Star) voor de soundtrack van hun Electroma film en zijn stem was (in gesampelde vorm) te horen op het Hot Chip album Made In The Dark.
Met de komst van zijn 21ste album "Arena", (september 2008) vier jaar na zijn album "Liars", opgenomen in zijn eigen studio op Hawaii, is Rundgren terug in de rol van artiest.
Momenteel toert hij door de US, stond 13 juni jl even op het podium in Oslo, Noorwegen, tijdens Norwegian Wood.
 
Op 6 februari speelt Rundgren in het Londense Hammersmith Apollo.
website: www.tr-i.com/