Pink Floyd-geluidsman adviseert Nemesea

11-06-2009 @ 11:49

· Buford Jones en Ronald Prent: “ Unieke surround optredens in vakkundige handen”
· Lasse Dellbrugge treedt toe tot Nemesea-team

Nadat meestermixer Ronald Prent (Rammstein, Simple Minds, Within Temptation) al eerder zijn medewerking had toegezegd, heeft nu ook Buford Jones zijn hulp aangeboden aan het live surround project rond rockband Nemesea.  Jones was sound engineer bij Pink Floyd en experimenteerde als een van de eersten met een live mix door meerdere speakers.

Ook voor hem is het dus een uitdaging mee te werken aan de surround concerten in P3, Purmerend. Jones zegt zeer gemotiveerd te zijn dit project als extern adviseur te ondersteunen in de aanloop naar deze unieke optredens. Met Prent en Jones als adviseurs hebben HKU studenten Dave Schinkel en Djuri Boot twee experts op dit gebied bij elkaar weten te brengen. Op 2 en 3 juli geeft Nemesea als eerste band ter wereld concerten in deze bijzondere geluidkwaliteit. De shows fungeren als afstudeerproject van Djuri en Dave.

Er is tijdens de concerten op 2 en 3 juli nóg een primeur te beluisteren: het is de eerste keer dat Nemesea met een vijfde bandlid speelt. Lasse Dellbrugge, die zich bij rockband Orphanage tot een toptoetsenist ontwikkelde, maakt voortaan deel uit van Nemesea.
Behalve voor het oor worden de unieke shows ook een lust voor het oog. De band zal niet alleen door de geluidsbeleving in het middelpunt van de belangstelling staan, maar ook dankzij een spetterende lichtshow van Maikel Sakkers. Dat is extra belangrijk omdat de concerten worden gefilmd voor de eerste live-dvd van Nemesea.

Techniek
Studenten en band gaan hiermee een nieuwe uitdaging aan: Een optreden in surround, dus geen optreden door twee speakers maar zeven speakers! Daardoor wordt het publiek volledig door het geluid omringd, staat de band dus meer centraal en wordt de muziekbeleving nog intenser.
De reden om zeven speakers op te stellen, is om zo de ‘gaten’ in het geluid op te vullen tussen de speakers voor en achter. Daarom worden twee extra speakers opgesteld: links en rechts midden. Technisch gesproken wordt de klank analoog gecreëerd en gemixt en vervolgens digitaal surround gemaakt. Zo worden de krachten van analoog en digitaal gebundeld.

www.nemesea.com