Nederlandse groep Nemesea opnieuw pionier

20-04-2009 @ 17:00

·        Band doet op 2 en 3 juli optredens in surround 7.0-geluidskwaliteit
·        Concerten vormen afstudeerproject studenten HKU

Nadat Nemesea wereldwijd bekendheid kreeg als eerste band die $50.000 verzamelde via SellaBand, doet de (gothic) rockband opnieuw van zich spreken. Nemesea werd onlangs benaderd door twee studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) voor het geven van een show in surround 7.0. Dit betekent dat het geluid dus niet via twee, maar zeven speakers op het publiek wordt afgevuurd. Voor studenten Djuri Boot en Dave Schinkel vormt dit optreden hun afstudeerproject; voor de Groningse band de kans om te laten zien wat ze in huis hebben.

Het project bestaat uit twee optredens. Het eerste is het daadwerkelijke afstudeerproject, het tweede is een speciale show voor Nemesea-fans en geïnteresseerden. De shows zullen plaatsvinden op 2 en 3 juli in P3, Purmerend. Tijdens deze concerten zullen tevens DVD-opnamen gemaakt worden voor Nemesea’s eerste live-DVD. De band grijpt de gelegenheid dan ook tevens aan om enkele nieuwe nummers aan het publiek te presenteren. En door een lichtshow van formaat worden de optredens niet alleen oor-, maar ook oogstrelend.

Producer en engineer Ronald Prent (o.a. bekend van Rammstein, Guano Apes, Simple Minds), die meester is in het mixen in surround 5.1, werd door de studenten gevraagd aan het project mee te werken. Hij zegde toe en schoof Nemesea naar voren als dé band om hierbij te betrekken. Prent had de band in 2007 leren kennen toen hij hun debuutalbum In Control in surround mixte.

Techniek
Het is niet voor het eerst dat surround sound live wordt ingezet. Pink Floyd en Roger Waters experimenteerden hier al eerder mee. De noviteit zit hem in het gebruik van niet vijf, maar zeven speakers. Daardoor wordt het publiek volledig door het geluid omringd, staat de band dus meer centraal en wordt de muziekbeleving nog intenser. Makkelijk zal het niet worden, realiseert Djuri Boot zich: “Het moet geen kermis worden van rondzwiepende gitaren en orkesten die uit honderdduizend hoeken komen. Dan vergroot je de composities maar staat er geen band meer. Alles moet een zekere bescheidenheid behouden, maar wel uitdagend zijn. Ons principe is daarom ‘less is more’.”
De reden om zeven speakers op te stellen, en geen vijf, is om zo de ‘gaten’ in het geluid op te vullen tussen de speakers voor en achter. Voor een natuurlijke weergave in een huiskameropstelling is vijf speakers genoeg, maar live in een grote zaal is het vrijwel onmogelijk om surround sound op deze manier natuurlijk te laten klinken. Daarom worden twee extra speakers opgesteld: links en rechts midden. Technische gesproken wordt de klank analoog gecreëerd en gemixt en vervolgens digitaal surround gemaakt. Zo worden de krachten van analoog en digitaal gebundeld.

www.nemesea.com